Skip to main content
SEO nyckeltal

Vikten av att spåra rätt SEO nyckeltal

Mål och SEO nyckeltal är bland de viktigaste delarna av din SEO-strategi, men trots detta ett av de mest förbisedda områdena.

Utan nyckeltal kommer du inte att kunna spåra kampanjens framsteg och se till att din investering lönar sig eller avgöra om du är på rätt väg mot framgång.

Det är ingen dold hemlighet att SEO tar tid att leverera resultat och avkastning, men genom att bestämma dina nyckeltal kan du bättre visa vilken inverkan din strategi har på verksamheten.

De kan också hjälpa dig att hantera förväntningar med andra intressenter. SEO nyckeltal bör ligga till grund för din strategi och fungera som ett sätt att både mäta och rapportera om framgång och utveckling. Men du behöver veta vad du ska mäta.

I guiden nedan hjälper jag dig att förstå de viktigaste KPI:erna du ska använda.

1. ROI

För nästan alla företag är en SEO-strategis yttersta mål ROI (Return On Investment). Oavsett om det är en investering i ett internt team och resurser eller en byrå, innebär ROI att du ser mer pengar komma tillbaka än vad du spenderar.

ROI är en indikator som du kan mäta för alla dina marknadsföringskampanjer. När du beräknar avkastningen på SEO bestämmer du om nettointäkterna är värda pengarna du spenderar för att optimera din webbplats.

Här är formeln för att beräkna din avkastningsprocent:

(Vinst från investering – Investeringskostnad) / Investeringskostnad

Tänk på att det är vanligt att denna parameter är negativ i början. Men med en framgångsrik strategi ser du den positiva dynamiken inom några månader.

Hur definierar du rätt KPI?

Att spåra alla befintliga mätvärden på en gång är slöseri med tid. Du bör välja individuella SEO KPI:er baserat på dina projektmål. Här är de viktigaste kriterierna när du väljer viktiga nyckeltal för att utvärdera dina SEO-resultat:

  • Bestäm dina mål. Vad vill du uppnå? Om du vill få fler besökare anger du ett målet likt ”öka antalet besökare med 30% vid årets slut.”
  • Godkänn budgeten. Definiera summan du kan spendera på SEO innan du börjar.
  • Välj rätt spårningsverktyg. Är du redo att köpa välkända spårningsverktyg? Använder du Google Analytics eller CRM-system? Automatisera spårningsprocessen för att spara tid och få fördjupade rapporter.

2. Konverteringar (försäljning och leads)

Medan en ekonomisk avkastning är det övergripande nyckeltalet som många företag arbetar med, tar det lång tid att se pengar komma in. Av den anledningen bör du inte endast mäta ROI.

Att mäta och spåra organiska konverteringar (antingen försäljning, leads eller båda beroende på ditt företag) är ett bra sätt att se tidiga framsteg. När allt kommer omkring kan en ökning av organiska konverteringar enkelt spåras till ditt arbete.

Var noga med att notera nuläget innan du börjar arbeta med en kampanj; annars kommer det vara svårare att påvisa en ökning.

En rekommendation är att ta genomsnittet av konverteringarna som genererats under de tre månaderna innan din kampanj startats och använda detta som ett riktmärke för att mäta tillväxt.

Du kan spåra konverteringar i Google Analytics, mäta mål för leadkonverteringar och e-handelsrapporten för att spåra försäljning per kanal.

3. Organisk synlighet

Med tanke på att det tar tid innan SEO genererar ekonomisk avkastning, är en organisk synlighet en bra KPI för att spåra, mäta och visa konsekvent tillväxt. Du kan mäta och rapportera detta på två sätt.

Nedan ser du organiska visningar från Google Search Console.

Organisk synlighet Google Search Console

Detta är det perfekta sättet att se ökad synlighet med tanke på att exponeringar visar de sökningar som din webbplats varit synlig för, även om de inte resulterat i klick. Det beror vanligtvis på att du ser en ökning av indexerade (rankade) sökord, men att de inte är i trafikförande positioner (ännu).

Hur som helst visar en ökning av exponeringar en ökad organisk synlighet och är ett bra mått på fortsatt tillväxt.

Du kan också se en ökning av organisk synlighet genom att titta på sökordstrender i Organic Research-verktyget i SEMrush, där du kan se hur din synlighet har förändrats för alla indexerade sökord, inklusive de i lägre positioner.

