Skip to main content

Ta steget mot digital exellens

Oavsett om du planerar en digital omstart, vill skala upp din verksamhet eller möta nya utmaningar, har vi expertisen du behöver. Låt oss diskutera hur vi kan driva din digitala framgång.

content marketing strategi

Content Marketing kan vara ett utmärkt sätt att skapa långsiktig tillväxt för ditt företag, men många företag har svårt att komma igång.

Marknadsföring fungerar i regel mer effektivt när man tar sig tid att utarbeta en strategi och dela upp denna i steg som är enkla att följa.

Enligt Content Marketing Institute har 60 % av de mest effektiva marknadsförarna tagit sig tid med att utforma en dokumenterad strategi. Så innan du dyker ner i din Content Marketing, ägna lite tid åt att ta fram en strategi så att innehållet kan hjälpa dig att nå dina mål.

Här är en översikt för hur du kan utarbeta en effektiv innehållsstrategi för ditt företag:

Sätt upp mål

Det första steget för att ta fram en content marketing-strategi är att fastställa ett mål.

Några vanliga mål för content marketing är:

  • Få bättre rankning med SEO
  • Skapa tankeledarskap och öka inflytandet
  • Få fler leads och omvandla dem till försäljningar
  • Öka inkommande trafik och varumärkeskännedom

Även om alla dessa mål är av betydelse kommer marknadsförarna lyckas bättre om de bestämmer sig för vilket mål som är viktigast att uppnå. Att klart och tydligt fastställa era mål är det bästa sättet att ta er an er innehållsmarknadsföring.

Om ert mål till exempel är att öka antalet besökare på er sida och skapa varumärkeskännedom med hjälp av innehåll kan ni ta fram ett stort antal sökord för att skapa trafik med SEO. Om ni å andra sidan har tankeledarskap som ert viktigaste mål bör ni kanske snarare fokusera på att skapa originalinnehåll eller ägna er åt datadrivna eller forskningsbaserade artiklar.

Förstå er persona

Ett annat viktigt steg när ni tar fram en innehållsstrategi är att försöka förstå er persona. Bra marknadsföring är ofta utformad för att locka den kund ni allra helst vill ha, så att veta vem den kunden är och vad de är intresserade av kan hjälpa er att ta fram mer effektivt innehåll.

Utan en tydligt definierad persona riskerar er innehållshantering att bli ineffektiv, eftersom en viss del av ert innehåll kanske inte riktar sig till rätt målgrupp.

Så, hur gör ni då för att skapa en persona?

(Bildkälla)

Besök forum och sociala medier för att se vilka frågor som människor i er nisch ställer. Läs konkurrenternas bloggar och innehåll för att se vilka slags artiklar de skriver.

Gör undersökningar kring sökord för att ta reda på vilka sökfraser människor använder för att hitta lösningar på sina problem.

Skriv ner en lista med intressen och svaga punkter och ni kommer få massor av idéer för innehåll som ni kan skapa för att locka er målgrupp.

Om ni redan har kunder kan ni även använda er av enkäter och telefonsamtal för att intervjua dem och lära er mer om både kunderna och deras problem. Att tala med befintliga eller potentiella kunder är ett fantastiskt sätt att få förståelse för deras vardagsproblem och vilket innehåll de skulle vilja se.

Gör efterforskningar och planera ert innehåll

Ett av de viktigaste stegen i att utarbeta en content marketing-strategi är att skapa en plan för hur ni ska utarbeta den. Ni behöver en systematisk plan för att skapa kontinuerligt innehåll så att er innehållsmarknadsföring blir konsekvent.

Det är väldigt viktigt att ni är konsekvent när ni bloggar. Om ni misslyckas med detta kommer människor kanske till slut tappa intresset och glömma er.

Neil Patel nämner att han bloggade regelbundet och publicerade artiklar fem gånger i månaden fram till maj 2009. Men när han började blogga mer sällan minskade besökarna från 45 000 till ca 35 000 per månad. Det tog honom tre månader av kontinuerligt bloggande för att få upp besöksantalet till samma nivå som förut.

Här är några enkla tips som ni kan använda er för att slippa få slut på idéer för ert innehåll:

Content curation – Content curation är en utmärkt strategi för att skapa innehåll som ni kan ha nytta av i så gott som varenda nisch.

Följ konkurrenter och nyhetssidor inom branschen för att hålla er uppdaterad om de senaste utvecklingarna inom er nisch. Bookmarking, sociala medier och innehållsdelning kan också vara ett bra sätt om ni vill hitta nytt och spännande innehåll.

Ni kan ge mervärde när ni kuraterar innehåll genom att ta med era egna insikter och analyser. Ni kan också bli en värdefull tillgång för era besökare om ni är snabb med att dela de senaste nyheterna och andra informativa artiklar innan era läsare själva upptäcker dem genom andra kanaler.

