Skip to main content
Hur fungerar SEO och PPC tillsammans?

Undrar du om du skulle kunna kombinera sökmotoroptimering ( SEO) och pay-per-click (PPC) för att locka fler besökare, öka antalet leads och ge dig högre intäkter? Finns det ett samband mellan PPC och SEO, eller har de här två absolut inte något med varandra att göra?

Vi ska titta närmare på hur SEO och PPC fungerar ihop och påverkar varandra, och se hur man på bästa sätt kan kombinera de båda metoderna. Vår förhoppning är att du, efter att ha läst klart den här artikeln, ska förstå hur dessa båda marknadsföringsmetoder kan användas tillsammans för att förbättra din hemsida och ge dig bättre resultat.

Om du vill tala direkt med en specialist kan du ringa oss på 040-124919, eller kontakta oss online för mer information.

Vad är SEO?

Om du inte redan har bekantat dig med sökmotoroptimering, eller SEO, följer här en kort förklaring. SEO är det förfarande genom vilket en webbplats förbättras så att den rankas bättre i sökningar utifrån målinriktade sökord och fraser.

Ett företag som vill få bättre rankning för sin webbplatser med ”kameraväskor” kan till exempel skriva utförliga produktbeskrivningar som innehåller just den frasen, formulera om sina sidtitlar och metabeskrivningar så att de innehåller den här texten, uppdatera sin hemsida så att den laddar snabbare och skaffa länkar från webbplatser med anknytning till kameror. Detta är bara några exempel på hur man kan förbättra sin webbplats med SEO.

SEO-test – Hur mår din sajt? Gör en snabb analys med vårt gratis SEO-test

Vad är PPC?

PPC, eller pay-per-click-annonser (betala-per-klick-annonser), avser den reklam som du ser högst upp och längs kanterna när du gör sökningar på Google, Bing och Yahoo! (bland många andra sökmotorer och även sociala medier). Dessa kallas ”pay-per-click” eftersom de företag som lägger ut annonserna endast betalar för dem varje gång någon klickar på dem – om ingen klickar behöver de heller inte betala något för annonsen.

Att lägga ut PPC-annonser som till exempel Google Ads, är oftast ett prisvärt sätt att få nya kunder. Kostnaden för specifika ord och fraser kan dock variera en del. Vissa sökord kan vara mycket prisvärda, medan andra kan kosta upp till hundratals kronor per klick, helt enkelt för att det är så stor konkurrens om dem.

Inverkar SEO på PPC eller inverkar PPC på SEO?

En av de första frågorna man får av de som är nya inom PPC och SEO är ”kan mina PPC-annonser påverka SEO:n på min sida?” eller ”kan min SEO påverka mina PPC-annonser?”. Tekniskt sett är svaret nej – PPC-annonser kan inte påverka webbsidans rankning och webbsidans rankning kan inte påverka annonserna. Om du vill ha ett mer djupgående svar kan du läsa vår sida om hur PPC kan inverka på SEO.

Med det sagt finns det sätt på vilka SEO och PPC kan fungera tillsammans för att rent allmänt förbättra dina marknadsföringsplaner. Även om det inte finns några fördelar för SEO med PPC-annonser finns det andra fördelar som indirekt kan påverka hur pass bra din webbplats fungerar.

Fortsätt läsa för att få veta mer!

SEO-test – Hur mår din sajt? Gör en snabb analys med vårt gratis SEO-test

Hur SEO och PPC kan fungera tillsammans för att förbättra din hemsida

Vi ska se på fem sätt på vilka du kan kombinera SEO och PPC för att göra din webbplats bättre, öka antalet leads och få högre intäkter.

SEO plus PPC = ökad förekomst i sökmotorer

Som du antagligen redan vet kan du förbättra din webbplats med hjälp av SEO för att öka chanserna att hamna på första sidan, eller till och med på första plats, för ett eller flera av de sökord som du riktar in dig på. Om du dessutom köper PPC-annonser för samma sökord med ett tillräckligt högt bud kan du få din annons att visas bland de som ligger högst upp på sidan när någon söker efter det sökordet.

Om du gör båda dessa saker för ett specifikt sökord – det vill säga att du optimerar din webbsida och köper PPC-annonser – ser du till att ditt företag dominerar bland sökresultaten och att chansen är större att du får de där värdefulla klicken.

Med PPC kan du få tillbaka de klick du gått miste om i sökmotorerna

Om ditt företag redan rankas som etta för ett visst sökord på organiskt sätt (det vill säga naturligt i sökmotorerna) kanske du tänker att du inte behöver köpa en PPC-annons för samma sökord. Vad är det för vits med att synas två gånger på samma sida?

En undersökning av Google Research visade att när sökannonser för ett sökord pausades, blev cirka 89 % av den trafik som genererades av annonserna inte ersatt av organiska rankningar. Detta innebär alltså att ett uppehåll i dina PPC-annonser faktiskt kan påverka din trafik negativt, även om din webbsida rankas naturligt på första plats!

