Skip to main content
leads

Tyvärr finns det inget magiskt sätt att locka till sig potentiella kunder till din sajt eller för att övertyga besökare att just din produkt eller tjänst är den rätta. Nej, för att lyckas nå, etablera en kontakt, få och bibehålla en bra relation med potentiella kunder som i slutändan genererar fina affärer – behövs det en kombination av olika metoder för leadsgenerering. Så, utan allt för mycket diskussion om strategier, kommer här åtta sätt för dig att öka antalet leads digitalt och få de rätta kunderna.

1. Optimera din sajt för synlighet

Det allra första steget för att få in nya leads online är att optimera din sajt så att du rankar organiskt. Sökmotorsoptimering (SEO) är vägen fram till att kunder som söker på t.ex. Googles sökmotor för specifika sökord eller fraser, kommer att hitta dig och besöka din sajt. För att sökmotoroptimera en sajt gäller det att producera kvalitativt content samtidigt som du skriver det  utifrån ett ämne som du vill ranka för. Arbetet tar tid och innefattar, förutom skrivandet, att du värderar sökordens intention, tittar på kostnad, trafik, antal sökningar samt har koll på vad konkurrenterna gör gällande SEO. För att göra ditt content synligt gäller det att ha rätt metatitlar, metabeskrivingar, nyckelordsdensitet och rätt längd på dina texter. On-page SEO (som det kallas) är svårt men, av största vikt för att din sajt ska dyka upp tidigt i sökresultaten för sökord och för branschrelevanta termer. Att ranka kan ta tid, men det är väl värt investeringen. Du kommer att få ökad trafik och, med rätt content, förhoppningsvis fler kunder.

Ladda ner de 30 mest beprövade tips, tricks & idéer för att börja generera  leads idag!

2. Börja med konverteringsoptimering (Convesion Rate Optimazation, CRO) för att få leads.

Konverteringsoptimering handlar om att få ditt content att konvertera besökare till att bli kunder. Det kan t. ex. innebära att du A/B-testar dina webbsidor för att se vilka som konverterar bäst. Konverteringar kan du mäta på olika sätt. Men, CRO syftar på att en besökare utför en viss önskvärd handling på din sajt, såsom att fylla i ett formulär eller göra ett köp. Om fyra av tjugo besökare utför en önskad åtgärd, har du en konverteringsfrekvens (Conversion Rate, CR) på 20%. Målet är att få en konverteringsfrekvens som är hög och att identifiera sätt att öka den. Det kan handla om allt från att ändra en rubrik, en CTA (Call to Action), att ha bilder och mer information eller säljande copy. Att kontinuerligt jobba med konverteringsoptimering innebär att utvärdera webbsidor på regelbunden basis, identifiera de som har dålig konverteringsfrekvens, sätt upp A/B-tester och laborera med färger på knappar eller andra element.

3. Kom igång med PPC och annonsering

Att betala för annonser är en väl beprövad och populär metod för leadsgenerering. Idag är annonsering i tryckt media inte lika effektiv som den brukade vara och den är svårt att mäta. Det lönar sig oftast att inrikta sig på att annonsera på sökmotorerna istället för i tidningar och broschyrer.

PPC eller Pay-Per-Click är det enklaste och mest kostnadseffektiva sättet att generera leads online. På Google och Bing är PPC en annonsform som gör att du bara betalar när någon klickar på din annons. Det är sökord som triggar annonserna och olika sökord kostar olika mycket. Finessen är alltså att annonserna endast syns när någon har gjort den sökningen som triggar just din annons.

En ROI (Return on Investment) på en väl genomförd PPC-kampanj är oftast hög. Du kan ändra dina annonser, din budget eller justera dina bud snabbt och enkelt. Rapporteringen blir också smidig eftersom du ser precis hur annonserna presterar och hur många leads de genererar.

Andra möjligheter kan vara att köpa banners och annonsplatser på andras webbsajter eller webbtidningar. De är vanligtvis svårare att spåra, men det går absolut att göra om du UTM-taggar URL:er. Så, att annonsera online är ett effektivt sätt att både få ut ditt varumärke och att generera leads.

