Skip to main content
SEO content

SEO-content och innehåll för organisk marknadsföring väcker allt större uppmärksamhet. Inte minst under covid-19 pandemin, under vilken digitaliseringsprocesser i de flesta branscher har tagit fart på riktigt. Verksamheter som varit skeptiska till eller bedömt att digitalisering inte är ett alternativ för dem, har mer eller mindre tvingats in i digitaliseringen. Där har den stora utmaningen har varit att producera SEO-content av högt kvalité.

Vad och hur gör man för att vara en del av den digitala transformationen? Det är det organiska innehållet, känt under termen SEO-content som jag vill ge skapa klarhet kring idag. Det fungerar nämligen inte att registrera en domän och klistra in information direkt från grossisten, för att sedan ösa på med både Facebook, Instagram , LinkedIn och Google Ads.
Fungerar gör det, men generellt slutar det med att över 80% av marknadsföringsbudgeten bränns och den ambitiösa digitaliseringen blir istället bestraffad av Google.

I denna artikel finner du verktyg som kommer hjälpa dig med den digitala transformationen.

SEO-test – Hur mår din sajt? Gör en snabb analys med vårt gratis SEO-test

En nybörjar guide om SEO-content

Jag kommer att besvara tre frågor om SEO-content. Vad är SEO-content? Vilka typer av SEO-content finns och sist men inte minst hur du optimerar din content strategi. Om du har några funderingar om SEO-content, eller strategier som jag inte nämner i detta inlägg, lämna gärna en kommentar. Jag besvarar den här snarast eller i ett framtida inlägg. Vill du istället anlita Buzzlemedia för expert hjälp med SEO-content kan du kontakta oss genom att fylla i ett kontaktformulär, eller så kan du ringa oss på 040 – 12 49 19. Om du är osäker på huruvida du ska arbeta med SEO själv eller anställa en professionell byrå, kan du läsa mer här.

Vad är SEO-content?

För att enkelt bryta ner termen SEO-content eller innehåll, börjar vi med första halvan av begreppet – SEO. SEO är en förkortning av search engine optimizaton, eller sökmotoroptimering på svenska, och avser olika processer för att optimera en webbplats så att människor enkelt hittar den via sökmotorer som Google. Innehåll, eller content, innefattar all information som redan finns, kan eller behöver skapas på webben och din webbplats (mer om olika typer av innehåll nedan). Summerat är SEO-content all information som skapas med avsikten att driva trafik till din webbplats från sökmotorer.

Att optimera SEO-innehåll

Där finns många faktorer och taktiker för SEO optimering. Jag kommer inte att gå igenom allt du behöver veta (eftersom detta inlägg då hade blivit en mikro kurs i SEO-innehåll). Jag tar istället upp de delar som jag vet kommer ha störst effekt på din SEO.

 • Sökordsanalys – Om de som söker efter dina varor och tjänster ska kunna hitta ditt företag i sitt sökresultat, måste du veta vilka sökord de använder när de har ett behov. Det får du reda på genom en sökordsanalys och det är klokt att göra en sådan innan du börjar skriva. På så sätt kan du fokusera på sökord som det redan finns en viss sökvolym för och med rätt sökintention. Med andra ord; skriv mot redan eftersökta ämnen inom ditt område som leder till önskat resultat.
 • Sökordsoptimering – Kan vara en liten konst i sig. Sökordsoptimering handlar om hur och var du använder sökord i ditt innehåll för optimal sökbarhet.
 • Organisera ditt innehåll! Google gillar innehåll som har ett värde för de som besöker en webbplats. Detta innefattar att det är ordning med rätt struktur, menyer, rubriker och annan information samt att innehållet, inklusive bilder och rubriker är relevanta till ämnet. Ett tydligt samband och innehåll som är läsvänligt för användaren belönas av Google med extra synlighet.
 • Främja nytt innehåll på webbplatsen. Att uppdatera dina besökare om vad som är nytt och på gång är också snällt och medmänskligt enligt Google. Det visar på att vi värnar om våra besökare. Nytt innehåll ska alltså vara synligt när någon besöker din webbplats. För att öka synligheten för nytt SEO-content kan du dela det på sociala nätverk och länka till innehållet (både internt och från externa webbplatser).

Vilka typer av content finns det för sökmotoroptimering?

