Skip to main content

Ta steget mot digital exellens

Oavsett om du planerar en digital omstart, vill skala upp din verksamhet eller möta nya utmaningar, har vi expertisen du behöver. Låt oss diskutera hur vi kan driva din digitala framgång.

I den här artikeln ska vi undersöka UX och SEO – kopplingen mellan användarupplevelsen och sökmotoroptimering.

Alla gillar att trivas och må bra – så, varför inte skapa en sådan miljö på er webbplatsen? Användarupplevelsen är en allmänt känd rankningsfaktor som sökmotorer använder för att ranka innehåll. En bra upplevelse ger SEO ett lyft och tvärtom om den är dålig.

Men innan vi delger några betydande fördelar med UX, så vill ta en kort stund och förklara vad UX-design är. 

Vad är UX-design?

UX (user experience) omfattar kunskaper om både användarnas beteenden och webbpsykologi, designmönster, grafisk design, SEO-strategi och affärsmål. Med UX kan vi driva tillväxt, bygga kundlojalitet och stärka varumärken. Men inte minst handlar det om att göra vardagen enklare för människor och företag genom en god användarupplevelse. Ofta handlar det om att hitta en lösning på ett problem eller tillgodose ett behov. Om det används på rätt sätt kan det gynna försäljningen och bli en viktig framgångsfaktor för ert företag.  

UX kontra SEO – likheter och skillnader

UX-design och SEO är båda viktiga aspekter av webbutveckling. UX-design fokuserar på att skapa en användarvänlig och visuellt tilltalande webbplats som förbättrar användarupplevelsen, medan SEO syftar till att förbättra webbplatsens sökmotorrankning och synlighet genom olika strategier som sökords-optimering, länkbygge och bra innehåll. Genom att kombinera effektiv UX-design med SEO-principer skapas webbplatser som inte bara ser bra ut och fungerar bra, utan också lockar mer trafik och slutligen uppnår bättre affärsresultat.

Här ger vi dig 4 bra anledningar till att man bör satsa på UX 

1. UX sätter användaren i fokus 

Studier har visat att 88% av användare är mindre benägna att återkomma till en webbsida efter en dålig användarupplevelse. Ger ni inte användarna det de vill ha lämnar de för konkurrenter. Att skapa en bra användarupplevelse är därför inte bara en trevlig bonus, det är en nödvändighet. Utan en god användarupplevelse – mindre business. 

Som SEO-byrå kommer vi ibland i kontakt med kunder som vill ha en snabbfix, en temporär lösning och hoppet om förbättring. Ofta kan det vara någons idé om vad som vore bra, eller så finns det inga tydliga tankar om vilken nytta man vill åstadkomma. Problemet med kortsiktiga lösningar är att man riskerar att få missnöjda besökare som inte återvänder. Vi måste därför tänka och handla mer strategiskt och långsiktigt. Vi behöver sluta utgå från oss själva och börja sätta användaren i fokus. Lär känna användarna – vilka är deras behov, ambitioner och drivkrafter? När man börjar sätta användarna i fokus kan man med hjälp av UX bygga en bra användarupplevelse och på sikt en framgångsrik verksamhet. 

2. UX är ett verktyg för förbättring och utveckling 

För att någon ska vilja använda en produkt eller nyttja en tjänst måste den tillgodose ett behov eller vara en lösning på ett problem. Ska man lyckas tillhandahålla en lösning på kunders problem innebär det att förstå vilka problemen är. Genom att sätta användaren i fokus kan man lättare identifiera målgruppens behov. Lyckas man sedan tillgodose behoven ökar också chansen att de faktiskt vill använda produkten eller tjänsten. 

Precis som er målgrupp har problem som förändras över tid måste också er verksamhet kontinuerligt utvecklas. En webbplats eller digital tjänst bör ses föränderlig, något i ständig utveckling. Det är här UX-design kommer in i bilden – som ett verktyg eller en metod för att utveckla och förbättra den digitala upplevelsen. Kanske har ni också hört talas om begreppet i något sammanhang. För att vara konkurrenskraftiga måste företag möta kundernas förändrade behov genom att aktivt ta vara på de nya förutsättningarna som ny teknologi kan erbjuda. Det här är inget som sker per automatik, det kräver målmedvetna och strategiska beslut. 

