Sökmotoroptimering fortsätter att förändras, rankningfaktorer utvecklas och det kan vara svårt att hålla jämna steg med den senaste utvecklingen. Men om ni vill att er Google-ranking ska gå från osynlig till toppen av listan måste ni ha koll.
Optimerade webbplatser får mer och mer trafik över tid och det betyder fler leads och försäljning. Utan SEO kommer sökare inte att kunna hitta er webbplats och allt ditt hårda arbete kommer att vara för ingenting.
I den här guiden kommer vi att svara på frågan ”vad betyder SEO” och de mest väsentliga rankningfaktorerna ni behöver känna till för att äga sökresultaten.
Vi har skapat den här praktiska innehållsförteckningen som ni kan klicka på om ni vill gå vidare till de rankningfaktorer som är mest intressanta för er:
Vilka är de viktigaste rankningfaktorerna?
- En säker och tillgänglig webbplats
- Sidhastighet (inklusive hastighet på mobilsidor)
- Mobilvänlighet
- Domänålder, URL och auktoritet
- Optimerat innehåll
- Teknisk SEO
- Användarupplevelse (RankBrain)
- Länkar
- Sociala signaler
- Företagsinformation
I slutet av den här artikeln kommer vi äntligen att svara på frågan som plågar de flesta nybörjare: Vad är viktigast – att tillgodose Google eller målgruppen?
Innan vi går in på detaljerna i varje rankningsfaktor, låt oss ta en snabb titt på grunderna för hur sökmotorer fungerar.
Förstå SEO eller ”Hur rankar jag högre på Google?”
Många undrar hur Googles ranking fungerar. Så innan vi går in på de faktiska rankningsfaktorerna ska vi svara på några av de grundläggande frågorna som de flesta har om SEO.
Vad är ”ranking” i SEO?
Som ni kanske vet står SEO för sökmotoroptimering, vilket helt enkelt innebär att webbsidorna är mer benägna att ranka på en sökmotor. Men låt oss vara ärliga: vid det här laget betyder det egentligen bara Google.
Och exakt hur fungerar det? Låt oss bryta ner det.
Inom SEO handlar rankning om ditt innehålls position på sökmotorns resultatsidor (SERP). En #1-ranking innebär att när människor söker efter en viss term är er webbsida det första resultatet (förutom marknadsförda resultat, utvalda utdrag och svarsrutor, som vi kommer att prata om senare i den här guiden).
Att visas i topp 3-resultaten är utmärkt eftersom era klickfrekvenser skjuter i höjden ju närmare ni kommer #1, som visas i bilden från Sistrix nedan:
Att visas på första sidan inom de 10 bästa resultaten är också användbart. Det beror på att 95% aldrig klickar sig förbi första sidan.
Därav det berömda skämtet i Googles SEO-värld: var är det bästa stället att gömma en död kropp?
På sidan 2 i Google.
Vad letar Google efter inom SEO?
Googles uttalade syfte är att ”organisera världens information och göra den allmänt tillgänglig och användbar.” Att leverera relevanta sökresultat är en stor del av det. Så här fungerar de:
Först genomsöker Googles sökbots (automatiserad programvara som kallas ”spindlar”) webben.
För det andra lägger de till korrekt optimerade och genomsökningsbara sidor i sitt index och katalogiserar dem.
Och det tredje, när någon söker på Google visar de innehållet som de tycker är det mest relevanta resultatet baserat på sökfrasen som användes.
Google har olika och djupt komplexa algoritmer för att bestämma vilket innehåll som visas och i vilken ordning. Men vi kommer in på allt det roliga senare.
När er sida landar visas i SERPen måste ni dock lita på att era sidtitlar och metabeskrivningar får sökare att klicka på er länk och besöka er webbplats.
Hur fungerar Googles sökrankning?
När någon vill hitta information skriver eller säger de ord relaterade till det de letar efter. Dessa kallas sökord och vi tittar på dem mer i avsnittet om innehållsoptimering i den här guiden.
Men att ranka på Google handlar inte bara om att få ut det mesta av sökord. Det handlar också om kvaliteten på informationen.
