Skip to main content
SEO-kampanj

Sökmotoroptimering (SEO) är en viktig del av varje digital marknadsföringsstrategi.

Detta är vetenskapen och konsten att förbättra en webbsidas rankning i sökmotorer, öka synligheten och få fler leads till företaget eller organisationen. En effektiv SEO-kampanj som riktar sig till sökmotorer som Google, Bing och Yahoo kan skapa övertygande innehåll, locka till sig länkar, förbättra webbplatsens uppbyggnad och underliggande kod och få mer organisk trafik.

Även om ingen SEO-kampanj är den andra lik kan du med den här guiden få hjälp på vägen att komma igång då den tar upp vikten av högkvalitativt innehåll, länkar av hög kvalitet och andra viktiga faktorer för att ranka bra och få din webbsida att hamna på Googles förstasida.

 • Vad är en SEO-kampanj?
 • Steg 1: Hitta rätt sökord
 • Steg 2: Publicera och optimera ditt innehåll
 • Steg 3: Bygg bakåtlänkar
 • Steg 4: Övervaka resultaten
 • Driv en effektiv SEO-kampanj

Vad är en SEO-kampanj?

Många som kommer in i branschen undrar hur man gör för att driva en effektiv SEO-kampanj. Oftast är det en del av en långsiktig strategi med många rörliga delar, däribland sökordsanalyser, innehållsgranskning, SEO-analys, sidoptimering, länkbyggande och många andra aspekter. Målet är att förbättra din rakning för sökmotorerna.

64 % av alla marknadsförare skapar aktivt SEO-kampanjer eftersom dessa kan hjälpa till att uppnå flera viktiga resultatindikatorer (KPI:er), bland annat ökad trafik, bättre placering av din hemsida för relevanta sökord, förbättrad konverteringsgrad och mycket mer. Det som marknadsförare mest uppskattar är att det brukar vara en väldigt kostnadseffektiv lösning eftersom den bidrar till att nå mer än ett marknadsföringsmål.

En effektiv SEO-kampanj kan omfatta följande:

 • Mätning av hur en webbplats mår: Med hjälp av vårt verktyg Site Audit kan du se alla problem som din domän för närvarande har, t.ex. trasiga länkar, bilder utan alt-attribut och mycket annat, så att du kan avgöra vad du ska prioritera under din SEO-kampanj.
 • Konkurrentanalys: För att styra din SEO-strategi kan du börja med att se över vad som fungerar bra och mindre bra för någon av dina konkurrenter.
 • Sökordsanalys Du bör hitta både primära och sekundära sökord för specifika sidor. Här kan du se vår guide för sökordsanalys.
 • Högkvalitativt innehåll: När du har valt rätt sökord bör du skapa övertygande innehåll som väcker intresse och ger dig besökare. Om innehållet inte matchar de sökord du valt kan besökarna bli besvikna och lämna sidan utan att köpa omvandlas till potentiella kunder.
 • On-page SEO: Det här förfarandet optimerar ingående delarna på webbsidor så att de blir lättare att läsa för användare och lättare att söka igenom av sökmotorer. Det kan handla om titeltaggar, metabeskrivningar, H1-taggar, sökordstäthet och mycket mer.
 • Genomtänkt länkbygge: Även om många länkar från andra webbplatser kan underlätta för att öka hur din sida rankas, är det viktigare med kvaliteten än kvantitet när det gäller länkar från välrenommerade webbsidor. Du vill inte ta med länkar från webbsidor som spammar dig bara för att öka sin ranking.
 • Engagemang i sociala medier: Att dela innehåll på olika sociala medier kan leda till ökad trafik och förbättra hur sidan rankas.

Fortsätt läs för att få ytterligare värdefull information om vilka steg som är viktigast när det gäller att utforma en riktigt bra SEO-kampanj.

SEO-test – Hur mår din sajt? Gör en snabb analys med vårt gratis SEO-test

Steg 1: Hitta rätt sökord

Research kring sökord handlar om att hitta de viktigaste frågorna som ställs i sökmotorer och som rör din webbplats och dina kunder.  De här sökorden måste sorteras och prioriteras i logiska grupper så att du lättare kan skapa nytt innehåll baserade på dem och förfina eller drastiskt förändra det innehåll du redan har på din webbplats.

Med hjälp av en gap-analys kan du se vilka sökord konkurrenterna rankar på och vilka du inte, både för organisk och betald trafik. Analysen gör det möjligt att jämföra konkurrenters sökordsprofiler och visar alla de bästa möjligheterna för varje webbsida, den totala överlappningen av sökord, gemensamma sökord som delas mellan webbsidorna och mycket mer.

När du ska utforma din SEO-kampanj innebär research kring sökord att du samlar in alla möjliga varianter av söktermer som kan vara relevanta för din webbplats, ditt innehåll, dina produkter, dina tjänster och de kunder du riktar in dig på.

Steg 2: Publicera och optimera ditt innehåll

När man tittar närmare på hur man genomför en SEO-kampanj är det otroligt viktigt med innehållsoptimering. För att lyckas med detta måste du förstå vad användarna söker efter, varför de söker efter det och vad de förväntar sig att få ut av det när de hittar det.

Det handlar inte bara om att använda rätt sökord utan också om att använda dem på rätt sätt. Du kan inte bara slumpmässigt slänga ut sökord i innehållet utan du måste noga överväga hur de ska tas med så att språket flyter naturligt och känns intakt. Du måste också se till att det är korrekt och väl genomarbetat samtidigt som du inkluderar väl genomtänkta både interna och externa länkar.

