Här har ni facit! Alla andra manualer kommer i alla fall framstå överflödiga för den som tagit del av Buzzlemedias SEO-checklista – det är vi övertygade om.
Vi presenterar SEO-checklistan
Buzzlemedias SEO-checklista är ett steg-för-steg-ramverk som hjälper er att vidta åtgärder och klättra i Googles ranking snabbare. Vi har inkluderat allt från grunder till mer detaljerade tillvägagångssätt, kategoriserat och förklarat. Förkovra er i ett fullmatat kunskapskartotek av 40 artiklar, 24 förklarande videos och 30 kompletta lathundar – allt för att ge er en fulländad utförandemanual för självständig sökmotoroptimering. Var så goda!
Över 30 omfattande lathundar
Utforska våra detaljerade steg-för-steg guider för enkel och effektiv sökmotoroptimering. Lär dig både grundläggande och avancerade SEO-strategier, hitta precisa instruktioner och förkorta utbildningstiden för nyanställda.
24 insiktsfulla videor från ledande experter
För de som föredrar att lära genom visuellt och auditivt innehåll har vi samlat inspirerande videomaterial i ämnet. Våra SEO-experter delar sina bästa tips och tricks, utförliga analyser och snabba kommentarer.
40 välskrivna, djupgående blogginlägg
Förutom allt annat innehåll hittar du våra informativa och heltäckande blogginlägg, fyllda med relevant kunskap om sökmotoroptimering. Med lång erfarenhet inom ämnet har vi lyckats täcka allt väsentligt – och mer därtill – relaterat till SEO.
Fyll i formuläret för att få länken till checklistan
Hur man använder SEO-checklistan
De flesta SEO-checklistor misslyckas med att kommunicera hur SEO är en pågående process. Istället listar de slumpmässiga uppgifter och får det att framstå som att sökmotoroptimering är en avklarad process när några specifika rutor är ifyllda.
Så är inte fallet. Därför vi har gett varje objekt på vår checklista en prioritering och förklaring i hur ofta den behöver behandlas.
Denna struktur innebär att ni inte behöver gå igenom allt på checklistan idag. Gör först engångsuppgifterna, sedan de periodiska uppgifterna och slutför sedan de pågående uppgifterna varje gång ni publicerar en ny sida. SEO är en ständigt pågående process i behov av finslipning och trendacklimatisering. Vi på Buzzlemedia står alltid redo att hjälpa er möta eventuella hinder.
Grunderna för SEO
Låt oss börja med några av de bästa SEO-metoderna som alla borde ha i bagaget. Dessa kommer inte direkt att förbättra rankningen, men de är viktiga för att ni ska kunna rankas högre på Google.
1. Konfigurera Google Search Console
Google Search Console är ett kostnadsfritt verktyg för att spåra er webbplats organiska sökresultat.
Här är några saker ni kan göra med den:
- Se sökorden ni rankar för
- Kontrollera rankingpositioner
- Hitta webbplatsfel
- Skicka in webbplatskartor
2. Ställ in Google Analytics
Google Analytics är ett kostnadsfritt verktyg som låter er se hur många personer som besöker er webbplats, var de kommer ifrån och hur de interagerar med den.
3. Installera ett SEO-plugin
SEO-plugins är verktyg som används för att hjälpa till att optimera en webbplats för sökmotorer. De är populära bland webbplatsägare eftersom de gör det möjligt för dem att på ett enkelt sätt förbättra sin webbplats ranking på exempelvis Google. Dessa plugins erbjuder ofta en mängd olika funktioner, inklusive:
- Generering och optimering av sidtitlar och meta-beskrivningar
- Analyser av sökordsmättnad och andra on-page-relaterade SEO-faktorer
- Sitemap-generering och integrering med sökmotorer
- Uppföljning och rapportering av sökmotorpositioner och trafiktrender
Om ni använder WordPress behöver ni ett SEO-plugin för att hjälpa er att optimera saker som sitemaps och metataggar.
Om ni använder en annan webbplatsplattform som Shopify behöver ni förmodligen inte ett SEO-plugin.
4. Skapa och implementera en sitemap
Ur ett SEO-perspektiv är sitemaps viktiga eftersom de hjälper sökmotorer att förstå strukturen och innehållet på en webbplats. Genom att lämna en fullständig och aktuell lista över alla URL:er på en webbplats gör sitemaps det enklare för sökmotorer att crawla och indexera sidorna. Detta kan leda till en mer komplett indexering av webbplatsen, vilket i sin tur ökar den totala synligheten och rankingen för webbplatsen i sökmotorerna.