Genom att använda PPC tar du tillbaka missade klick och även uppmärksamhet från personer som du annars inte skulle ha fått. Även om du inte rankas som nummer ett på naturlig väg kan du med hjälp av PPC få trafik från de som söker efter dina produkter eller tjänster, och ofta för en väldigt blygsam summa pengar.

Med remarketingkampanjer kan du nå ut till tidigare besökare.

Vi tänker oss att din webbplats rankas hyfsat bra tack vare din SEO och lockar till sig en hyfsad mängd besökare, men dessa är köpare eller potentiella leads som tar ett tag på sig innan de bestämt sig. Du kan då använda dig av SEO plus en sorts PPC som kallas remarketing för att locka tillbaka de besökarna till din sida för att slutföra sina köp eller konverteringar vid ett senare tillfälle.

Om någon till exempel köper kontorsmaterial på din webbplats men vill ha lite betänketid, då kan du köpa annonsutrymme från en webbplats i Googles nätverk för att visa annonser för samma kontorsmaterial vid ett senare tillfälle. På så vis påminns de om att återvända till din sida och slutföra sina köp.

Genom att kombinera SEO och PPC på det här sättet kan du nå ut till tidigare besökare och uppmuntra dem till att komma tillbaka och slutföra ett köp eller konvertera till ett lead, medan du utan remarketing riskerar att de glömmer dig och hållet.

Med PPC kan du testa nya sökord för SEO

Sökmotoroptimering kräver ofta rejält med tid, efterforskning och kostnader. Ibland kanske du funderar på att rikta in dig på ett visst sökord för din SEO, men känner dig osäker på om det lönar sig. Ett sätt att ”testa” om ett sökord är lönsamt för SEO är med hjälp av PPC.

Välj helt enkelt ut ett sökord som du misstänker kan ge dig en bra rankning och som du borde kunna konvertera med (det vill säga ett som du tror är högst relevant för dina produkter eller tjänster), och köp PPC-annonser för det. Följ resultaten en tid och se hur det går för din webbplats. Om det går väldigt bra kan det antyda att du även bör börja optimera din webbplats för det. Om dina PPC-kampanjer faller platt bör du kanske undvika SEO för det här sökordet.

Eftersom PPC vanligtvis är väldigt billigt jämfört med en vad en misslyckad chansning skulle kosta, är detta ett sätt att testa en sökmotor utan att behöva lägga ner mycket tid eller pengar på att ändra din webbplats för att få den sökvänlig.

Med PPC och SEO kan du få mer information för att kunna ta smartare beslut.

Och slutligen, ett sätt som du kan dra nytta av SEO och PPC tillsammans är att du får rejält med information som du kan grunda dina beslut på. Du kan undersöka likartade mätvärden från både din SEO och PPC, exempelvis:

  1. Klickfrekvens
  2. Avvisningsfrekvens och utgångsfrekvens
  3. Tid på webbsidan
  4. Konverteringsfrekvens

Utifrån detta kan du avgöra vilka sökord som fungerar mest effektivt för att generera försäljning, eller vilka som leder besökare till din webbplats och som i slutändan är i alla fall troliga när det gäller att köpa något eller att omvandlas till ett lead. Med hjälp av detta kan du fatta smartare beslut kring din marknadsföring och framtida förändringar av din webbplats.

Visst, det är möjligt att få de här uppgifterna från PPC och SEO var för sig. Men genom att använda både PPC och SEO kan du få dubbelt så mycket information och på så sätt lättare fatta ännu smartare beslut.

Behöver du hjälp med att skapa en väl samordnad marknadsföringsplan med SEO och PPC?

Är du ny på SEO, PPC eller båda? Behöver du hjälp med att kombinera dessa två till en väl samordnad plan för marknadsföring på nätet? Buzzlemedia kan hjälpa dig! Vi är en ledande heltäckande byrå för digital marknadsföring och våra experter har många års erfarenhet av att kombinera PPC och SEO för att åstadkomma konkreta resultat för ditt företag.

Om du vill veta hur vi kan hjälpa dig att förbättra synligheten för din webbplats i sökmotorerna, omdirigera besökare till din sida, testa nya sökord och fatta smartare beslut för din marknadsföring med hjälp av SEO och PPC, kontakta oss redan idag. En av våra marknadsföringsexperter ställer mer än gärna samman en skräddarsydd offert för en SEO- och PPC-plan för din webbplats, utformad för just dina specifika behov. Kontakta oss idag för att tala om hur vi kan hjälpa dig att lyckas online – vi ser mycket fram emot att höra från dig!

Hur fungerar SEO och PPC tillsammans?
Abbe El-Madhoun

Författare Abbe El-Madhoun

Fler inlägg av Abbe El-Madhoun
Share via
Copy link
Powered by Social Snap