Skip to main content
SEO lönsamhet

Är sökmotoroptimering (SEO) något som alla företag har råd med? Svaret är: ja. För att det ska vara lönsamt för ditt företag behöver du dock rätt SEO strategi. De goda nyheterna är att det finns mycket som du kan göra själv. I det här inlägget får du reda på hur du kan börja med SEO på egen hand, vad du bör tänka på när du väljer en SEO-byrå samt vad du bör undvika för att nå bästa resultat och hålla dig inom din budget.

SEO-test – Hur mår din sajt? Gör en snabb analys med vårt gratis SEO-test

Vad är SEO?

Det finns många frågor kring vad SEO egentligen är och hur företag kan använda det till sin fördel. I den här sektionen har vi tagit fram en detaljerad beskrivning om vad SEO innebär och hur du och ditt team kan använda det på bästa sätt.

Målet med SEO optimering

SEO står för sökmotoroptimering och är en långsiktig strategi som ökar företagets lönsamhet. Målet med SEO är att ditt företag ska ranka bättre på Google och på så sätt bli mer synligt. Detta innebär fler besökare till din hemsida som i sin tur leder till fler potentiella kunder och större vinst. Det som du investerar i SEO idag blir lönsamt längre fram.

SEO är effektiv marknadsföring som bär många hattar

SEO bär många hattar som fokuserar på flera olika strategier. Dessa strategier innebär bland annat publicering av bloggar, länkbyggning, copywriting och kodning av hemsidan. När du kombinerar dessa plockar Google upp informationen och belönar dig med mer synlighet.

Det som är viktigt att tänka på är att SEO i slutändan handlar om värdeskapande. Google vill se att din hemsida är värd att ranka högt. Ju mer engagemang du får från dina besökare, desto större blir belöningen. Detta sker i form av rankning som hjälper dig hamna längre upp bland sökresultaten. Ett jättebra sätt är skriva blogginlägg som dina besökare och potentiella kunder har nytta av. Ju mer du kan ge i form av värde till din specifika målgrupp, desto längre kommer de att stanna på sidan. Detta är i sin tur väldigt positivt för din rankning.

Om du vill tillämpa en kostnadsfri och lönsam SEO strategi, börja med att skapa en blogg. Se till att du pratar till dina kunder och ge dem information som de verkligen har nytta av. Ta med relevanta sökord för ännu större effekt. En blogg är perfekt för att hålla din SEO-budget nere.

Alla kan använda sig av SEO

SEO är inte bara till för de som har jobbat med det i många år. Det kan verka som att det är ett helt hav av komplicerade strategier. Dock är det mycket enklare än vad många får det att framstå. Självklart finns det också mycket avancerat inom SEO som du kan anlita en SEO-byrå till. Fördelen med att få hjälp av en erfaren byrå är att det sparar dig mycket tid.

SEO är dock något som alla kan lära sig och använda, inklusive du och ditt företag.

För att hålla dina SEO-kostnader nere är den bästa strategin att kombinera vad du gör själv med professionella tjänster. Du kan anlita en pålitlig SEO-byrå till de mer avancerade och tekniska strategierna och sedan delegera uppgifter som till exempel sökordsanalys och blogginlägg till ditt team.

Du kan även optimera din hemsida genom att använda dig av metabeskrivningar och taggar. Om du använder dig av WordPress är Yoast ett bra verktyg som du kan börja använda gratis.

Använd sökord på ett smart sätt

Nyckelord, eller sökord, som du använder på hemsidan är till för att hjälpa dig med rankningen. Du kommer långt med hjälp av noggrant utvalda ord som är relevanta för din sida. Var dock försiktig med att använda dina sökord för mycket. Här är Yoast ett bra verktyg eftersom det säger till när du har gått över gränsen.

Tänk på att dina texter ska kännas naturliga för läsaren. Dina besökare kommer snabbt märka om något känns fel. För många sökord ger inte ett naturligt flöde och får läsaren att stanna upp på ett negativt sätt. Om dina besökare tycker att texten är svår eller ologisk tappar de intresset. Detta leder till att de lämnar sidan i frustration för att leta efter något bättre.

Kom ihåg: Gör det värt för dina besökare att stanna kvar och påminn dem om varför du har något relevant att erbjuda.

Har företag råd med dagens SEO?

Svaret är att alla företag har råd med SEO idag. Det finns dock ett par väsentliga saker att tänka på. För att du som företagare ska öka din lönsamhet med SEO krävs det att du gör upp en bra strategi och budgeterar rätt.

Anpassa din SEO-budget till din specifika situation

Det är skillnad på vad stora företag och små företag kan och bör investera i SEO. Om ditt företag är i det första stadiet innan det har börjat växa, måste du budgetera därefter. Om du investerar alldeles för mycket i SEO i början kan detta skada ditt företag i längden.

