Skip to main content

Ta steget mot digital exellens

Oavsett om du planerar en digital omstart, vill skala upp din verksamhet eller möta nya utmaningar, har vi expertisen du behöver. Låt oss diskutera hur vi kan driva din digitala framgång.

Att migrera hemsida är något som företag ställs inför – men det finns vissa fallgropar att vara vaksam på när ni uppdaterar till en ny eller byter plattform.

Att migrera en hemsida må vara en mödosam process – befintliga och nya användare möts av en helt färsk webbdesign som är oprövad i praktiken. Men mängden organisk trafik kan minska om man inte bockar av några viktiga punkter.

Det är många faktorer du som marknadschef eller webbansvarig måste kontrollera när ni lanserar en nyare webbplats, utöver att sajten är snygg och grafiskt tilltalande. Sanningen är att de flesta webbyråer inte har SEO-kompetensen internt, och det är därav många som gör misstag när de migrerar sin webbplats. Att inte kvalitetssäkra webbplatsens SEO och få input av professionella SEO-specialister kan kosta er många besökare, vilket i sin tur innebär färre leads och minskad försäljning.

Den som migrerar sin webbplats vill göra det utan att förlora trafik. Därför följer här några sätt som leder organisk trafik till en webbplats, inklusive:

  • Optimera webbplatsen för sökmotorer: Detta innebär att använda sökord i webbplatsens innehåll och metadata, samt att förbättra webbplatsens laddningshastighet och användarupplevelse.
  • Skapa högkvalitativt innehåll: Detta kan inkludera blogginlägg, artiklar, videor och andra former av innehåll som är relevanta för webbplatsens publik och ger värde åt dem.
  • Bygga bakåtlänkar: Detta innebär att få andra webbplatser att länka till webbplatsen, vilket kan förbättra dess sökmotorranking och leda mer trafik till webbplatsen.
  • Marknadsföring av webbplatsen på sociala medier: Alltså, att dela länkar till webbplatsens innehåll på sociala medieplattformar och engagera sig med potentiella besökare för att uppmuntra dem att besöka webbplatsen.
  • Användning av riktad reklam: Detta innebär att man använder betald reklam på sökmotorer och sociala medieplattformar för att nå potentiella besökare som är intresserade av webbplatsens produkter eller tjänster.

I en tid då allt fler företag anpassar sina verksamheter efter digitalisering får webbplatser större betydelse. Det är där budskapet och produkten möter potentiella kunder.
Om ni är i färd med att migrera er hemsida från en plattform till en annan, och en stor del av era intäkter kommer från just hemsidan, då är det viktigt att vara extra noggrann.

Som marknadschef eller webbansvarig behöver man vara vaksam på och undvika konventionella fallgropar. Utöver att säkerställa en fortsatt visuell kvalité behöver er SEO säkras, så att trafik inte riskerar att gå förlorad.

I detta inlägg kommer vi gå igenom några aspekter vi anser ni måste tänka på vid en webbplats-migrering, för att inte tappa de viktiga positionerna på sökmotorerna ni klättrat till – och kanske till och med avancera ännu mer.

Lägg upp en strategi för webbplats-migrering

Varje process har ett slutmål – och bör därför också ha en tydlig strategi att ta avstamp i. När ni ska migrera er webbplats är det viktigt att inte missa något av de viktiga stegen. Vid en större migrering är det sunt att ta hjälp av ett team av utvecklare, content managers och SEO-specialister.

Låt oss kika på hur en traditionell migreringsstrategi kan se ut:

  • Definiera en målsättning med migreringen. Varför vill ni byta webbplats – är det för att byta design, struktur, eller har ni en dålig webbplats som kan förbättras?
  • Viket system för webb ska ni använda? Ska ni nyttja open-source eller ett inköpt och skräddarsytt system?
  • Är det nya systemet SEO- och mobilvänligt?
  • Se till att sajten och länkar blir crawlade och indexerad av sökmotorerna på bästa och mest optimala sätt.
  • Kolla av så att det inte finns för många annonser ”above the fold”. Kolla av att rubrikerna är bra satta och strukturerade så att sökmotorerna förstår sidorna.
  • Glöm inte heller när ni ska göra migreringen, eftersom det är ett riskabelt moment. Därför är det inte läge att göra en migrering under högsäsong.
  • Hantera de gamla webbadresserna och innehållet. Permalänkarna (URL-strukturen) är mycket viktiga att hålla intakt eftersom de är indexerade av sökmotorer och kan ha många länkar kopplade till sig.
  • Det är nödvändigt att behålla er länkkraft ifall ni inte vill börja om från noll. Särskilt om ni vill använda ett nytt domännamn.

