Skip to main content
SEO-rapport

Vet du om din strategi för sökmotoroptimering (SEO) fungerar?

Om du inte tittar på dina SEO-rapporter vet du förmodligen inte det.

SEO är en av de bästa strategierna för att få ökad trafik till din webbplats, få fler kvalificerade leads och nya konverteringar – men du måste kontrollera din strategi för att se om den fungerar. Du måste titta på din rapport och analysera resultatet för att se till att din taktik fungerar optimalt och effektivt.

Men var börjar du?

I det här inlägget svarar vi på alla dina angelägna frågor, till exempel:

  • Vad är en SEO-rapport?
  • Varför är det viktigt att analysera SEO?
  • Vilka mätvärden bör du ta med i din analys och rapportering när det gäller SEO?

Fortsätt läsa för att ta reda på mer!

Vad är en SEO-rapport?

SEO-rapport är en sammanfattning av data som du analyserar för att dra slutsatser kring hur effektiv din SEO för närvarande är. Med hjälp av de här uppgifterna kan du mäta hur väl du lyckas med din SEO och se om dina strategier fungerar. Din sökmotoranalys kan också hjälpa dig att se om dina kampanjer är för dåliga så att du aktivt kan förändra dem till det bättre.

Varför är det viktigt att analysera SEO?

När du tittar på analyser och rapporter kring SEO kan du kanske undra varför detta alls behövs. Vad finns det för fördelar med SEO-analys?

Här följer tre anledningar till att du bör skapa en analysrapport för sökmotorer:

1. Du behöver inte gissa dig fram när det gäller din SEO

När du investerar tid och pengar i SEO vill du vara säker på att det fungerar. Du vill veta om ditt nuvarande optimeringsarbete ger de resultat du vill ha, och det inte gör det behöver du ta reda på vad som är fel.

Genom att hålla koll på din SEO-rapport behöver du inte göra gissningar kring dina kampanjer. Du får konkreta uppgifter som talar om hur det går för ditt kampanjarbete så att du kan fatta aktiva och direkta beslut för att förbättra dem.

Med dina SEO-analyser kan du spara tid och pengar genom att fatta mer innovativa och effektiva beslut tidigare i stället för att hela tiden testa dig fram med att hitta något som fungerar.

2. Du förstår din målgrupp bättre

En av de största fördelarna med SEO-analyser och rapportering är att du kan förstå din målgrupp bättre.

När du drar igång en SEO-kampanj är ditt slutliga mål att få intresserade potentiella kunder att besöka din webbplats och att lära sig mer om ditt företag. Du bygger dina strategier och tillvägagångssätt på hur du tror att dina besökare kommer interagera med din verksamhet.

När du lanserar och använder dig av de här strategierna kanske du upptäcker att dina besökare inte interagerar med din verksamhet på det sätt du hade trott att de skulle. Om du har en analysrapport för sökmotorer kan du dock se hur de interagerar med företaget så att du därmed kan göra förbättringar.

När du förstår din målgrupp bättre kan du anpassa din SEO-strategi så att den tilltalar dina potentiella kunder och därmed locka fler kvalificerade leads.

3. Du kan se vad som fungerar i dina kampanjer

När du investerar i en SEO-strategi vill du försäkra dig om att din affärsstrategi fungerar. Med SEO-analyser och rapportering kan du hålla koll på dina kampanjer och se om du får de resultat du vill från dem.

Genom att följa din rapport kan du se vilka optimeringar som fungerar för din kampanj. Du kan därmed enklare koncentrera din SEO på sådana strategier som ger resultat för ditt företag.

Vilka mätvärden bör jag ta med i SEO-analysen och rapporteringen?

Nu när du vet hur viktigt det är att analysera och spåra din SEO är du redo att börja följa dina SEO-kampanjer. För att se hur effektiva dina SEO-kampanjer är måste det finnas uppgifter i din rapport så att du kan analysera och tolka dem. Dessa uppgifter kan du få från dina SEO-mätvärden.

Här är fem viktiga mätvärden som du bör ta med i din SEO-rapport (och var du hittar dem i Google Analytics):

1. Organisk söktrafik

Det första måttet du bör titta på i din SEO-rapport är organisk söktrafik. Genom den organiska söktrafiken kan du se om dina SEO-kampanjer lockar värdefulla besökare till din sida.

Så här hittar du mätvärdet i Google Analytics:

Förvärv > All trafik > Kanaler > Organic search

Med det här mätvärdet kan du se hur många som besöker din sida genom en sökning. Det här mätvärdet är bra att följa för att se om ditt SEO-arbete med fungerar effektivt.

Varför ta med organisk söktrafik i din SEO-rapport?

Organisk söktrafik är ett viktigt mätvärde att ta med i din SEO-rapport eftersom det visar hur bra din SEO fungerar med att driva trafik. Om du analyserar din organiska trafik kan du lättare förstå vilka sidor som lockar besökare till din webbplats och undersöka dessa för att för att ta reda på vad på dessa sidor du kan använda på andra delar av din webbplats.

2. Genomsnittlig tid på sidan

Ett annat mätvärde som du kan ta med i din SEO-analys och rapportering är den genomsnittliga tiden som spenderas på sidan. Det här mätvärdet visar hur lång tid en användare stannar på en enskild sida.

Du kan hitta information om genomsnittlig tid genom följande:

Beteende > Webbplatsinnehåll > Alla sidor

Varför ta med genomsnittlig tid i din SEO-rapport?

Genomsnittlig tid är ett viktigt mätvärde att ta med i din rapport eftersom det kan visa hur relevanta och informativa dina sidor är för de som gjort sökningar. Genom att analysera de här uppgifterna kanske du hittar vissa sidor där potentiella kunder dröjer kvar längre än på de övriga sidorna.