Google kontrollerar faktorer som:
- Syftet med sidan
- Innehållets kvalitet
- Webbplatsinformation och information om innehållsskaparen
- Webbplatsens rykte
- Användarinteraktion (tid på sidan, avvisningsfrekvens och så vidare)
- Expertis, auktoritet och pålitlighet / trust (E-A-T)
Om bara ett ögonblick kommer vi att utforska den sista (E-A-T) mer detaljerat eftersom den har blivit mycket viktig.
Just nu räcker det med att veta att alla faktorer som anges ovan är en del av Googles algoritm och hjälper till att ranka innehåll.
Baserat på riktlinjerna för klassificering ovan visar Google sökarna de mest relevanta resultaten relaterade till vad de letar efter. De mest relevanta visas först.
Ett av målen med att ta itu med rankningfaktorer är att tala om för Google när sidor på er webbplats är relevanta för vissa sökfrågor, så att folk klickar på länkarna och besöker er webbplats.
Innan vi går in på två olika typer av SEO, låt oss utforska begreppet expertis, auktoritet och trust mer detaljerat.
Vad är E-A-T och varför spelar det någon roll?
I augusti 2018 lanserade Google en uppdatering som betonade expertis, auktoritet och trust (E-A-T) som viktiga rankningfaktorer. Målet med denna förändring var att se till att sökare inte bara fick innehåll av högsta kvalitet utan också fick rätt information från det innehållet. Och det här är superviktigt att förstå.
Google insåg att de flesta kommer till deras plattform för nästan allt. Det betyder att deras användares liv kan påverkas allvarligt till det värre om fel resultat visas.
Webbplatser som potentiellt kan ha livsavgörande resultat faller under paraplyet ”your money or your life” (YMYL). Tänk på medicinska webbplatser, finans eller något som kan förändra någons lycka, hälsa och ekonomi.
När någon går till Google för information som kan få allvarliga konsekvenser vill Google vara säkra på att det ger sina användare så exakt information som möjligt.
En del av detta innebär att utvärdera inte bara en sidas innehåll utan också skaparens rykte.
Så istället för att enbart fokusera på vad en webbplats säger försöker Google nu förstå vem som säger det. Detta gäller särskilt för YMY-webbplatserna.
Det innebär att titta på varje kategori individuellt:
- Expertis: Har författaren till ett innehåll de färdigheter och kunskaper som krävs inom sitt område?
- Auktoritet: Är detta den bästa källan för att svara på sökarens fråga eller finns det en annan ”go-to” person som skulle vara en bättre källa?
- Pålitlighet: Ger författaren en ärlig, opartisk presentation av ämnet i deras innehåll?
Men vad är Googles exakta formel för att mäta E-A-T? Det är den knepiga delen.
Ingen utanför Google vet riktigt.
Vi vet dock att de har ett stort team av ”mänskliga sökare” för att se till att E-A-T mäts så exakt som möjligt. Som Ahrefs förklarar mäter Google E-A-T i tre steg:
- Ingenjörer skapar en algoritm för att förbättra sökresultaten
- Kvalitetsbedömare (de mänskliga sökarna) ser sökresultat
- Google tar feedback från kvalitetsbedömarna för att avgöra om algoritmändringen ska användas permanent eller inte
Det är inte ett perfekt system än. Men det är förvånansvärt exakt för att mäta en webbplats expertis, auktoritet och pålitlighet.
Nu tonar vissa SEO-specialister ner vikten av E-A-T som en rankningsfaktor. Och det är svårt att konkret argumentera med dem eftersom återigen ingen riktigt förstår Googles komplexa rankningsalgoritm. För oss på Buzzlemedia är E-A-T en viktig del i SEO-arbetet, både för vårt egna innehåll och våra kunders.
Som sagt, några mycket ansedda personer har dokumenterat starka korrelationer till E-A-T och ranking.
SEO-experten Marie Haynes, VD för Marie Haynes Consulting (MHC), belyser hur E-A-T påverkar rankingen:
”Teamet på MHC har sett en hel del webbplatser som vi tror har påverkats negativt av Google Quality-uppdateringar eftersom de har brist på E-A-T. Vi har också haft glädjen att hjälpa företag att förbättra sin Google E-A-T med resulterande trafikökningar.”