4. Skapa en utmärkt användarvänlig sajt

Din sajt må se vacker ut, men det betyder inte att besökarna vill fortsätta att använda sig av den. UX, eller användargränssnitt refererar till hur besökare surfar, söker och på andra sätt använder din sajt. Man kan säga att en sajt som har ett bra användargränssnitt också konverterar bra, har längre besökstid och fler interaktioner av olika slag. En dålig UX och bounce rate, eller avvisningsfrekvensen, leder till det motsatta. En bra och enkel navigation brukar gå hand i hand med ett bra användargränssnitt. Din navigation bör:

  • Vara så enkel som möjligt, med ett begränsat antal menyer, undermenyer och sidor.
  • Vara lätt att förstå och se vad erbjudandet är.
  • Inneha en bra hierarki och relaterade sidor bör grupperas tillsammans.

Potentiella leads kommer med stor sannolikhet att lämna en sajt där de inte snabbt hittar vad de letar efter. Även om de är intresserade av att köpa din produkt eller tjänst, kommer de inte att göra det om de inte hittar rätt. Sätt dig själv i sitsen av ett lead, surfa på din egen sajt som om det vore för första gången. Är allt där det ska vara för att det ska vara lätt att hitta rätt? Är navigationen lätt att följa? Om inte, planera in förändringar direkt eller ta hjälp av en erfaren UX-specialist för att pinpointa din sajts svaga punkter.

5. Erbjud värdefullt content

Det är en överväldigande majoritet av konsumenter som tycker att content är användbart. Så, du bör överväga att skapa content som hjälper dina potentiella leads. Genom att utbilda dem och hjälpa dem med deras problem redan innan köpet, kommer du att höja din varumärkeskännedom och skapa lojalitet. Content marketing innefattar t.ex. bloggartiklar, infographics och whitepapers. Så länge innehållet är relevant, är det en väldigt bra strategi för att få in besökare och hålla dem intresserade. Det finns många exempel på success stories där företag har skapat content som både har stärkt deras varumärke samtidigt som de har hjälpt sina potentiella kunder. Du kan om du vill, lägga ditt content bakom ett formulär eller en landningssida. Då får besökarna ”betala” med sin e-mejl eller kontaktuppgifter för att få åtkomst. Efter det kan du börja att vårda dem och använda leadscoring så att säljare kan höra av sig när det uppstår en bra chans för en affär. Svara med ett tack-mejl och vem vet, du kanske får ett svar tillbaka och en konvertering.

Ladda ner de 30 mest beprövade tips, tricks & idéer för att börja generera  leads idag!

6. Skapa en bra närvaro på sociala medier (SoMe)

Att ha en närvaro och använda sociala medier varierar från industri till industri. Många företag ställer sig ofta frågan om Facebook, LinkedIn eller Twitter verkligen ger leads, varpå det korta svaret är: ja! 68% besöker företags sociala profiler innan de köper en produkt. Så, att inte ha en närvaro på SoMe leder till att många konsumenter inte får svar på sina frågor, vilket kan skada ditt varumärke och leda till ett färre antal leads. Men, valet av kanal på sociala medier är viktigt att tänka på. Ta en funderare och tänk efter vilken plattform som passar just ditt bolag.

7. Använd dig av webbinar

Om du ser dig själv som en expert och auktoritet inom företagets område, är det en mycket bra idé att själv hosta online event eller webbinar. Det kan ibland innebära en del jobb att dra igång, men när väl tekniken, innehållet och inbjudningarna är klara, är det ett utmärkt sätt att generera leads samtidigt som du utbildar och hjälper potentiella kunder. Det gäller även att ha rätt framtoning; allt får inte handla om just ditt bolag och dina tjänster, utan syftet bör vara att dela med sig av sakkunskaper som företaget besitter, så att företaget uppfattas som en ledande aktör inom branschen. Ett webbinar kan sträcka sig från allt mellan en kvart till ett par timmar. De bör avslutas med en frågestund där deltagarna direkt kan ställa sina frågor till dig. Du bör även skicka ut ett ”tack-mejl” efteråt.

8. Vårda dina leads med E-postmarknadsföring

Har du prenumeranter på nyhetsbrev eller annan e-mejlkorrespondens? Bra, för just e-postmarknadsföring är en väldigt fin kanal för att dels vårda dina befintliga kunder, men även för att få in nya. Har de väl gett dig deras e-mejl, kan du guida dem genom kundresan och vårda dem efter ett köp. För just B2B-företag som erbjuder mer komplexa produkter eller tjänster, är just e-mejl ett bra sätt att vårda kundrelationen och få nya kunder. Rätt e-mejl vid rätt tidpunkt kan öppna många nya dörrar och påbörja nya relationer. Marketing Automation är ett bra hjälpmedel för epostmarknadsföring.

leads
Peder Grönvall

Författare Peder Grönvall

Fler inlägg av Peder Grönvall
Share via
Copy link
Powered by Social Snap