3. UX gör er konkurrenskraftiga 

Många av dagens digitala jättar, som Google, Apple och Facebook, var inte först på marknaden med sina produkter och tjänster. Vad de däremot varit framgångsrika i är att förbättra användarupplevelsen för produkter som redan existerade. De har insett vikten av en god användarupplevelse och investerat stort i UX. 

I vår artikel nämner vi att målgrupper kommer att jämföra er tjänst med alla andra tjänster de använder. Det här inkluderar även de stora jättarna. Man behöver därför se till att er tjänst står sig i konkurrensen. UX är ett verktyg för att effektivt hålla samma takt som konkurrenterna, eller till och med ligga steget före. 

I en studie gjord av Forrester framkom att för varje investerad dollar i UX kan ett företag generera upp till 100% i ROI. 

4. UX genererar affärsmöjligheter 

Vare sig ert företag väljer att satsa på UX eller inte så förväntar sig kunderna att de möts av en intuitiv och sömlös upplevelse genom alla kanaler. Idag har användare vant sig vid att webbplatser är responsiva, snygga och enkla att använda. De räknar med en grymt bra användarupplevelse, helt enkelt. Den som misslyckas med att ge användarna en bra upplevelse kommer enbart gynna sina konkurrenter, eftersom konsumenter i mångt och mycket väljer efter trivsamhet. De företag som inte hänger med i utvecklingen eller som inte lyckas tillgodose användarnas behov kommer att halka efter. 

I en studie gjord av Forrester framkom det att för varje investerad dollar i UX kan ett företag generera upp till 100% i ROI. Man kunde också se att de som investerar i UX även har kunnat minska sina kostnader för nykundsförvärv, minskat sina supportkostnader, samtidigt som man ökat sina marknadsandelar, sin kundlojalitet och försäljning. Forrester förutspår att kundrelationer kommer bli ännu viktigare under de kommande åren. Företag måste skapa ett strategiskt ekosystem för att leverera nytta och värde för kunden genom hela kundresan. Med det här i åtanke – har ni verkligen råd att negligera UX? 

 

UX och SEO – hur samverkar de? 

SEO innefattar UX, men det är även själva förarbetet som ligger till grund för att besökare överhuvudtaget ankommer en webbplats.  

Nedan presenterar vi några synergier mellan SEO och UX: 

1. Tydlig URL-struktur 

SEO: Genom att ha en tydlig URL-struktur förtydligar du för besökaren var på webbplatsen besökaren hamnar om man klickar på sökresultatet. Det ökar chansen för att besökaren faktiskt klickar på sökresultatet jämfört med en stökig URL som innehåller svårbegripliga symboler och tecken.

UX: En tydlig och välstrukturerad URL ger en ökad pedagogik och trovärdighet väl på webbplatsen. Besökaren kan enkelt se var på webbplatsen hen befinner sig och hur djupt i strukturen. 

2. Bra och strukturerat innehåll 

SEO: Som vi alla vet har Google som mål att tillhandahålla sina besökare ett så relevant och kvalitativt innehåll som möjligt. För att avgöra om webbsidan erbjuder det tittar Google på en rad hygienfaktorer. Bland annat webbsidans inre faktorer som struktur, rubriker, om innehållet är rättstavat och att bilder är uppmärkta med alt-taggar. 

UX: Det ovannämnda är självklart något som inbegrips av UX-insatser. Genom att förse besökaren med relevant, intressant och lättöverskådligt innehåll av hög kvalitet tillmötesgås besökarens grundläggande behov. Det är nödvändigt för att besökaren ska uppskatta webbplatsen och potentiellt konvertera. 