Ditt innehåll måste också uppfylla de krav som finns i sökmotorernas algoritmer för att du ska ha chans att hamna högst upp i sökresultaten. Några av de faktorer som påverkar din rankning och sådant du bör optimera på din sida är följande:

 • Metabeskrivningar
 • Sidans URL
 • Titeltaggar
 • Bilder och deras respektive alt-taggar

Steg 3: Bygg bakåtlänkar

Länkbyggande, eller att skapa bakåtlänkar, handlar om att få inbound-länkar till din webbsida från auktoritativa källor. När du bygger länkar måste du ta hänsyn till hur relevant ämnet för den länkande webbsidan är för din webbsida, hur ny länken är, hur ankartexten används på sidan, hur många andra länkar på sidan som länkar tillbaka till din webbsida och så vidare.

Att få organiska länkar är inte alltid det lättaste, så det kan vara bra att integrera förfarandet i dina strategier för innehållsskapande och sociala medier. Att skapa blogginlägg som folk läser och citerar och även inlägg i sociala medier som delas flitigt är ett bra sätt att få organiska bakåtlänkar.

Andra sätt att få bakåtlänkar är:

 • Hitta och reparera trasiga länkar: Du kan vända dig till de som ansvarar för en webbsida och rapportera en trasig länk och sedan föreslå en länk till din webbsida som ersättning.
 • Gästinlägg: Genom att blogga på andra webbsidor kan du bygga upp länkar och stärka ditt rykte, vilket kan öka trafiken till din webbsida.
 • Skapa infografik: Människor älskar att ta del av information genom den enkla visuella hierarkin i infografik. Att skapa infografik som andra delar, med tillhörande inbäddningskoder, är ett bra sätt att få länkar.
 • Marknadsför ditt innehåll: Sprid budskapet om ditt bästa innehåll. Leta efter webbsidor som varje vecka eller månad sammanställer relaterat innehåll och skicka in ditt. Om du har en databas med prenumeranter som är intresserade av ditt innehåll, glöm inte bort att skicka e-post till dem.

Steg 4: Övervaka resultaten

Man utformar oftast inte en SEO-kampanj separat. Det du lär dig av en SEO-kampanj bidrar till förbättringar i den du gör härnäst. Så att följa upp resultaten av varje kampanj är viktigt för att lyckas på sikt.

Några viktiga mätvärden, eller kvantitativa mått, att ta med är:

 • Organisk trafik: Detta mäter antalet besökare som kommer till din hemsida via organiska sökningar. Om du väljer rätt sökord och skapar bra innehåll för dem bör besökssiffrorna stiga.
 • Avvisningsfrekvens: Detta är antalet besökare som lämnar din sida direkt utan att ha tittat på den. Om din avvisningsfrekvens är hög betyder det att ditt innehåll inte motsvarar besökarnas förväntningar.
 • Klickfrekvens (CTR): Detta mäter antalet personer som går vidare till din hemsida från ett resultat på en söksida. Om två personer av tio klickar sig vidare till din webbsida innebär det en CTR på 20 %. CTR visar hur du fångar människors uppmärksamhet på en sökmotors resultatsida (SERP).
 • Sökordsrankning: Hur dina sökord rankas i jämförelse med andra.
 • Din hemsidas auktoritet: Hur stor auktoritet du har enligt Google kan bero på vilka bakåtlänkar du har.
 • Sidans laddningshastighet: Detta måste du veta eftersom långsamt laddade sidor får otåliga användare att ge upp innan sidan laddat klart.
 • Nya hänvisande domäner och bakåtlänkar: Antalet nya bakåtlänkar du får från ett antal unika domäner är viktiga mått på hur bra din webbsida presterar.

Med verktyg som SEMrush, Ahrefs och en rad andra verktyg för spårning av placering kan du kontrollera din sidas placering över tid och jämföra den med dina konkurrenter.  Det hjälper dig att hitta nya sätt att förbättra din placering på en sökmotors resultatsida.

Driv en effektiv SEO-kampanj

Om du vill skapa en effektiv SEO-kampanj måste du vara beredd på att ta dig igenom ett maraton och inte bara en snabb sprint. För att lyckas krävs tålamod, metodik, förståelse och en väl beprövad uppsättning SEO-verktyg. Rätt verktyg som används av rätt personer kan ge resultat som förvandlar en SEO-kampanj till en SEO-seger.

Få hjälp med din SEO-kampanj

När det kommer till SEO kan vi vår sak. Vi har ett team med över 10 marknadsföringsspecialister som alla är experter inom sitt område, så om du är ute efter en fantastisk SEO-byrå så finns vi här för dig.

Vi är måna om att hålla oss uppdaterade med branschnormerna, läsa de senaste nyheterna inom branschen och lära oss de senaste strategierna för att se till att våra kunders kampanjer helt enkelt inte kan bli annat än framgångsrika.

Om du skulle vilja samarbeta med oss för din SEO får du mer än gärna höra av dig!

Välkommen att ringa oss på 040-124919, eller kontakta oss online för att tala med en specialist redan idag!

Vi väntar med spänning på att förvandla din verksamhet med hjälp av SEO-marknadsföring!

SEO-kampanj
Abbe El-Madhoun

Författare Abbe El-Madhoun

Fler inlägg av Abbe El-Madhoun
Share via
Copy link
Powered by Social Snap