Sökordsanalys – Om ni har SEO som ert mål kan det vara bra att börja med sökordsundersökningar när ni letar bra innehållsidéer. Hitta sökord och sökfraser med hög sökvolym som har samband med sådant som er målkund kan tänkas söka efter.

Gör en snabb granskning för att se vilket annat innehåll som kommer upp och tänk sedan på hur ni kan skapa innehåll som är bättre eller annorlunda mot det som för närvarande rankar högt.

Analysera era konkurrenter – Ett annat sätt att komma på bra innehåll är att analysera era konkurrenter. Följ deras bloggar genom att prenumerera på dem och lägg märke till vilket innehåll som verkar fungera bra för dem.

Ni kan också försöka hitta innehållsluckor genom att se vilka ämnen era konkurrenter ännu inte skrivit om. Kommentarer och frågor på deras bloggar kan innebära bra möjligheter att skapa innehåll som bygger på ämnen som er målgrupp kan vara är intresserade av.

Skapa innehållet

När ni väl har tagit fram en strategi för er content marketing kan ni börja skriva innehållet. Många företag använder sig mestadels av skrivet innehåll eftersom det är enklare att producera än andra typer av innehåll (som video och poddar). Det kan dessutom dra till sig besökare via sökmotorer. En undersökning gjord av Social Media Examiner visar också att 58% av alla människor föredrar skrivet innehåll framför visuellt innehåll och video.

Ni  kan dock välja att skapa annat innehåll beroende på vilka era mål och er nisch är. Om ni till exempel säljer mat kan det fungera bättre med bilder och video än att bara ren text eftersom er målgrupp kanske är aktiv på sidor som Pinterest, Instagram och Facebook.

Om ni verkligen vill maximera antalet personer ni når ut till kan ni återanvända ert innehåll i olika typer av format. Ni kan till exempel omvandla era blogginlägg till videor och ladda upp dem på YouTube, Vimeo och andra videosidor för att öka er exponering.

Här är några saker som ni bör tänka på när ni skapar innehåll.

Bilder och media

Ska ni ta med bilder och andra medier (t.ex. video och ljud) i era artiklar? Om ni använder bilder, behöver ni då en grafisk designer för att skapa dem?

Undersökningar visar att artiklar med bilder visas i genomsnitt 94 % oftare än artiklar utan bilder. Det kräver dock tid och resurser att skapa och lägga till bilder och det kan i sin tur sakta ner processen för att skapa innehåll.

Det idealiska är att ni lägger in bilder i era artiklar när ni kan använda dem för att skapa mervärde eller för att tydligare visa vad ni tar upp i artikeln.

Om ni behöver bilder men inte vill anlita en grafisk designer kan gratisverktyg som Canva och Design Wizard vara till hjälp.

Innehållets längd

Något annat som är viktigt att tänka på innan ni börjar skriva en artikel är hur lång den ska vara. Ska ni skriva djupgående artiklar eller kommer ni istället skriva kortare artiklar fast oftare.

SerpIQ genomförde en undersökning 2012 där de analyserade 20 000 olika sökord. De upptäckte att det genomsnittliga antalet ord för topprankade resultat var fler än 2000. Även Buzzsumo upptäckte att längre innehåll oftast delas mer på sociala medier.

Innebär det alltså att långa artiklar fungerar bättre?

Absolut inte.

Långt innehåll kan passa för sådant som SEO-guider där sökare letar efter mer djupgående information. Kort innehåll kan däremot lämpa sig bättre för sådant som recept.

Det är också mer sannolikt att människor läser kortare innehåll och det är oftast enklare att skapa en större mängd innehåll om ni skriver korta artiklar. I själv verket finns det publikationer, som till exempel Entrepreneur, som föredrar att skribenterna håller sina artiklar under 1200 ord.

När ni bestämmer er för längden på ert innehåll kan det vara bra att först ta en titt på hur långt innehåll era konkurrenter har och därefter bestämma er för era övergripande mål. Om ni vill konkurrera med annat högt rankat innehåll behöver ni oftast ta fram innehåll som är lika långt eller längre. Det kan dock fungera bra med kortare innehåll om ni vill ha en större mängd innehåll.

Tidsplan för publicering

För att skapa regelbundet innehåll bör ni fastställa ett schema för hur det ska publiceras. En undersökning av Hubspot  visar att företag som bloggar 16 eller fler gånger per månad genererar 4,5 gånger fler leads än företag som bara bloggar 0-4 gånger per månad. Om ni bloggar mindre ofta får ni dock mer tid över till att skapa tillförlitligt innehåll och att marknadsföra det.