Vi hoppar rakt in på vilka typer av content som finns för sökmotoroptimering:

 • Produktsidor – Detaljerad information om dina produkter och tjänster. En välskapt produktsida kan fungera både som content och landningssida för betald marknadsföring (PPC).
 • Blogginlägg – En blogg är ett enkelt sätt att producera ett regelbundet flöde av nytt, relevant och högkvalitativt innehåll. Bloggen kan användas på många kreativa sätt. Du kan exempelvis skapa ett forum eller närverk för ditt ämne i bloggen. Det är också klokt att växla mellan olika typer av content för sökmotoroptimering (som du kommer att läsa om nedan) i bloggen.
 • Artiklar – Exempelvis en nyhetsartikel, en intervju eller annan typ av artikel. Detta är den vanligaste typen av content för sökmotoroptimering och du hittar artiklar på de flesta webbplatser.
 • Guider – Som den här (i en blogg)! Guider är längre innehåll som detaljerat förklarar hur man gör något. Ibland delas guider upp på flera sidor, då det eventuellt är en strategi för att läsaren ska ta sig igenom hela guiden. Det allra bästa är dock våra traditionella raka puckar (såklart). Låt läsaren se hela långa guiden och läsa hela guiden om de vill. Ett annat värdefullt tips är att guider kan användas för att komma i kontakt med dina kunder. Publicera en sammanfattning, eller ett utdrag från din guide följt av en uppmaning till besökaren (CTA) att ange sin email adress dit du sedan skickar den fullständiga guiden. Du får samtidigt ett godkännande om att spara deras kontaktuppgifter (om du har villkorat det i allmänna villkor på din webbplats).
 • Listor – En lista är egentligen en typ av artikel som blir lättare att scanna in för Google om texten är inrammad genom punkter som exempelvis ”10 sätt att få dina växter att överleva hemma” i det fall du arbetar med trädgård och trädgårdsartiklar. Vill du ha ett bra exempel på en ”10 sätt att” lista, vill jag rekommendera ”8 sätt att öka antalet leads och få de rätta kunderna” av min kollega Peder Grönvall.
 • Video – Det kan vara enklare att ranka för ett konkurrenskraftigt ord genom att skapa en video istället för en artikel (videos ska dock inte helt ersätta artiklar och annat innehåll i text). Beroende på vilken typ av webbplats eller verksamhet du driver, kan en video vara ett bra sätt att locka och underhålla publik på webbplatsen. En video kan exempelvis handla om din arbetsprocess eller annat rörligt innehåll som utbildar eller informerar dina kunder om eventuella varor eller tjänster.
 • Ordlistor – Jag är ganska övertygad om att de flesta använder Google för att leta reda på termer och dess betydelse snarare än att använda böcker och ordböcker. Du kan exempelvis erbjuda en ordlista om medicinska, teknologiska eller arkitektoniska termer.

SEO-test – Hur mår din sajt? Gör en snabb analys med vårt gratis SEO-test

Utveckla en SEO-contentstrategi

Nu är det dags att dyka in i hur du utvecklar en SEO-content-strategi. Är det så att du har producerat SEO-content och hoppats på att något av det fastnar och rankar för rätt sökord och kanske, med lite tur hamnar på förstasidan hos sökmotorerna – så är det nu dags att tänka om och ägna sig åt en mer metodisk strategi för SEO-content.

Här är fyra steg för att definiera din SEO-innehållsstrategi

1. Definiera dina mål och nyckeltal
De mål du sätter kommer också avgöra vilken typ av SEO-innehåll som blir effektivast för att nå dessa mål. Bestäm först målen för ditt företag eller webbplats. Vill du driva försäljning via din sida? Eller jobbar du med annonsering på sidan och vill öka trafiken samt skapa en återkommande läsarkrets? Driver du en produktförsäljning, ska ditt fokus ligga på att skapa attraktiva och informativa produktsidor som är både optimerade för sökning och konvertering.

Sekundärt fokus ska ligga på bloggen med relevant och läsvärdigt innehåll, om exempelvis användning eller konstruktion av dina produkter. Från bloggen ska du länka till de berörda produktsidorna som ytterligare en konverteringsmöjlighet för besökaren. Om ditt mål med webbplatsen är att öka din synlighet på Google och öka den organiska trafiken, ska du fokusera på rikt innehåll som är både informativ och underhållande.

Bestäm nu vilka nyckeltal som ska mätas.

