Skip to main content
metabeskrivning

Dagens inlägg ska handla om hur du optimerar webbplatsens metabeskrivningar. Metabeskrivning en kort, komprimerad text och är ofta det första intrycket kunder får. Med en bra metabeskrivning kan du locka potentiella kunder och är en viktig del av SEO och sidans synlighet på Google. I artikeln kommer du kunna läsa:

 • Vad en metabeskrivning är
 • Vilken betydelse det har på ditt SEO arbete
 • Vilka sidor du ska ha metabeskrivning på
 • Hur du skriver en bra metabeskrivning

Trevlig läsning!

SEO-test – Hur mår din sajt? Gör en snabb analys med vårt gratis SEO-test

Vad är en metabeskrivning?

I korta drag är metabeskrivning en beskrivande text av vad landningssidan handlar om. Texten syns inte på hemsidan utan det är i Google sökresultat som texten visar sig (kolla bilden). Du har förmodligen stött på metabeskrivning flertalet gånger när du sökt på Google och nu vet du vad det kallas. Bilden nedan visar hur metabeskrivning fungerar. Sökordet eller sökfrasen som du skriver in blir fetstilt. I mitt exempel sökte jag på “Buzzlemedia”.

Metabeskrivningar bör vara mellan 150-160 (920 pixlar) tecken långa. Där poängen är att ge potentiella besökare en idé om vad de kan förvänta sig, samt att få dem att vilja klicka in på sidan.

Du kan se metabeskrivningen som ett skyltfönster som Google erbjuder er hemsida. Ta vara på möjligheten och utforma en unik, säljande och kärnfull text för “fönstershopparna”.

Hur hjälper en metabeskrivning ditt SEO arbete?

2017 gick Google (källa) ut med att “they won’t affect your ranking within search results”. Och användandet av sökordet i matbeskrivningen blev inte lika viktig för rankingen längre. Trots det menar jag att det absolut spelar roll för rankingen. Det kanske inte påverkar Googles algoritmer, men indirekt kommer det påverka webbplatsens CTR och On-Page SEO.

Som jag förklarade innan så får du se metabeskrivning som ett annons tillfälle Google ger din landningssida. Därför ska du utnyttja chansen du får att sälja in din landningssida. Eftersom en genomtänkta metabeskrivning kan generera:

 • En högre CTR (klickfrekvens) som påverkar hemsidans ranking
 • Längre tid spenderad på sidan påverkar sidans ranking
 • En bra metabeskrivning gör att fler klickar och högre relevans till sidans innehåll gör att besökarna stannar längre

Även om Google har gått ut med att metabeskrivningen inte direkt påverkar rankingen så är CTR och användarbeteende något Googles algoritmer värnar om. En direkt eller indirekt påverkan spelar ingen roll, huvudsaken är att bra beskrivningar ger dig bättre resultat på Google.

Måste du skriva en beskrivning till varje sida?

Svaret är: Ja! Varje sida på webbplatsen behöver en metabeskrivning. För att få maximal nytta av dina metabeskrivningar bör du skriva en unik beskrivning för varje sida. I och med att varje enskild sida behandlar ett specifikt ämne ska även varje metabeskrivning vara unik.

Jag säger “unikt” men driver du exempelvis en stor E-handel kan du skriva en standardbeskrivning för samtliga produkter och enbart lyfta in produktnamnet i beskrivningen.

Om du inte fyller i någon metabeskrivning alls kommer Google själv skapa en av innehållet på sidan. Tyvärr blir beskrivningarna sällan läsbara eller bra utformat. Därför är det värt att lägga ner tankekraft och tid på det, även på sidor som inte har huvudfokus.

Förhoppningsvis har du tagit din sökmotoroptimering på allvar och skapat sidor som är optimerad för ett specifikt sökord. Då gäller det är fullfölja arbetet och även rikta: titel, metabeskrivning och URL mot sökordet. Det kan vara denna typ av detalj som skiljer dig och din sökordsstrategi från konkurrenterna.

SEO-test – Hur mår din sajt? Gör en snabb analys med vårt gratis SEO-test

Så skriver du en bra Metabeskrivning

Nu har vi kommit till punkten där vi går igenom hur du får till en riktigt bra beskrivning!

 • Metabeskrivningar bör vara mellan 150-160 (920 pixlar) tecken långa. Google ändrar ofta storleken som visas och därför kan det vara till fördel att med jämna mellanrum söka på Google efter det rätta antalet. Men är metabeskrivningen längre än 160 tecken kan Google klippa bort de tecken som överskrider teckengränsen (160).
 • Skriv en metabeskrivning för varje sida. Varje sida bör ha en metabeskrivning och som jag skrev tidigare; Ta vara på möjligheten och utforma en unik, säljande och kärnfull text för “fönstershopparna”.
 • Skriv unika beskrivningar. Google tycker inte om duplicerat innehåll.
 • Tänk på att skriva till människor. Det är viktigt att förstå till vem du skriver till. Använd “riktiga” mening och gärna med en USP: fri frakt, bäst pris eller snabb leverans.
 • Använd dig av sökordet. För varje sida där du riktar in dig på ett specifikt sökord bör du ha med i beskrivningen för att öka relevansen. Sökordet eller sökfrasen som du skriver in blir fetstilt och blir extra tydligt i metabeskrivningen.
 • Undvik keyword stuffing. Precis som att du ska skriva till människor ska du undvika att klämma ihop sökord efter varandra. Gör texten lättläst och unik!
 • Beskriv sidans innehåll. Granska sidan och skriv vad sidan faktiskt innehåller. Relevansen i metabeskrivningen minskar chansen att besökaren blir besviken och väljer en av dina konkurrenter.
 • Problematisera och presentera lösningar. Ge användarna en orsak att bli nyfikna på vad som finns på hemsidan. Presentera inte för mycket utan tillräckligt mycket för att de ska vilja klicka. Användaren har ett problem, du har lösningen!
 • Dela upp med skiljetecken. Vill du få in din sökfras i en löpande mening kan det vara smart att använda sig av skiljetecken som kolon eller bindestreck.
 • Avsluta med en CTA (call to action). Avsluta gärna med en CTA: köp idag, läs mer eller ladda ner.

Ett tips är att söka på sökordet du vill ranka på och titta på de högst rankade sökresultaten. Vad har de inkluderat i metabeskrivningen och vad har de gjort rätt? Vad kan du göra för att övertrumfa konkurrenterna och skriva ännu bättre?

Kom igång och och börja skriva idag!

Idag är dagen du tar i tu med dina metabeskrivningar. Du har nu fått verktygen till att utforma en metabeskrivning. Hjälp dig själv att nå nya höjder, du har inget att förlora på att ha riktigt bra beskrivningar på alla sidor. Om du har du frågor eller behöver hjälp kan du nå oss online genom att fylla i ett kontaktformulär, eller så kan du ringa oss på 040-12 49 19

metabeskrivning
Axel Harletun

Författare Axel Harletun

Fler inlägg av Axel Harletun
Share via
Copy link
Powered by Social Snap