Skip to main content

Alla marknadsförare vill ha fler konverteringar från deras webbplats. De flesta antar att svaret är att få mer trafik till sidan och det är såklart viktigt, men det finns ett annat sätt.

Med konverteringsoptimering (CRO) är målet inte att förbättra annonseringen, det är att förbättra kundupplevelsen på ett sätt som gör dem mer benägna att konvertera.

Poängen med att ha en företagswebbplats är att få besökare att göra något (skicka in ett formulär, telefonsamtal, registrera sig för ett nyhetsbrev osv). Dessa konverteringssteg är nyckeln till att förvandla potentiella kunder till betalande kunder. Alla konverteringar leder inte till försäljning, men varje konvertering är ett steg mot att göra ett köp. Så ju mer av trafiken webbplatsen kan konvertera, desto mer värde får företaget från webbplatsen och marknadsföringskampanjerna.

Nyckeln till en bra konverteringsgrad är att förstå vad potentiella kunder vill ha från din webbplats och använda det för att övertyga dem att konvertera på ett smärtfritt sätt. Om det görs det rätt, behövs det inte mer trafik för att få fler konverteringar – allt som behövs är lite konverteringsoptimering!

Konverteringsoptimering

Vad är konverteringsoptimering?

Konverteringsoptimering är en strategi för att få fler att konvertera på en webbplats. I huvudsak är målet med alla bra CRO-aktiviteter att identifiera varför en webbplats inte konverterar och antingen ta bort hinder för konvertering eller lägga incitament för att motivera besökare att konvertera.

Många företag försöker förbättra sin webbplatsupplevelse genom att helt omarbeta sin webbplats med några få års mellanrum. Även om detta inte är dåligt, gör det vanligtvis inte mycket för konverteringsgraden.

Varför? Eftersom du inte är företagets målgrupp.

Bara för att en viss webbplats eller ett visst designelement skulle göra dig mer benägna att konvertera, betyder det inte att kunderna kommer att svara på samma sätt. Det enda riktiga sättet att ta reda på vad din trafik gillar, är att testa olika idéer och se vad som fungerar.

Liksom alla bra vetenskapliga processer handlar god konverteringsoptimering om att komma med hypoteser och testa dem. Om hypotesen stämmer kommer konverteringsgraden att öka. Om inte, kommer konverteringsgraden att sjunka. I båda fallen lär du dig något om målgruppen och kan använda den informationen för att skapa en webbplatsdesign med en hög konverteringsgrad.

Vad ska optimeras?

Om konverteringsoptimering är ett nytt område för dig finns det en god chans att varje element på din webbplats kan behöva en finjustering. Men på de flesta webbplatser finns det låghängande CRO-möjligheter som du kanske vill fokusera på först.

För att identifiera dina låghängande frukter, ställ dig själv följande frågor:

 • Varför kommer de flesta till vår webbplats? Vilket problem behöver de lösa? (detta kan vara så enkelt som ”de vill ha mer information” eller så komplicerat som ”de behöver en omfattande IT-lösning som hanterar X-, Y- och Z”).
 • Vad vill vi att folk ska göra på vår webbplats? (ni kanske vill att folk ska göra olika saker på olika sidor eller delar av webbplatsen).

När du har svarat på dessa frågor går du igenom din webbplats.

Hur väl besvarar webbplatsen besökarnas ”varför” till ditt ”vad”? Känns en konvertering på din webbplats som ett enkelt, logiskt nästa steg? Är det svårt att ta reda på hur en konverterar? Finns det andra sätt du kan ställa in konverteringsprocessen eller uppmuntra besökare att konvertera på webbplatsen?

När du tänker igenom konverteringsprocess bör du vara särskilt uppmärksam på följande områden:

Landingssidor

Landningssidor är de första sidorna som besökare möter på din webbplats. De klickar på en länk och hamnar på en landningssida. Eftersom landningssidan är en ny besökares första upplevelse med webbplatsen kan optimering av landningssidorna ha en enorm effekt på konverteringsgraden.

Hemsida

Precis som landningssidor kan startsidan ha en direkt påverkan på konverteringsgraden. Men i många fall måste startsidan göra mycket mer än de flesta landningssidor, så det som fungerar bra på en landningssida kanske inte passar startsidan.