Utan nyckeltal kommer du inte att kunna spåra kampanjens framsteg och se till att din investering lönar sig eller avgöra om du är på rätt väg mot framgång.

Det är ingen dold hemlighet att SEO tar tid att leverera resultat och avkastning, men genom att bestämma dina nyckeltal kan du bättre visa vilken inverkan din strategi har på verksamheten.

De kan också hjälpa dig att hantera förväntningar med andra intressenter. SEO nyckeltal bör ligga till grund för din strategi och fungera som ett sätt att både mäta och rapportera framgång och utveckling. Men du behöver veta vad du ska mäta.

2. Lär känna din målgrupp och ha dem i åtanke
Ta reda på vilka dina besökare är och hur de beter sig. Hur söker de? Vad fångar deras intresse på din webbplats? Hur länge stannar de på din sida? När klickar de sig ut från din webbplats? Vilken information saknar de och vad skulle de vilja ha mer utav? Genom olika enkäter och verktyg som analyserar data (Google Search Console eller Google Analytics till exempel) kan du bilda dig en uppfattning av dina besökare. Försök sedan att hitta din ideala besökare, förstå mer om den (utifrån faktisk data) och kommunicera relevant information.
Fundera över vilken typ av information som dessa personer letar efter. Om du exempelvis driver en B2B webbplats som riktar sig till chefer på C-nivå kan det vara en god idé att skapa ett white paper på hög nivå som kan laddas ner och sparas för att läsas senare. Är din målgrupp personer i tonåren är det effektivt med uppdateringar som innehåller mer rörligt material och mindre text. Se också till att din webbplats är mobilvänlig!

3. Skapa en content kalender
När du har fått en uppfattning om vem du ska kommunicera med och varför, är det dags att skapa en content kalender. En content kalender är ett schema enligt vilket du ska publicera nytt SEO-content och vilken typ av SEO-content det ska vara.

4. Analysera och omvärdera
Håll dig uppdaterad om vad som händer på din webbplats. Studera data och fånga upp dina framgångsmoment. Vad ska du göra mer av och vad fungerar mindre bra? Leta efter mönster och upprepa dessa strategier. Blev videon du publicerade uppskattad? Skapa och publicera fler (i lagom mängd). Justera din content kalender efterhand och tappa inte flödet av insikter om dina besökare och kunder. Glöm samtidigt inte bort gammalt innehåll. Putsa och förfina gamla blogginlägg, kanske finner du ett gammal ämne som du kan fräscha upp genom ny teknik, vetenskap eller annan nyttig information som kommer att uppskattas av dina besökare. Kontrollera så att det sökord du använt i en gammal artikel fortfarande är aktuellt. Söker människor efter en annan term med samma betydelse bör du anpassa din artikel och SEO efter det nya sökordet.

Har du tankar och funderingar kring detta inlägg, eller våra tjänster så du kan nå oss online genom att fylla i ett kontaktformulär, eller så kan du ringa oss på 040-12 49 19. 

Kom ihåg att dela detta inlägg med den person eller nätverk som du tror skulle ha nytta av nya insikter om SEO-content.

Må väl så hörs vi snart igen!

Content förblir kung

Google uppdaterar rankingparametrarna och deras algortim då och då. Men något som är och blir ännu mer relevant är content. Och även för dem som fokuserar på användarupplevelsen, säkerhet, design och mobil, så är content fortfarande viktigt. Det är dock för innehållet som användarna i första hand besöker er sajt. Ett av de bästa tipsen för att få ut det mesta av uppdateringen av Googles sidupplevelse är att content av högsta kvalité. Och ditt innehåll måste sticka ut. Här är några råd:

 • Se till att skriva content som ska hjälpa besökarna
 • Kommunicera enkelt och använd relevanta exempel
 • Använd spännande rubriker
 • Dela upp rubriker och bilder om vart annat.
 • Ha koll på grammatiken

Ha gärna med intressant fakta, referenser och andra erfarenheter kring ämnet du skriver om.

Förbättra era Core web vitals med Buzzlemedia 

Är du redo för professionell hjälp med din SEO? 

Du kan nå oss online genom att fylla i ett kontaktformulär, eller så kan du ringa oss på 040-12 49 19 

Det var allt! Tack för att du läste, dela gärna inlägget med någon du tror har nytta av att läsa den.

SEO content
Eira Victoria

Författare Eira Victoria

Fler inlägg av Eira Victoria
Share via
Copy link
Powered by Social Snap