5. Skapa en robots.txt-fil
Robots.txt är en vanlig textfil som talar om för sökmotorer var de kan och inte kan gå på er webbplats.
Det är alltid bra att ha en robots.txt-fil, men det är ett måste om ni behöver förhindra att sökmotorer genomsöker sidor eller avsnitt på er webbplats. Om ni till exempel driver en e-handelsbutik kanske ni inte vill att de ska genomsöka och indexera er kundvagnssida.
Teknisk SEO-checklista
Problem med teknisk SEO hindrar ofta en webbplats från att rankas så högt som den förtjänar. Här är de grundläggande tekniska bästa praxis som alla bör följa.
1. Planera er webbplatsstruktur (endast nya webbplatser)
Det är avgörande att besökare och sökmotorer enkelt kan navigera på er webbplats. Det är därför ni måste skapa en logisk webbplatsstruktur.
Varje gren på kartan bör vara en intern länk så att sökmotorer och besökare kan navigera mellan sidor.
2. Se till att er webbplats är genomsökningsbar
Google kan inte korrekt indexera innehåll som inte är genomsökningsbart, så det är värt att kontrollera täckningsrapporten i Google Search Console för eventuella varningar eller undantag som rör robots.txt.
Om ni vill att Google indexerar någon av de blockerade sidorna korrekt bör ni ta bort regeln som orsakar blockeringen från er robots.txt-fil.
3. Se till att er webbplats är indexerbar
Indexering och genomsökning är två olika saker. Bara för att sökmotorer kan genomsöka en sida betyder det inte att de kan indexera den. Om det finns en ”noindex” robots-metatagg eller x-robots-tagg på sidan är indexering inte möjlig.
Google berättar om icke-indexerade webbadresser i täckningsrapporten.
Om ni har ’noindexed’ sidor som bör indexeras – ta bort ’noindex’-taggen.
Crawling, Indexing, and Ranking | Lesson 2/31 | SEMrush Academy – YouTube
4. Se till att ni använder HTTP
HTTPS är en bekräftad rankningsfaktor, om än inte den tyngsta.
Om ni inte använder HTTPS idag är det dags att byta.
Potentiella rankningshöjningar åt sidan, HTTPS skyddar era besökares data. Detta är särskilt viktigt om ni har några kontaktformulär på er webbplats. Om ni frågar efter lösenord eller betalningsinformation är detta inte bara viktigt; utan ett absolut måste.
Hur vet ni om er webbplats använder HTTPS? Leta efter ett hänglås i webbläsarens sökfält.
5. Se till att er webbplats laddas snabbt
Sidhastighet har varit en rankningsfaktor på dator sedan 2010 och mobil sedan 2018.
Det är lätt att förstå varför. Det är frustrerande att klicka på ett sökresultat och behöva vänta på att det ska laddas. Det är därför sannolikheten för en avvisning ökar när sidhastigheten minskar.
Ni kan använda verktyg som PageSpeed Insights och GTMetrix för att se hur snabbt er webbsida laddas.
Dessa verktyg kan dock bara kontrollera en sida i taget. För att kontrollera alla era sidor, genomsök er webbplats med Ahrefs Site Audit. Ni kommer att se långsamma sidor flaggade i resultatrapporten.
6. Se till att er webbplats är mobilanpassad
De flesta sökningar sker på mobila enheter, så att ha en mobilanpassad webbplats är viktigare än någonsin.
Kontrollera om er webbplats behöver fungera med Googles mobilvänliga testverktyg.
7. Installera ett plugin för bildkomprimering
Att komprimera bilder gör bildfiler mindre och förbättrar sidhastigheten. Det är viktigt eftersom sidhastighet är en Googles rankningsfaktor.
Om ni använder WordPress finns det gott om plugins för detta. Vi gillar ShortPixel. Det låter er komprimera upp till 100 bilder per månad gratis.
Om ni använder en annan webbplatsplattform, sök på Google efter ett lämpligt plugin eller använd ShortPixels webbapp.
8. Åtgärda brutna länkar
Brutna länkar kan påverka användarupplevelsen negativt och inskränka på flödet av ”auktoritet” till och runt er webbplats.