Utifrån de här uppgifterna kan du tolka vad det är som får besökare att stanna längre på de här sidorna och använda den kunskapen och analysen för framtida sidor. Kanske upptäcker du till exempel i din SEO-analys att besökare stannar längre på sidor med videor, och då kan du försöka ta med fler videor på dina framtida sidor.

3. Bounce rate – Avvisningsfrekvens

Nästa mätvärde du bör ta med i din sökmotoranalys är bounce rate, eller på svenska, avvisningsfrekvens. Avvisningsfrekvensen visar hur många personer som besöker din sida från sökresultat och genast lämnar den igen. Det här mätvärdet är viktigt för att du ska förstå hur potentiella kunder interagerar med din sida.

Precis på samma sätt som med den genomsnittliga tiden kan du följa din avvisningsfrekvens.

Varför ta med avvisningsfrekvens i din SEO-analys?

Avvisningsfrekvens är ett viktigt mätvärde att ta med i din SEO-analys och rapportering eftersom det ger dig inblick i hur besökare interagerar med dina sidor.

Avvisningsfrekvensen kan visa på många olika saker, så det är viktigt att se hela sammanhanget för din sida om du vill analysera hur väl den lyckas. Det här mätvärdet kan visa att:

  • Informationen på din sida var inte relevant så de som sökte återvände till sökresultaten.
  • Din sida laddades för långsamt så de som sökte hade inte tålamod nog att vänta och lämnade den.
  • De som sökte hittade precis det de behövde på din sida och gav sig därifrån.
  • Din titeltagg och metabeskrivning var missvisande så dina besökare förväntade sig en annan information än de hittade på sidan.

Du behöver titta på avvisningsfrekvensen tillsammans med dina andra mätvärden för att göra en heltäckande analys av sidan innan du kan avgöra vad den höga avvisningsfrekvensen beror på. Det är därför SEO-rapporten inbegriper flera olika mätvärden – du behöver helhetsbilden för att kunna analysera hur väl din SEO fungerar och utifrån detta ta till lämpliga åtgärder.

4. Hastigheten på sidan

Ett annat betydelsefullt mätvärde att titta på i din SEO-rapport är hur snabb sidan är. Hur lång tid det tar för sida att ladda är viktigt för din SEO-rankning – Google tar hänsyn till webbplatsens laddningstid när det gäller hur den rankas i sökresultaten. Användare avskyr att vänta på sidor som laddas långsamt och därför rankas långsamma sidor inte bra av Google.

Du kan se hur snabbt sidorna på din webbplats laddas genom att gå till:

Beteende > Webbplatshastighet > Översikt

Här kan du se den genomsnittliga laddningstiden för dina sidor och andra mätvärden för webbplatsens hastighet. Du kan också se hur snabbt sidan laddas i olika webbläsare.

Varför ta med hemsidans hastighet som i din SEO-analys?

Webbplatsens hastighet är ett viktigt mätvärde att ta med i din SEO-analysrapport eftersom du med hjälp av detta kan avgöra om dina sidor laddar tillräckligt snabbt för dina besökare eller om detta behöver förbättras. Målet bör vara att sidan laddar på tre sekunder eller mindre eftersom 83 % av användarna förväntar sig att din sida ska laddas inom den tiden.

Genom att titta på hastigheten för din webbsida kan du avgöra om den laddas tillräckligt snabbt för att få användarna att stanna kvar på sidan och vilka faktorer som påverkar hur bra sidan fungerar.

5. Exit-pages / Utgångssidor

När du sammanställer din rapport om sökmotoranalyser ska du se till att den också innehåller mätvärdet för utgångssidorna. Utgångssidor är de sidor där dina besökare är då de lämnar webbplatsen. Det är den sista sidan som någon såg innan de lämnade din hemsida och eller deras besök tog slut på grund av att de varit inaktiva.

Så här hittar du det här mätvärdet i Google Analytics:

Beteende > Webbplatsinnehåll > Utgångssidor

Varför ta med utgångssidor i din SEO-analys?

Som vi redan framhållit är SEO-analys till stor del inriktad på att förstå hur användarna interagerar med din webbsida och hur din SEO fungerar så att du kan förbättra din strategi. Genom utgångssidorna kan du se varifrån dina besökare lämnar webbsidan och om vissa sidor har högre utgångsfrekvens än andra.

För vissa sidor, som till exempel en tacksida eller en sida med köpbekräftelse, är det normalt att utgångsfrekvensen är hög eftersom den sidan innebär slutet på ett förfarande. När det gäller övriga sidor, som till exempel en produktsida eller en sida med ett steg i beställningsförfarandet vill man inte att den ska vara lika hög.

När du samlar in data om utgångssidor kan du analysera detta för att se vilka sidor som har högst utgångsfrekvens så att du aktivt kan ändra och förbättra sidorna och få besökarna att stanna kvar och inte lämna dem.

Behöver du hjälp med din SEO-rapport?

SEO-analys och rapportering är oerhört viktigt för att du ska förstå hur dina kampanjer presterar och hur du kan förbättra dem för att nå bättre resultat. Om du inte har tid nog att fördjupa dig i övervakningen av din SEO-analys och rapportering kan du få hjälp av Buzzlemedia.

Vi har ett team på 11 marknadsföringsexperter som kan övervaka och optimera dina SEO-kampanjer för att du ska uppnå bättre resultat.

Om du skulle vilja samarbeta med oss för din SEO får du mer än gärna höra av dig!

Välkommen att ringa oss på 040-124919, eller kontakta oss online för att tala med en specialist redan idag!

SEO-rapport
Abbe El-Madhoun

Författare Abbe El-Madhoun

Fler inlägg av Abbe El-Madhoun
Share via
Copy link
Powered by Social Snap