Hur ofta ni publicerar är upp till er, men om ni bestämmer er för hur ofta ni publicerar och sätter upp en tidsplan för ert innehåll kan ni hålla er konsekvent, något som är viktigt om ni vill uppnå bästa möjliga resultat. Ett fåtal företag klarar sig bra genom att publicera en gång i månaden, men de allra flesta bör sikta på att publicera minst en gång i veckan

Riktlinjer för redigering och metoder för att skapa innehåll

Många företag skriver upp riktlinjer vad gäller redigering, exempelvis hur lång en artikel ska vara, vilka ämnen som ska tas upp och eventuella andra krav på innehållet. Att upprätta en sådan dokumentation kan vara till hjälp när ni tar in nya innehållsskapare eller om ni låter gästbloggare skriva på er sida.

Att utarbeta andra rutiner och utbildningar för internt bruk kan också vara klokt om ni vill underlätta för de av era medarbetare som skapar innehåll.

Optimera ert innehåll

Innan ni trycker på publiceringsknappen bör ni optimera ert innehåll så att det hjälper er att nå uppsatta mål.

Även om SEO inte är ert främsta mål kan ni enkelt förbättra möjligheterna för ert innehåll att rankas genom att göra sökordsundersökningar och infoga sökord i er artikel. Med hjälp av ett verktyg som Google Keyword Planner kan ni hitta sökord som kan vara värda att ta med i ert innehåll.

Läs igenom er artikel och kontrollera stavning och grammatik. Skriv om meningar som inte är tydliga och dela upp riktigt långa avsnitt i kortare stycken för att förbättra läsbarheten.

Om ni har som mål att uppnå konverteringar (t.ex. att öka antalet prenumeranter på nyhetsbrevet eller generera försäljning), se då till att optimera ert innehåll även för konverteringar. Infoga en call to action (”uppmaning till handling”) i slutet av artikeln och även på andra ställen i artikeln. Ni kanske kan använda er av markeringar eller bilder för att uppmärksamma er call to action.

Marknadsför innehållet

När ni utformar en content marketing-strategi måste ni också utarbeta en strategi för att hur ni ska marknadsföra innehållet. Att skapa innehåll är bortkastat arbete om er målgrupp inte kan hitta det.

Att marknadsföra innehållet är särskilt viktigt om ni precis har börjat. Genom att få länkar till er blogg och få andra att dela ert innehåll kan ni dra trafik till er webbsida och få er publik att växa. Även om tillväxten kan tyckas långsam till en början går den snabbare med tiden i takt med att ni får fler ingående länkar och följare.

Ju fler som får upp ögonen för ert innehåll, desto mer resurser kan ni lägga på att skapa innehåll. Etablerade sidor som Hubspot, Entrepreneur och Martha Stewart har redan ett stort antal följare, så när de skapar innehåll är det många som delar och länkar till det utan att bli tillfrågade.

Så, hur kan ni då marknadsföra ert innehåll? Här följer några populära metoder som effektivt kan promota ert innehåll.

  1. Betalda annonser– Betalda annonser kan vara bra sätt att snabbt få ut ert innehåll till er målgrupp och öka er e-postlista eller antalet följare.

Ni kan fokusera på kall trafik genom Facebook-annonser för att nå personer utifrån intressen eller genom Google-annonser för att nå personer beroende på vilka sökord de skriver in i sökmotorerna. Ni kan också använda er av retargeting för att visa annonser för personer som redan tidigare besökt er webbsida.

  1. Sociala medier och grupper– När ni har skapat ert innehåll bör ni dela det på sociala medier och i grupper (där det är tillåtet). Det fungerar mer effektivt om ni ägnar lite tid i de här kanalerna för att engagera andra användare och dela annat innehåll.
  2. Marknadsföring via e-post – Ett annat effektivt sätt att marknadsföra innehåll är genom e-postmarknadsföring. Ha minst ett formulär för e-postinloggning på er blogg så att folk kan anmäla sig för att få meddelande när ni släpper nytt innehåll.
  3. Andra kanaler– Andra kanaler där ni kan marknadsföra ert innehåll är gästinlägg, e-post och PR.

Håll ögonen öppna för andra kanaler där ni kan marknadsföra ert innehåll. Ni kanske vill testa med att promota ert innehåll i olika kanaler och efterhand lägga till nya kanaler för att marknadsföra ert innehåll.

  1. Marknadsför via flera olika kanaler – För att nå ut till så många som möjligt bör ni marknadsföra ert innehåll via flera olika kanaler.

Oavsett vilka kanaler ni väljer för att marknadsföra ert innehåll, se till att skapa en rutin för er marknadsföringsverksamhet, så att ni exakt vet vad ni ska göra varje gång ni har publicerat nytt innehåll.

I slutändan är det framför allt kontinuiteten som är viktigast när det gäller både innehållsskapande och marknadsföring. Om ni lyckas bra med båda dessa delar kommer ni få svårt att inte öka antalet besökare på er hemsida!

Förbättra er Content Marketing med Buzzlemedia

Är ni redo för professionell hjälp med ert innehåll?

Ni kan nå oss online genom att fylla i ett kontaktformulär, eller så kan ni ringa oss på 040-12 49 19