För att hitta trasiga länkar på er webbplats, använd Ahrefs Webmaster Tools.
- Genomsök er webbplats med Site Audit
- Gå till rapporten Interna sidor
- Leta efter ”404 page”-fel
9. Åtgärda problem med dubbletter av innehåll
Duplicerat innehåll är exakt eller nästan duplicerat innehåll som visas på webben på mer än ett ställe. Det är ett vanligt SEO-problem för e-handel tack vare facetterad navigering. Bara det kan orsaka hundratals problem med duplicerat innehåll.
Du kan hitta problem med dubbletter av innehåll gratis med Ahrefs Webmaster Tools.
- Genomsök er webbplats med Site Audit
- Gå till rapporten Duplicerat innehåll
- Klicka på fliken ”Problem”
Åtgärda dessa genom att kanonisera de berörda webbadresserna vid behov.
Checklista för sökordsanalys
Sökordsanalys är den mest avgörande biten i SEO-pusslet. Om ni inte vet vilka sökord potentiella kunder söker efter, hur kan ni då optimera ert innehåll för sökmotorer?
Följ dessa segment i checklistan för att hamna på rätt spår.
1. Hitta ett primärt sökord att rikta in er på
Varje sida på er webbplats bör inriktas på ett primärt nyckelord. Ni bör göra sökordsundersökningar med jämna mellanrum för att hitta sökord att rikta in er på, men ni bör också se till att ni riktar in er på det bästa sökordet varje gång ni publicerar en ny sida.
Hur vet man vilket som är det bästa sökordet?
Det är det som representerar det mest populära sättet att söka efter ämnet.
Låt oss till exempel säga att ni skrev ett inlägg om de bästa proteinpulvren. Det finns många sätt som människor kan söka efter detta, till exempel
- vilket är det bästa proteinpulvret
- bästa proteintillskott
- bästa proteinshaken
Så, vilket av dessa sökord riktar ni er mot, om något?
Lyckligtvis finns det ett enkelt sätt att ta reda på detta. Sök bara efter ert ämne i Ahrefs sökordsutforskare och titta på överordnat ämne. Detta är vanligtvis ett mer populärt sätt att söka efter samma sak.
2. Bedöm sökavsikten
Sökavsikt är orsaken bakom en sökares sökfråga. Om er sida inte stämmer överens med detta är era chanser att rankas små till ingen.
Hur bedömer ni sökavsikten?
Titta på typerna och formatet för sidor som rankas i Google för ert primära sökord.
Till exempel kan vi se från webbadresserna och titlarna på de topprankade resultaten för ”marknadsföringskunskaper” att de alla är blogginlägg.
3. Bedöm era chanser att rankas i Google
Att förstå hur lätt eller svårt det är att rangordna ett sökord hjälper er att prioritera möjligheten och ställa realistiska förväntningar.
För en första ungefärlig uppskattning, använd sökordssvårighetspoängen i Sökordsutforskaren.
Lita bara inte på detta helt och hållet. Kontrollera resultaten själv efter saker som kan tyda på ett svårt sökord att knäcka, som:
- Högkvalitativa bakåtlänkar till de högst rankade sidorna
- Övervägande stora varumärken i topp 10
- Hög aktuell relevans för de högst rankade webbplatserna
Läs mer i denna handledning.
4. Undersök vad folk vill veta
Säg att någon söker efter ”SEO-sökord”. Ni kan se genom att analysera sökavsikten att människor letar efter en definition av termen, men vilka andra frågor har de? Och vilken annan information bör ni inkludera i ert innehåll?
Innehållschecklista
Att välja rätt sökord är viktigt, men alla era ansträngningar kommer att vara förgäves om ert innehåll inte håller måttet. Följ dessa tips för att höja ert innehåll.
1. Lös läsarens problem
Att förstå sökavsikten är det första steget för att lösa läsarens problem eftersom det talar om för er vilken typ av innehåll de letar efter.
Forskning är ett annat viktigt steg.
Men för att skapa riktigt bra innehåll måste ni gå längre och verkligen överväga besökarens problem.
Ta till exempel en fråga som ”produktivitetstips”. Det är tydligt från att bedöma sökavsikten att sökare vill ha ett blogginlägg i liststil. Och om vi undersöker de högst rankade inläggen ser vi vanliga råd som ”ta pauser” och ”skriv ner saker på papper”.