Konverteringspunkter

Alla konverteringspunkter, från ett formulär till en click-to-call-knapp, är en viktig del av webbplatsen. Poängen med din webbplats är att få besökare att konvertera, så om konverteringsprocessen inte är optimerad gör du det bara svårt för dig själv.

Kvantitativa CRO-verktyg

Att sätta sig i kundernas skor är ett bra sätt att hitta testmöjligheter, men som vi nämnde tidigare är du inte målgruppen. För att verkligen förstå hur din målgrupp interagerar med din webbplats behöver du data.

Kvantitativa CRO-verktyg spårar hur besökare rör sig genom webbplatser så att du kan upptäcka eventuella hinder på vägen till konvertering. Om exempelvis 90% av besökarna kommer till webbplatsens formulärsida och sedan studsar, har du antagligen precis identifierat en bra CRO-möjlighetd kan du använda:

 • Google Analytics. Det är gratis och antagligen redan konfigurerat på din webbplats. Om du inte inkluderat data från Google Analytics i din testprocess bör du göra det.
 • Kissmetrics. Kissmetrics är bra för att förstå vem som gör vad på din webbplats. Med Kissmetrics kan du titta på specifika användare eller kohortdata för att se hur besökare rör sig genom din webbplats på sin konverteringsresa.
 • Hotjar. Vill du se hur besökare interagerar med en viss sida? Med värmekartläggning (heatmaps) får du en visuell representation av vad folk gör på dina sidor. Du kan se hur långt besökare scrollar ner på sidan och till och med var de klickar, vilket kan vara otroligt användbart för viktiga sidor som startsida eller landningssidor.
 • HubSpot. HubSpot är ett molnbaserad CRM utformad för att hjälpa till att anpassa försäljnings- och marknadsföringsteam, öka försäljningen, öka ROI och optimera din inbound marketing-strategi för att generera fler kvalificerade leads.

Konverteringsoptomering (CRO) testing verktyg

Att veta vilka delar av webbplatsen som behöver arbete är en sak. För att testa din webbplats (och få meningsfulla resultat) behöver du ett CRO-testverktyg. I grund och botten ger CRO-testverktyg dig ett sätt att dela trafiken mellan olika sid- eller webbplatsutformningar och mäta hur besökare svarar på varje variant.

Här är några alternativ:

Googles Optimize. Google Optimize är faktiskt ett kostnadsfritt verktyg som är integrerat med Google Analytics. På så sätt kan du snabbt förstå hur din webbplats kan förbättras samt enkelt köra tester på webbplatsens innehåll för att förstå vad som fungerar bäst för dina besökare, inklusive A / B, multivariater och omdirigeringstester.
Unbounce. Om du bara behöver testa en landningssidasida är Unbounce ett bra val. Det är ett kraftfullt och lättanvänt system som gör att du snabbt kan skapa och testa en mängd olika landningssidor.
Optimizely. Optimizely är ett dyrare alternativ till Google Optimize men har några extra funktioner som ger ytterligare insikter om resultaten av dina tester.

Om du precis har kommit igång med konverteringsoptimering rekommenderar vi att du provar Googles Optimize eller Unbounce först. Även om de inte har alla funktioner som från Optimizely, är de billiga och enkla att implementera, så de är ett bra sätt att börja testa webbplatsen för senare använda något mer komplext.

Gör dit första test

Just nu har du antagligen några idéer som du vill prova. Om du har valt ett CRO-testverktyg är det nu dags att sätta en teststrategi. En bra CRO-strategi kräver planering och dokumentation, men om du lägger in arbetet i förväg kommer dina test (er) vara mycket effektivare och mer användbara.

Det finns fyra grundläggande delar för en effektiv konverteringsoptimeringsstrategi:

1. Buyer Persona

Varje bra marknadsföringsinsats börjar med en solid förståelse för målgruppen. Ett av de bästa sätten att lära känna din målgrupp är att skapa en detaljerad buyer persona. Ju bättre du känner din målgrupp, desto lättare blir det att hitta nya mönster och innehåll som uppfyller din målmarknads behov.

Här är några grundläggande saker du bör veta om din målgrupp:

 • Mål (vad försöker de uppnå? Hur hjälper din produkt eller tjänst?)
 • Behov (vad är deras ansvar? Vad ansvarar de för?)
 • Smärtpunkter (vilka problem löser din produkt eller tjänst för en potentiell kund?)
 • Ålder (i genomsnitt, hur gamla är de?)
 • Selling points (vad får dina kunder)
 • Budget (hur mycket är de villiga att spendera?)
 • Kön (är de mestadels män eller kvinnor? Jämnt fördelade över båda?