Du vill se till att göra så mycket du kan på egen hand. Med tiden kan du investera i fler SEO-tjänster och ta hjälp utifrån. Utbilda därför så många du kan i ditt team om SEO så att ni kan hjälpas åt att hålla kostnaderna nere.

SEO tar tid – ha tålamod.

Det tar tid innan du kan se resultatet med SEO. Många företag vill gärna se resultat direkt och tror att det inte fungerar när detta misslyckas. Kom ihåg att det tar ett par månader innan du får se riktiga resultat. Detta är viktigt att förstå för att du ska slippa känna dig frustrerad på vägen.

Om du anlitar någon som hjälper dig med SEO kan du se resultat snabbare, men fortfarande inte direkt. Gör därför upp en plan och en budget som sträcker sig över minst tre månader. Det bästa är att tänka 6-12 månader framåt.

Det är också bättre att göra SEO på egen hand istället för att betala för billiga SEO-tjänster. Det finns många därute som erbjuder billiga tjänster för ett par hundra kronor i månaden. Detta kommer sällan att ge dig de resultaten som du är ute efter.

Om du verkligen har en tight budget, låt ditt team hjälpa dig och vänta tills du kan betala för professionella tjänster av en pålitlig och erfaren SEO-byrå. Det är värt att lägga mer pengar på SEO längre fram om du inte har råd just nu. I slutändan blir detta mer lönsamt för ditt företag.

Det är viktigt att du mäter resultaten

En av de bästa sakerna med SEO är att det ger mätbara resultat. Du bör mäta resultaten direkt från början så att du har koll huruvida de olika strategierna fungerar. Med hjälp av olika verktyg kan du mäta resultaten och se hur SEO påverkar lönsamheten i ditt företag.

Du kan bland annat se hur många som besöker din hemsida, hur länge dina besökare stannar och vad som engagerar dem mest. Med hjälp av denna mätning får du en bra överblick över hur SEO:n påverkar din försäljning och vad som kan behöva förbättras.

Om du har en tight budget kan du till exempel använda dig av gratis verktyg såsom Google Analytics. Om din budget tillåter kan du istället använda dig av verktyg såsom SEMrush eller anlita en SEO-byrå.

SEO-test – Hur mår din sajt? Gör en snabb analys med vårt gratis SEO-test

Hur mycket företag betala för SEO-tjänster?

Det är viktigt att förstå skillnaden på bra och billiga SEO-tjänster. När det handlar om SEO får du vad du betalar för. Även om du spenderar väldigt lite pengar på SEO är detta fortfarande bortkastade pengar om du inte får de resultat du vill ha. Det som verkar vara en vinst kortsiktigt, blir istället en förlust i längden.

Hur du får råd med lönsam SEO

Beroende på din företagsbudget och vilket skede ditt företag är i, kan du välja rätt strategi som passar just dig. Lönsamma SEO-tjänster kan kosta allt från ett par tusen kronor till tiotusentals kronor. Det som är rimligt för ett etablerat företag är inte lika rimligt för ett litet eller medelstort företag.

Om ditt företag är litet till medelstort är en budget på 5000-15 000 kronor rimlig. För större företag som har råd att lägga mer pengar på SEO-tjänster ligger budgeten på ungefär 50 000-80 000 kronor. Du ser, det är stor skillnad på vad företag kan och bör lägga på SEO. De goda nyheterna är att alla kan ha råd med SEO.

Undvik “billig” SEO

Det som du vill undvika är “billig SEO” eftersom detta sällan ger dig det resultat som du är ute efter. Detta beror på att många byråer använder samma strategi oavsett företag. Dessutom finns det många som inte är insatta i hur effektiv SEO fungerar. Istället för att du ska synas online kan du bli straffad av Google om du bryter mot deras regler. Missbruk av sökord och en ineffektiv strategi skadar ditt företag och det kan ta tid för dig att reparera skadan. SEO är nämligen som bäst när den är anpassad till dig och din vision.

Tänk därför alltid långsiktigt när det kommer till SEO och lönsamhet.

Skapa en realistisk SEO-budget och hjälp ditt företag att växa

I slutändan är SEO en av de bästa och mest ekonomiska marknadsföringstjänsterna som finns idag. Det finns mycket som du kan göra själv och som är mer effektivt än om du anlitar en billig SEO-byrå. Gör upp en budget som passar ditt företag och planera för minst tre månader i förväg. Det bästa är att göra en budget för ett kvartal, ett halvår och till slut ett helt år.

För att nå dina mål och öka ditt företags lönsamhet, mät dina resultat från allra första början. Ta hjälp av en bra SEO-byrå till de tjänster som du har råd med. Bara genom att kombinera dessa tips kommer du ha kommit väldigt långt med din SEO.

Förbättra din SEO med Buzzlemedia

Du kan nå oss online genom att fylla i ett kontaktformulär, eller så kan du ringa oss på 040-12 49 19

SEO lönsamhet
Eira Victoria

Författare Eira Victoria

Fler inlägg av Eira Victoria
Share via
Copy link
Powered by Social Snap