Även om det inte är något fel med dessa tips, vill människor som söker efter ”produktivitetstips” förmodligen ha fler praktiska idéer som de kan implementera direkt.
Så, ni skulle förmodligen vilja gå längre än enkla råd som ”ta pauser.”
2. Skriv en lockande text
Om ni inte kan övertyga läsarna om att er sida erbjuder vad de vill ha inom några sekunder, kommer de att trycka på bakåtknappen snabbare än ni kan säga ”uppehållstid”.
Ert bästa försvar mot detta är ett övertygande intro.
Bra introduktioner bör göra tre saker:
- Anknyta till läsaren
- Bygga förtroende
- Lova en lösning på användarens problem
Kom ihåg att om besökare aldrig kommer förbi er introduktion, läser de aldrig ert innehåll. Och om de aldrig läser ert innehåll kommer de inte att konvertera, dela eller länka till det.
Lär er ett sätt att skriva ett vinnande intro här.
3. Använd rubriker för att skapa hierarki
Rubriker som H1 och H2 hjälper till att skapa hierarki och dela upp ert innehåll i logiska avsnitt. Detta gör ert innehåll lättare att skumma och smälta.
Till exempel är listan som ni läser just nu uppdelad i fem distinkta sektioner.
- SEO-grunder – checklista
- Teknisk SEO – checklista
- Innehållschecklista
- SEO-checklista på sidan
- Länkbyggande checklista
Under var och en av dessa har vi underrubriker för varje checklista.
Tänk på hur mycket svårare det skulle vara att läsa den här sidan utan underrubriker.
4. Bryt upp saker med bilder
Ingen vill läsa en stor vägg av text. Det är överväldigande och kan få folk att studsa.
Bilder hjälper till att lösa detta genom att bryta upp er kopia och hjälpa till med visuell förståelse.
Men släng inte bara in bilder för sakens skull. Gör ett försök att hitta eller skapa bilder som förbättrar läsarens upplevelse.
Till exempel använder vi ofta grafer, diagram och skärmdumpar för att illustrera våra poänger.
5. Använd korta meningar och stycken
Enligt flera studier är det mest effektiva sättet till att bibehålla läsare att hålla innehållet kort och koncist. Undvik långa meningar och svår terminologi – ni vill trots allt inkludera så många som möjligt.
Man bör också:
- Använda enkla ord och fraser
- Undvika jargong
- Skriva med en aktiv röst
6. Lägg till en innehållsförteckning
En innehållsförteckning ger hopplänkar till olika avsnitt på sidan.
Även om ni kan lägga till en innehållsförteckning på vilken sida som helst, är de bäst lämpade för långt innehåll som annars kan vara svårt att navigera. Eftersom de flesta av våra inlägg är över 2 000 ord, är de mycket meningsfulla för våra besökare.
En innehållsförteckning kan också hjälpa er att vinna webbplatslänkar i SERP:erna.
7. Avsluta med en lockande Call to Action
Om ni har publicerat ett blogginlägg, en banner, text eller video på er webbplats eller på era sociala medier, då vill ni att mottagaren ska göra någonting när den har läst eller tittat klart, inte sant? Det är här er call to action ska spela huvudrollen. Den ska leda just till action. Den ska uppmana läsaren att göra det ni vill. Det kan till exempel vara:
- Ladda ner en guide
- Köpa era produkter och tjänster
- Gilla eller dela ert innehåll
- Läsa ett annat blogginlägg
SEO-checklista för On-page
On-page SEO är processen att optimera det faktiska innehållet på er sida. Det inkluderar optimeringar gjorda av synligt innehåll och innehåll i källkoden.
Låt oss titta på hur man gör det.
1. Använd en kort, beskrivande URL
Korta, beskrivande webbadresser hjälper sökare att förstå vad sidan handlar om i SERP:erna. För det mesta är det enklaste sättet att skapa korta, beskrivande webbadresser att ställa in ert primära sökord som URL-slug. Det gör vi med de flesta av våra blogginlägg.
2. Skriv en övertygande titeltagg
Precis som webbadresser visas titeltaggar i Googles sökresultat och hjälper dem som söker förstå vad sidan handlar om.
Vanliga råd för titeltaggar är att inkludera ert målsökord.
Även om det är bra praxis, svettas inte om det inte är vettigt. Det är mycket viktigare att skriva något övertygande som får folk att vilja klicka.