Nyckeln till framgångsrik testning är att ta reda på vad målgruppen vill och behöver. När du väl vet det är frågan: ”Vad är det bästa sättet att ge det till dem?”

2. Definiera dina mål

Kom ihåg att konverteringsoptimering handlar om att få fler besökare att göra det du vill att de ska göra på din webbplats. Om du inte har tydliga, mätbara mål vet du inte riktigt om dina testresultat är meningsfulla.

Innan du sätter ihop en teststrategi tänk på följande:

 • Hur ser min idealkund ut? (är det ett stort engångsköp? många köp över tid? något annat?)
 • Vad är mitt stora marknadsföringsmål? (är det att öka försäljningen?).
 • Försöker jag öka konverteringsvolymen eller konverteringskvaliteten?
 • Hur kommer mina test att hjälpa mig att uppnå det övergripande målet? (öka formulärregistreringar? köp? e-postregistreringar? telefonsamtal?).

En bra teststrategi är utformad för att hjälpa dig att uppnå dina mål, så det är viktigt att ha tydliga och konkreta mål innan du börjar köra tester.

3. Skapa dina hypoteser

När du vet vem målgruppen är och vad du vill att de ska göra måste du komma på några hypoteser för att testa. Vi har redan pratat om hur du hittar specifika testmöjligheter, så låt oss nu titta närmare på hur vi kan hitta alternativa konstruktioner och innehåll att testa:

Här är några potentiella skäl till att din målgrupp inte konverterar:

 • Du kanske har copy-offer mismatch (om din målgrupp letar efter en enkel lösning och hamnar på en komplex sida kommer det att skapa friktion och förvirring — eller, om ditt erbjudande är komplicerat och du inte adresserar en viktig punkt kan det skapa onödig tvivel).
 • Ditt innehåll är förvirrande (dåligt skrivet, svårläst eller besvärligt utformade sidor).
 • Erbjudandet är fel (din målgrupp letar efter något specifikt och får inte det av dig).
 • Du väcker inte rätt känslor (om du inte engagerar rätt känslor kommer de inte att känna att du passar bra för deras behov).
 • Din sida verkar inte pålitlig (du är för försiktig, dålig design, brist på sociala signaler eller förtroende kan sänka konverteringsgraden.
 • Nästa steg är oklart (din uppmaning / call-to-action kan vara svår att hitta, tvetydig eller ointressant).
 • Du har fel trafik (även den mest effektiva webbplatsen konverterar ointresserad trafik – detta är inte exakt ett CRO-problem, men att förbättra trafikkvaliteten kommer att dramatiskt förbättra dina testers effektivitet).

Detta är inte en omfattande lista på något sätt, men det bör kunna hjälpa dig att komma med hypoteser för att testa i optimeringsplanen.

4. Dokumentera

Det sista steget är att faktiskt köra testerna, dokumentera resultaten och sedan använda det du lärde dig för att skapa nya hypoteser och tester. Dokumentationen kan vara så enkel eller så komplex som du vill, men det är viktigt att dokumentera vad du testade och vilka resultat du fick.

Om du inte dokumenterar och lär dig, varför bry sig om konverteringsoptimering? Men om du dokumenterar dina resultat kan du använda dina lärdomar för att avsevärt förbättra din konverteringsgrad över tid.

Slutsats

Mitt i alla analyser, hypoteser och tester är det viktigt att komma ihåg att konverteringsoptimering är en enkel princip: när dina potentiella kunder får vad de vill ha, så får du det du vill ha.

Lyckligtvis, om du vet hur du ska granska din webbplats, är det ganska enkelt att komma med och test variationer på webbplatsens design och innehåll. Dessa tester kan hjälpa dig att fixa problemområden och ge besökare den perfekta webbplatsupplevelsen.

Ladda ned våra 30 beprövade tips, tricks & idéer för att börja generera leads idag!

Kolla in dessa beprövade – men ofta förbisatta strategier för leadsgenerering. Få din kopia idag och kom igång direkt!

LADDA NED E-BOKEN NU
Konverteringsoptimering
Abbe El-Madhoun

Författare Abbe El-Madhoun

Fler inlägg av Abbe El-Madhoun
Share via
Copy link
Powered by Social Snap