3. Interna länkar 

SEO: Vi känner alla till att det är viktigt med  för att få auktoritet i sökresultatet. Men vi får inte glömma interna länkar! Antalet interna länkar till en sida signalerar en viss betydelse. Dessutom hjälper de såväl besökare som sökrobotar, att upptäcka mer av webbplatsens innehåll.

UX: Den som arbetar med UX har möjlighet att förmedla mer relevant innehåll till besökaren genom att länka till andra produkter eller artiklar på sidan. På så sätt öppnas möjligheten upp för att bibehålla besökarna lite längre på webbplatsen. Och varje extra sekund ger företaget möjligheten att bygga varumärke, informera och slutligen konvertera. 

4. Logisk navigering 

SEO: Navigeringen på en sajt går hand i hand med interna länkar. En logisk navigering är lika med en logisk sajtstruktur, och är extra viktigt för crawlability om webbplatsen inte har en sitemap. Även om det finns en sitemap, så försöker Google crawla alla webbplatser manuellt, för att se att de stämmer överens med verkligheten. 

UX: Logisk navigering är A & O för en bra användarupplevelse. Det hjälper besökaren att enkelt hitta på webbplatsen, steg för steg i köpresan. 

5. Sänkt pogo-sticking 

Alla har vi någon gång klickat på ett av Googles sökresultat men inte varit helt nöjda med resultatet på webbsidan. Istället återvänder man till sökresultatet och klickar in på ett annat förslag, inte sant? Detta beteende kallas för pogo-sticking, vilket indikerar att besökaren inte hittade vad de sökte på det föreslagna sökresultatet. Beteendet ger Google signalen om att besökarna inte hittat det de sökte på den sidan och att sidan med andra ord kanske inte bör ranka så högt på det sökordet. 

SEO: Som SEO-byrå vill vi minska det här beteendet. För att göra det behöver vi försäkra oss om att det vi utlovar i meta-datan i sökresultatet är det vi levererar på sidan besökaren landar på. 

UX: Bra UX kan göra under för att sänka pogo-sticking. Genom att erbjuda en bra användarupplevelse som fångar upp besökaren och får den att vilja stanna kvar på sidan, så kan vi sänka pogo-sticking – och även åstadkomma sänkt bounce rate. 

6. Kort laddningstid 

SEO: Laddningstid är en av +200 rankingfaktorer som Google beaktar. Dröjer det, att från sökresultat landa på er webbplats, så kommer Google med största sannolikhet inte premiera er för sina användare. 

UX: Oavsett trafikkälla minskar kort laddningstid risken för att besökaren “bouncar” (lämnar sidan efter kort vistelse) och aldrig ens kommer till steg ett av företagets erbjudande. Om besökaren inte orkar vänta på en långsam sida…  då får besökaren inte ens möjlighet att ta del av allt det arbete UX-specialisten gjort… Bortkastade resurser, helt enkelt.  

7. Innehåll baserat på lokalt sök 

SEO: Lokalt sök är en bra inspirationskälla för att skapa mer relevant och sökvänligt innehåll. Genom att anpassa landningssidor efter geografiskt område har företag möjligheten att dra nytta av lokala och long-tail-sökord/-termer, som dessutom konverter bättre. 

UX: Inte nog med det. Detta öppnar även upp för möjligheten att ge en mer specifik användarupplevelse för någon som bor i en specifik stad eller område. 

Slutsats

Som erfaren SEO-byrå förstår vi värdet av UX för er kundnöjdhet. En stor del av vårt arbete består i att hjälpa våra kunder synliggöra sina webbplatser på nätet och därefter ge besökarna en bra upplevelse. Det är vitalt att förstå sambandet mellan SEO och UX för ökad försäljning.  

Joel Ask

Som SEO Content Manager på Buzzlemedia är mitt primära ansvar att utveckla och implementera effektiva innehållsstrategier för att öka webbplatsens synlighet, trafik och konverteringar. Jag kombinerar kreativitet, teknisk expertis och analytiska färdigheter för att skapa engagerande och optimerat innehåll som svarar på användarnas behov och förbättrar organiska sökresultat.