För det mesta kommer ert inlägg eller sidtitel att fungera bra.
3. Skriv en övertygande metabeskrivning
Google visar metabeskrivningar i SERP:erna ungefär ⅓ av tiden.
Här är våra bästa tips för att skapa en övertygande metabeskrivning:
- Expandera på titeln
- Fördubbla sökavsikten
- Använd en aktiv röst
- Håll det under 120 tecken
- Inkludera ert primära sökord (där det är vettigt)
4. Länka till relevanta sidor
Länkar till andra interna resurser hjälper besökarna att navigera på er webbplats.
Men hur är det med externa resurser?
Så här säger Googles John Mueller:
Att länka till andra webbplatser är ett bra sätt att ge värde till era användare. Ofta hjälper länkar användare att ta reda på mer, kolla in era källor och att bättre förstå hur ert innehåll är relevant för de frågor de har.
Betyder detta att ni måste tvinga in interna och externa länkar i ert innehåll?
Nej. Lägg bara till länkar om och när det är vettigt.
5. Lägg till interna länkar
Interna länkar hjälper Google att förstå vad er sida handlar om. De hjälper också sökmotorer och användare att navigera på er webbplats.
Vi har redan tagit upp vikten av att länka till relevanta interna och externa resurser i ert innehåll. Men det är också värt att lägga till interna länkar från andra relevanta sidor när ni publicerar nytt innehåll.
Så här hittar ni relevanta interna länkmöjligheter:
- Skapa ett gratis Ahrefs Webmaster Tools-konto
- Genomsök er webbplats med Site Audit
- Gå till rapporten Länkmöjligheter
- Lägg till ett ”Målsida”-filter och ställ in det på er nya sida
SEO-checklista för länkbygge
Länkbyggande och länkstrategi är en avgörande SEO-uppgift, särskilt om ni vill ranka något som är avlägset konkurrenskraftigt. I det här avsnittet kommer vi att täcka några beprövade länkbyggande taktiker. Vissa av dessa taktiker är inriktade på att bygga backlinks till er webbplats som helhet, medan andra är fokuserade på att bygga bakåtlänkar till enskilda sidor.
1. Replikera era konkurrenters länkar
Om en sida refererar och länkar till flera konkurrenter, men inte er, kan det vara en länk värd att följa.
Då kan Ahrefs vara ett passande verktyg att nyttja.
Så här hittar ni dessa webbplatser:
- Gå till Content Explorer
- Sök efter (”konkurrent 1” OCH ”konkurrent 2”) – ”ert varumärke”
- Tryck på sök
- Växla ”En sida per domän”
Detta kommer att söka i vår databas på över sju miljarder sidor efter de som nämner båda era konkurrenter, men inte er.
Sedan är det bara att leta efter möjligheter där ni kanske kan få en länk.
2. Eftersök omnämnanden utan länkning
Folk kommer ibland att nämna ert varumärke utan att länka till er. Dessa är kända som olänkade omnämnanden.
Ni kan se att även om de nämner Ahrefs så länkar de inte tillbaka till oss.
Skulle det inte vara coolt om ni kunde konvertera olänkade omnämnanden för ert varumärke till länkade omnämnanden?
Det skulle det, och ni kan. Kontakta bara författarna och begär att de ”gör texten klickbar.” Eftersom de redan är bekanta med ert varumärke, finns det en stor chans att de med glädje gör den förändringen åt er.
3. Berätta för fler personer om ert innehåll
Människor kan inte länka till innehåll om de inte vet att det finns. Det är därför ni bör göra en medveten ansträngning för att berätta för rätt personer om ert innehåll.
Men vilka är de ”rätta” personerna?
De har två attribut:
- De är intresserade av ert innehåll
- De har makten att länka till er
Lär er hur ni hittar rätt personer att kontakta här och hur ni når dem med hjälp av detta uppsökande råd.
Förbättra er sökmotoroptimering med Buzzlemedia
Vi på Buzzlemedia har lång erfarenhet av att hjälpa företag växa med sökmotoroptimering. Nu vill vi erbjuda ett verktyg för eget bruk – SEO-checklistan. Men denna kan man enkelt och smidigt genomföra ingrepp för SEO, utan att kontakta en byrå.
I SEO-checklistan återfinns ett generöst utbud av guider, instruktioner för specifika segment, expertanalyser och mycket mer.