Skip to main content
Ökade intäkter med content marketing

Affärsmannen John Wanamaker står för ett berömt citat: ”Halva summan av alla pengar jag lägger på annonser är bortkastad. Problemet är att jag inte vet vilken halva.”

När Wanamaker uttryckte denna klipska sarkasm för 100 år sedan, hade han ingen aning om hur den framtida marknadsteknologin skulle utveckla sig. Numera finns det tusentals lösningar som utlovar marknadsförare att kunna spåra all tänkbar data, klätt i snygga färger på en kreativ bakgrund. Men att beräkna och utvärdera en investering i content marketing är svårt, eftersom denna typ av marknadsföring fortfarande är ny.

Så kommer det att vara i några år till, content maketing (och digital marknadsföring generellt) är lite som att surfa på ett öppet hav runt Fiji. Anta att vågorna är utvecklingen av content marketing (och den digitala marknadsföringen), lär dig bemästra surfbrädan och så kommer du ha fina möjligheter att landa stora affärer.

De flesta varumärkesutvecklare förstår vikten av bra innehåll. Det skapas bloggar, infografik, videos och annan typ av marknadsföring för att stimulera målgruppens tankebanor och positionera varumärket i våra minnen med en på förhand uttänkt personlighet och känsla.
Ett aktivt arbete med innehåll på olika sätt är det viktiga här, eftersom det rent statistiskt är mer sannolikt att vi blir träffade av blixten än att vi klickar på en enskild bannerannons (bannerannonser är för övrigt som en trasig snuttefilt och det är dags att släppa taget).

Öka intäkter med content marketing. Här kommer två ledande sätt att göra detta på.

Det första sättet fungerar bäst för B2C-företag inom branscher som resor, hotellverksamhet och detaljhandel. Innehållet på hemsidan behöver optimeras för att driva trafik och få fart på den traditionella e-handeln.
Ett smart sätt att koppla innehållet direkt till produkterna, är att använda tomma utrymmen ovanför, under och vid sidan av sina artiklar.

Marriott till exempel, lyckas utmärkt med denna content strategi. Högst upp på sidan har varje artikel en tydlig knapp för rumsbokning. Nedan finnes boxar med relaterat innehåll i form av bild och text från Marriott. Vidare finns det särskilt utformade sektioner med relevanta förslag på hotell. En korrekt vägledning till en bokning (köp).

Det andra sättet är content attribution. Denna metod lämpar sig bäst för B2B-företag som har längre säljcykler och dyrare produkter. Ingen, eller få personer spenderar 100 000 kronor direkt efter att ha läst ett blogginlägg, men det leder dem definitivt närmare köpet, under förutsättningen att behov möts och bra innehåll erbjuds.
Ett bra system som HubSpot, Salesforce eller Google Analytics hjälper dig att att spåra och förstå dina kunder genom att logga deras aktiviteter innan de blir kunder. Denna information gör att du kan utforma samt anpassa content därefter.

Vidare finns det tre typer av content attribution att fördela äran för intäkterna på. Den första heter first-touch attribution, den ger äran till det första innehållet som någon ser och konverterar ifrån. Den andra kallas för last-touch attribution och lägger vikt på den sista aktiviteten som en person gör innan köpet genomförs. Det tredje sättet, som anses vara den bästa enligt många content skapare, är multi-touch attribution. Den lägger lika stor vikt vid varje del av processen.

Om vi återigen tar den ovannämnda 100 000 kronors affären som ett exempel ser det ut som följande; låt oss säga att någon laddar ner din e-bok under köpresans gång, då kan just det materialet ta åt sig äran för en del av kakan, exempelvis 10 000 kronor i intäkter.

Men inget arbete klarar sig undan misstag och ett stort misstag som marknadsförare gör, är att förlita sig blint på teknik och anta att det kan lösa allt. Programvaror kan hjälpa dig att knäcka ROI-koden, men endast i det fall där du lyckas koppla ditt content till din affärsverksamhet.

Lycka till och låt kreativiteten flöda!

Ökade intäkter med content marketing
Eira Victoria

Författare Eira Victoria

Fler inlägg av Eira Victoria
Share via
Copy link
Powered by Social Snap