4. Organisk trafik

Denna KPI mäter hur många besökare som kommer till webbplatsen från organiska sökresultat.

Det är en av de viktigaste SEO nyckeltalen, eftersom tillväxt här ger en tydlig indikation på att du når det viktigaste SEO-målet: att öka antalet personer som ser och besöker din webbplats.

Om du arbetar med Google Analytics (och det borde du definitivt göra) kan du enkelt spåra dagliga sökningar i din webbplatstrafik. Gå till rapporten ”Målgrupp> Översikt”, klicka på ”Lägg till segment” och välj ”Organiska trafik”.

I den rapporten kan du se hur antalet organiska sessioner förändras över tid och upptäcka hur det korrelerar med det totala antalet sessioner.

5. Ranking

Det är ingen hemlighet att ju högre din webbplats rankas för relevanta sökord, desto bättre.

Sökrankningar är en avgörande KPI eftersom den korrelerar direkt med ditt SEO-arbete. När du väl har fått de högre sökpositionerna är du på väg att nå de andra målen som trafik, leads och konverteringar.

Det är också viktigt att spåra din ranking för rätt sökord. 

Du kan övervaka hur dina positioner för sökorden förändras med verktyg som SERanking eller SEMrush. Allt du behöver göra är att ange din domän, välja typ av SERP (du behöver organiska resultat), importera listan med sökord och börja spåra.

Rapporterna ger dig information om dina nuvarande positioner och hur de förändrats. Dessutom kan du välja konkurrenternas domäner och få rapporter om deras ranking för de spårade sökorden.

6. Länkar (backlinks)

Länkar är en av Googles tre främsta rankningsfaktorer och det finns inga tecken på att det kommer ändras. Du måste känna till den aktuella ”hälsan” för din länkprofil, både när det gäller att upptäcka nya länkar samt eventuella problem med dåliga länkar.

Länkstatistiken som du ska mäta är:

  • Totalt antal länkar
  • Totalt antal hänvisningsdomäner
  • Antal förlorade länkar
  • Antal nya länkar
  • Dåliga länkar

Du kan spåra alla dessa med verktyg som ahrefs och SERanking, sedan måste du också jämföra din egen länkprofil med dina närmaste konkurrenter.

7. Organisk CTR

Ett annat viktigt SEO nyckeltal är klickfrekvens (CTR). CTR är ett resultatmått som mäter förhållandet mellan klick på din länk och det totala antalet användare som tittat på sökresultaten. Med andra ord, hög CTR = hög trafik.

CTR är också en viktig rankningssignal för sökmotorer. Till exempel, om dina sökresultat inte ser tillräckligt lockande ut, hjälper inte dina höga rankningar dig att få fler besökare. Låg CTR berättar för sökrobotar att din webbplats inte uppfyller användarnas förväntningar, vilket kan leda till lägre rankning.

Genom att spåra din organiska CTR kan du ta reda på varför dina höga intryck inte leder till mer trafik och på så sätt lösa problemet.

För att övervaka din CTR, gå till Google Search Console, se nedan.

Organisk CTR

SEO nyckeltal – sammanfattning

Att bestämma och mäta SEO nyckeltal kan hjälpa dig att organisera SEO-arbetet och kontinuerligt mäta kampanjens resultat.

Medan varje marknadsförare har sina egna KPI:er som de behöver spåra och rapportera till viktiga intressenter, är det ett faktum att du måste ha dessa på plats och regelbundet analysera din webbplats prestanda mot dem.

Nyckeltal kan hjälpa till att hålla tillväxten på rätt spår samtidigt som de fungerar som en indikator på att du utvecklas mot dina större mål.

SEO byrå med ett nytt och modernt tillvägagångssätt

Vi hjälper företag att få nya kunder från Google genom kortvariga SEO “Sprintar”. Ett agilt och enkelt alternativ till dyra och långa avtal. Betala för det du behöver, inget mer.

Våra SEO-sprintar är alltid mellan tre – sex veckor. Du vet exakt när en sprint börjar och slutar, vad vi gör under en sprint och varför. Kontakta oss för mer information. 

Det var allt för denna gång.

SEO nyckeltal
Abbe El-Madhoun

Författare Abbe El-Madhoun

Fler inlägg av Abbe El-Madhoun
Share via
Copy link
Powered by Social Snap