Skip to main content
Inbound marketing kostnader

Kostnaden för inbound marketing varierar beroende på organisation, affärsmål och strategi.

Hur mycket innehåll kommer ni att skapa och vilken typ? Hur många kommer att bidra? Vilken infrastruktur behöver sättas på plats innan ni kan komma igång med er inbound marketing? Hur mycket av marknadsföringsbudgeten kommer ni att investera i betalda medier? Och ännu viktigare, hur mycket av era totala intäkter ska du faktiskt fördela till inbound marketing?

Det finns många variabler här: Du måste vara flexibel i ditt tillvägagångssätt eftersom marknaden fortsätter att förändras och det kommer att finnas möjligheter som du vill ta vara på. Du kan missa fantastiska möjligheter om du inte är förberedd.

Så hur mycket kostar inbound marketing? Låt oss ta en titt.

Hur används marknadsföringsbudgetar?

För enkelhetens skull summerar vi alla marknadsaktiviteter i fem kategorier:

 1. Programvara: När det gäller digitala och till och med tryckta medier kan du behöva programvara för att skapa dina marknadsföringskampanjer eller hantera dagliga processer.
 2. Frilansare: Om ni har en tillfällig kampanj eller vill testa en ny marknadsföringsstrategi kanske du vill anställa en frilansare innan ni tar in en heltidsanställd.
 3. Ny personal: När du anställer heltidsanställda behöver du budgetera kostnader för deras dator, teknik, förmåner och onboardingrelaterade behov.
 4. Annonsering: Budgetera för hur mycket ni spenderar på betalda medier som fysiska annonser, nativeannonser, sponsrat innehåll, sökmotorannonser och kampanjer på sociala medier.
 5. Innehållsskapande: När ni skapar innehåll som videor, foton eller till och med blogginlägg måste du lägga betald tid på det. Budgetera hur mycket som kommer att gå till att skapa detta innehåll så att du kan justera i enlighet och baserat på dess avkastning på investeringen.

Ta en titt på de fem kategorierna ovan igen så kan du enkelt se att innehåll är grunden för var och en av dem.

Intressant nog fann Content Marketing Institute ett samband mellan inbound marketingseffektivitet och den budget som tilldelades det. I genomsnitt tilldelade de mest effektiva marknadsförarna så mycket som 42 procent. Sammantaget var dock den genomsnittliga kostnaden för inbound marketing 28 procent. Detta tyder på att du måste budgetera tillräckligt mycket för att den ska fungera.

Budgetkvot mellan intäkter och marknadsföring

Marknadsföringsbudgetar varierar beroende på bransch, organisationens storlek och företagets brand equity. Till exempel kommer ett startup att behöva investera 10 till 15 procent av sina förväntade intäkter medan ett mer etablerat företag med stora intäkter kan allokera 2 till 4 procent av omsättningen.

Följande uppdelning har hämtats från amerikanska källor i brist på tillräckligt mycket information från svenska marknadschefer. Vi brukar rekommendera runt 5% av omsättningen men fördelningen nedan skulle också kunna fungera:

 • Mindre än 5 miljoner dollar i intäkter: Budget 7-8 procent
 • $5 till $10 miljoner i intäkter: Budget 6-7 procent
 • $10 till $100 miljoner i intäkter: Budget 5-6 procent
 • $100 till $300 miljoner i intäkter: Budget 3-5 procent
 • Mer än 300 miljoner dollar i intäkter: Budget 3-4 procent

Återigen är detta en allmän översikt.

Så här budgeterar du för att skapa innehåll

Baserat på exemplen ovan, om ett företag som omsätter 100 miljoner dollar budgeterade 5 procent av intäkterna för marknadsföring, skulle de ha 5 miljoner dollar att spendera på marknadsföring. Men då blir frågan hur man bryter ner det mellan ägt innehåll och betalda medier.

Enligt McKinsey & Company spenderas i genomsnitt 50 procent av en marknadsföringsbudget på innehåll, och 30 procent på betalda medier. Hälften av 5 miljoner dollar är 2,5 miljoner dollar och 30 procent av 5 miljoner dollar är 1,5 miljoner dollar. De andra 20 procenten skulle förresten helt enkelt falla under ”övrigt”.

Med dessa siffror i handen kan du bestämma exakt hur många artiklar och fallstudier som kan produceras, hur många podcastavsnitt och videor som kan göras och så vidare.

Din betalda mediebudget skulle gå till sökannonser, annonser på sociala medier, naitiveannonsering och liknande. Den exakta uppdelningen beror på hur effektiv varje kanal är för just din målgrupp.

Kostnaden för inbound marketing

Tänk på dessa sju huvudområden för inbound marketing när du bestämmer din budget.

 1. Inbound strategi och analys. Om du vill förbättra era resultat måste du analysera er nuvarande strategi tillsammans med den strategi du vill implementera och anpassa enligt resultat.
 2. Innehållsskapande. Kvalitetsinnehåll är nyckeln till inbound marketing. Från idé till publicering är innehållsskapande en process i flera steg.
 3. Publicering och övervakning av sociala medier. Sociala medier kräver ständig uppmärksamhet och det har kommit till en punkt där kundservice och sociala medier mer eller mindre går hand i hand.
 4. PPC-kampanjer. De är en viktig komponent för framgångsrika innehållskampanjer.
 5. Sökmotoroptimering (SEO). Optimering är en långsiktig strategi med många rörliga delar, från teknisk SEO till länkar.
 6. E-postmarknadsföring. Du måste kommunicera med era leads och kunder via e-post.
 7. Kampanjer och andra projekt. Oavsett om det är en tävling, en giveaway eller en ny app, kommer det oundvikligen att finnas projekt utanför den vanliga omfattningen av inbound. Utgifterna beror på projektets storlek.

De exakta stegen och strategierna kommer att variera från företag till företag och detta kommer också att påverka budgetar

Slutliga tankar

I slutändan kräver varje företag ett anpassat tillvägagångssätt som baseras på intäkter, marknadsföringsbudget och affärsmål.

Det är viktigt att se inbound marketing som en pågående strategi med betydande meriter eftersom det hjälper till att bygga förtroende hos er målgrupp. Inbound marketing är inte en kampanj, det är inte marknadsföring på sociala medier och det är inte ett sätt att minska kostnaderna. Det finns förvisso utgifter i samband med inbound marketing, men resultaten (särskilt den lägre kostnaden för kundförvärv) är värd ansträngningen.

Inbound marketing kostnader
Abbe El-Madhoun

Författare Abbe El-Madhoun

Fler inlägg av Abbe El-Madhoun
Share via
Copy link
Powered by Social Snap