Innan migreringen av webbplatsen

Självklart ska ni kontrollera sajten med rättstavning och att logotypen länkar till förstasidan, men det finns även rent tekniska delar som måste säkerställas:

1. Se till att ni mäter det mesta kring din synbarhet och vilka sökord som har mycket volym innan migreringen (det finns en uppsjö av olika verktyg att använda).

2. Om det finns en utvecklingsserver – plocka fram de största landningssidorna från Google Analytics och kolla att motsvarande sidor finns på utvecklingsservern. Ni kan också hämta filerna från Google Search Console. Lägg in sidorna i ett Excel-ark samt de sökord som de rankar bra på. Gör ”http-anrop” till utvecklingsservern genom Excel. Se till att alla de största sidorna finns med och dirigeras om korrekt. Se till att sidorna finns på utvecklingsservern och att de inte har bytt namnet på permalänkarna.

3. Gör en kontroll på utvecklingsservern, så att allting hänger med – exempelvis meta-beskrivningar och -titlar. Granska de viktigaste sidorna, så att de innehåller ordet som de ämnas ranka för.

4. Ladda ner datafilen från Google Search Consol, så ni ser hur statistiken har varit och vilka sidor som har mest trafik och har flest länkar till sig. (Filerna sparas bara de 3 senaste månaderna, så den kan bli värdefull för er) och behöver laddas ner.

Under själva migreringen av webbplatsen

Lansera sajten och se till att ni inte har blockerat några sidor i robots.txt-filen.

Genomför kvalitetssäkring kring gamla webbadresser, indexering och sitemaps. Skicka in er nya sitemap till Google och indexera om hela sajten.

Kolla sajten igen och kontrollera att sidorna finns och metadata är korrekt.

Efter migrering av webbplatsen

1. Se till att övervaka och ja koll på dina felmeddelanden i Google Search Console och indexera om sajten i samband med flytten eller migreringen. Se till att alla site-maps är inskickade i Google Search Console. Kolla igenom felmeddelanden så de inte ökat.

2. Efter en migrering – se till att göra uppslag på alla de största landningssidorna på den nya servern. Se till att det inte finns några nya 404-meddelanden, utan att de pekar mot den nya sajten, dvs. ger er 202-meddelanden.

3. Kontrollera i Google Search Console hur utvecklingen ser ut och att det inte finns sidor med låg CTR (klickfrekvens).

4. Kontrollera externa länkar med Moz site explorer och försök få dem omdirigerade om ni bytt domännamn eller struktur.

5. Mät segmentet organiska besökare i Google Analytics (rensa för spök- och spambotar) och gärna något mätverktyg, så att ni inte tappar någon synlighet. Och om det finns några specifika ord där ni tappar sökposition kan texter alltid kompletteras och förbättras.

6. Kontrollera sajten och se om det finns några tekniska felmeddelanden och om de har ökat efter migreringen. I det här fallet rekommenderas ni kolla mer på unecessary redirects, canonical-taggar, noindex och omdirigeringar. Andra delar är att alla sidor har titlar och metabeskrivningar.

7. Kolla igenom de sidor som har länk till sig (ni hittar dem i Google Search Console). De har sidorna är viktiga och starka landningssidor eftersom de innehåller länkjuice – och ni vill behålla länkjuicen. Gör anrop i Excel och se att sidorna finns kvar, dvs. ger 202-meddelanden.

8. Rapportera resultat från migreringen. Kolla igenom om ni tappat mark för några större sökord och se ifall de har ändrat sitt innehåll. I sådana fall rekommenderas ni komplettera sidorna, så ni tar in på placeringarna igen.

Migrera hemsida: Överlåt SEO:n till de som kan

En hel del företag låter sina utvecklare sköta SEO:n och gå live. Ännu värre är när en designer går lös utan att överhuvudtaget fundera kring SEO:n. Anledningen till att det ofta straffar sig är att många webbdesigners och programmerare har bristande SEO-kunskap.

Eftersom de inte är specialister på sökbeteenden och att testa av en sajt, så har de inte verktygen och erfarenheten – och ofta prioriterar utvecklare och designers SEO-frågor väldigt lågt.

Slutsats

Att migrera en webbplats, och samtidigt bibehålla mängden besökare kan vara ett projekt med många risker.

Flera marknadsavdelningar har löpande dialog med SEO-bolag för att minska riskerna när de lanserar en ny webbplats. Ni kan minska riskerna vid lansering av en ny hemsida genom att kontrollera SEO:n separat. Ta inga kritiska beslut utan att rådgöra med en SEO-specialist.

Joel Ask

Som SEO Content Manager på Buzzlemedia är mitt primära ansvar att utveckla och implementera effektiva innehållsstrategier för att öka webbplatsens synlighet, trafik och konverteringar. Jag kombinerar kreativitet, teknisk expertis och analytiska färdigheter för att skapa engagerande och optimerat innehåll som svarar på användarnas behov och förbättrar organiska sökresultat.