KPI:er för betald marknadsföring du behöver spåra (och de du kan ignorera)

Av 2020-03-24april 5th, 2021Marknadsföring
Annons mätvärden

Det finns många mätvärden i annonsplattformarna. Och jag menar många. Intryck, klick, räckvidd, gillar, visningar, konverteringar, visningsandel, annonsrankning, visningar av landningsidor, kvalitetsresultat, etc. etc. etc.
Det är lätt att känna sig överväldigad och gå vilse i det ändlösa havet av mätvärden när man försöker utvärdera och optimera sina annonskampanjer.

Statistiken du ska bry dig om är helt beroende av dina mål, kanaler och målgrupper och även på vilken del av din kampanj du försöker optimera. I slutet av inlägget hoppas jag att du välkomnar mängden mätvärden i varje betald medieplattform eftersom du förstår vilka du borde fokusera på och de du kan ignorera baserat på de typer av kampanjer du kör.

Trattstadiet: medvetenhet

Medvetenhetskampanjer utgör toppen av marknadsföringstratten. Som namnet antyder används medvetenhetskampanjer för att öka medvetenheten om ditt varumärke, produkt eller tjänst. Dessa kampanjer bör fokusera på att få så många som möjligt från din målmarknad att se dina annonser.

Beroende på vilken plattform du använder bör du fokusera på intryck, räckvidd, visningar och alla andra tillgängliga värden för att förstå hur många människor som utsätts för din annonsering. När du utvärderar dessa kampanjer bör du granska effektiviteten och volymen för exponeringen för dina annonser och du bör vara mindre orolig för de åtgärder som vidtagits på dina annonser.

Det kan vara svårt att utvärdera effekterna av medvetenhetskampanjer, men de är mycket viktiga för annonsörer. Mitt favorit sätt att förstå om investeringen i dina medvetenhetskampanjer fungerar är att utvärdera sökvolymen för ditt varumärke över tid. Om du granskar resultatet av en medvetenhetskampanj och undrar varför du inte får konverteringar från kampanjen är dina förväntningar fel.

Trattstadiet: övervägande

Övervägelseskampanjer är nästa steg i tratten. Dessa ska öka användarens övervägande av ditt varumärke – vilket betyder att de redan är medvetna om dig och ditt företag, nu gäller det att få dem att vilja lära sig mer. Ett exempel på en övervägningskampanj skulle vara en icke-märkt / non-branded sökkampanj.

Huvudmålet med dessa kampanjer är att driva trafik till din webbplats. Beroende på kanal är KPI: er för dessa kampanjer klick, visningar av landningssidor, sessioner, sidengagemang, sidgillingar och trafik. Fokus för dessa kampanjer bör vara att driva så mycket trafik som möjligt från din målmarknad till din webbplats till den mest effektiva kostnaden.

Trattstadiet: beslut

Sist (sista steget i tratten) men absolut inte minst, beslutskampanjer! Beslutskampanjer driver konverteringsåtgärder. Beroende på ditt företag kan detta vara potentiella kunder, fomulär eller köp. Dessa kampanjer används för användare som är redo att fatta beslut om att köpa baserat på alla annonsörer de har övervägt.

När du har konfigurerat konverteringarna på dina plattformar är det de enklaste kampanjerna att utvärdera framgång för. Det är verkligen så enkelt som att granska effektiviteten och volymen för konverteringsåtgärder som tillskrivs dina annonser.

Utvärdera prestanda-KPI:er jämfört med optimerings-KPI:er

Om du fortfarande läser detta kanske du tänker “verkar rimligt, men vad händer om mina kampanjer inte fungerar bra baserat på KPI: er som jag borde bry mig om? Vilken statistik ska jag granska för att optimera mina kampanjer? ” Bra frågor. Låt oss gräva djupare och lyfta några viktiga mätvärden baserade på några populära kanaler och taktiker.

Facebook Retargeting

Frekvens. Annonsfrekvensen är så darn viktig när du kör en retargeting kampanj eller någon målgrupp med en definierad storlek. Det är viktigt att hålla ett öga på detta så att det inte blir för högt. Om du ser att annonsfrekvensen ökar till en siffra som du inte är bekväm med, måste du justera din budget eller öka målgruppens storlek.

Det finns inget perfekt frekvensnummer, det beror helt på datumintervallet du granskar. Jag gillar bara att använda sunt förnuft när jag utvärderar om min frekvens blir för hög. Om du som konsument tycker att att se en annons 14 gånger på en vecka verkar överdrivet, gör din målgrupp det också.

Sökordsannonsering / betald sökannonsering

Det finns så många steg när du optimerar en sökkampanj. För att optimera en kampanj måste du först ta reda på vad som bromsar kampanjen. Är det så att du får många klick som inte konverterar på landningssidan? Visas dina annonser inte på auktionen? Har du en låg CTR? För att ha framgångsrika sökkampanjer måste du fokusera på fem saker:

  • Inriktning på rätt sökord
  • Ställa in negativa sökord
  • Buda på lämpligt sätt baserat på sökordens betydelse för ditt varumärke och konkurrens om sökordet
  • Att köra trafik till landningssidor som uppfyller behovet av sökfrågorna
  • Att skriva annonscopy med relevans till söktermen och till den landningssidaupplevelse du ger användaren

Nummer 1 och 2, som definierar sökord och negativa sökord, är helt unika för ditt företag. Men vi kan diagnostisera problem hos de tre andra genom att granska lämpliga mätvärden.

  • Buda på lämpligt sätt baserat på sökordens betydelse för ditt varumärke och konkurrens om sökordet: Med hjälp av sökordsplaneraren som finns i Google och Bing kan du projicera en högsta CPC  – därifrån kan du justera om du inte som dyker upp i auktionen med en tillräckligt hög procentsats för att spendera din budget.
  • Att köra trafik till landningssidor som uppfyller behovet av sökfrågor: Är ditt kvalitetsresultat lågt? Eller kanske din annonsrankning? Sökmotorer straffar ofta annonsörer – vilket gör att annonser inte dyker upp så ofta som möjligt – om de anser att landningssidans upplevelse är dålig baserat på användarens söktermer. En annan indikator på att din landningssida måste utvärderas är en hög CTR på din annons men låg konverteringsfrekvens på landningssidan.
  • Skriva annonscopy som relaterar till söktermen och till den landningssidaupplevelse du ger användaren: Återigen, är din annonsrankning låg? Eller din CTR? Dessa är båda indikatorer på att din annonscopy måste uppdateras för att lämpa sig bättre till användarens förväntningar baserat på deras söktermer.

Ditt drag!

Förhoppningsvis har detta hjälpt dig att förstå några mätvärden inom digital marknadsföring som är viktiga för kampanjerna du kör och gjort att du kan ignorera några av de mindre relevanta statistiken. Kom ihåg att alla mätvärden är användbara, bara inte hela tiden.

Annons mätvärden
Abbe El-Madhoun

Författare Abbe El-Madhoun

Fler inlägg av Abbe El-Madhoun
Share via
Copy link
Powered by Social Snap