Ok, men vad betyder något av detta för er, och hur kan ni öka er E-A-T? Här är några användbara tips:
- Skapa en detaljerad ”Om oss”-sida på er webbplats
- Optimera er sida för sökintention (som vi kommer att täcka senare)
- Visa alla utmärkelser, certifikat eller referenser på er webbplats
- Bygg er auktoritet över hela webben med gästinlägg
- Svara på både positiva och negativa recensioner
- Håll all information på er sida så opartisk och så korrekt som möjligt
- Tillhandahålla en lättillgänglig kontaktsida med olika sätt som användarna kan nå er eller ert team på
Det här är alla sätt som företag kan öka sin E-A-T för högre ranking. Och ärligt talat, mycket av det handlar om att använda bästa praxis för att hantera ert online-rykte.
Låt oss dock vara tydliga: det finns aldrig någon garanti för en sida och med SEO-riktlinjer som ändras hela tiden ändras sökmotorrankningen med dem.
Men nu, låt oss få en bättre förståelse för ett par SEO-termer som ni kommer att höra mycket i marknadsföringsvärlden.
Vad är on-page SEO och off-page SEO?
Två termer som ni kommer att höra nämnas mycket när ni pratar om rankningsfaktorer är On-page SEO och Off-page SEO.
On-page SEO handlar om faktorer på er egen webbplats som ni kan optimera, till exempel den underliggande koden och innehållet.
Off-Page SEO handlar om yttre faktorer som vidtas utanför er webbplats för att påverka er webbplats trovärdighet och auktoritet genom att bygga backlinks och sociala signaler.
Båda typerna är en del av de viktigaste rankningfaktorerna. Innan vi går genom våra topp 10 rankningfaktorer ska vi låt först se till att vi alla är på samma sida om övervakning och spårning.
Hur man övervakar sökmotorrankningar
Innan ni kan förbättra er SEO-ranking måste ni känna till er utgångspunkt.
Det finns ett par sätt att hitta detta. Först kan ni söka på Google med de termer ni tror att era kunder kommer att använda. Använd ett inkognitofönster eller privat fönster i webbläsaren så att resultaten inte anpassas av Google. Se var ert innehåll visas.
Detta är dock lite opraktiskt för större webbplatser med hundratals sidor, är det så behöver ni förmodligen ha ett verktyg som hjälper er.
Med SEMrush kan ni till exempel skriva er domän i sökrutan, vänta tills rapporten körs och se de bästa organiska sökorden ni rankar för. Eller använd deras sökordsfunktion för att spåra exakt de sökorden ni försöker ranka för.
Men SEMrush är bara ett av era många alternativ då det finns en uppsjö av verktyg som gör samma sak.
Låt oss nu titta i detalj på de högst rankade faktorerna och hur man går tillväga för att behärska sökmotoroptimering. Trots allt handlar SEO mest om att få den # 1-platsen på Google.
Topp 10 aktuella rankningsfaktorer för Google
1. En säker och tillgänglig webbplats
Inte så överraskande har den första av våra rankningfaktorer att göra med att ha rätt typ av URL. Specifikt är det en webbadress som Googles bots enkelt kan nå och genomsöka.
Med andra ord måste Google kunna besöka webbadressen och titta på sidinnehållet för att förstå vad den sidan handlar om. För att hjälpa robotarna behöver ni:
- En webbplats skapad med bra kod
- En robot.txt fil som talar om för Google var den kan och inte kan leta efter er webbplatsinformation
- En webbplatskarta som listar alla era sidor
Om ni har en WordPress-webbplats så finns det många tillägg för att skapa en webbplatskarta. Om ni använder något annat kan ni använda en online sitemap generator (Googla).
HTTPS avgör inte om en sida ska indexeras eller inte men Googles egna John Mueller har twittrat att det är en ”liten rankningsfaktor” och att ”att ha HTTPS är bra för användarna.” Vi på Buzzlemedia håller med.
Om ni ännu inte har aktiverat SSL-säkerhet på er webbplats, gör det.
2. Sidhastighet (inklusive hastighet på mobilsidor)
Sidhastighet har nämnts som en av de viktigaste rankningfaktorerna i flera år. Google vill förbättra användarnas upplevelse av webben,och snabba webbsidor kommer att göra det.
Google tillkännagav en uppdatering av sökmotoralgoritmen med fokus på mobilsidans hastighet som började påverka webbplatser från juli 2018. Om er webbplats inte laddas snabbt på mobila enheter kan den straffas med sämre ranking.
Använd Googles mobiltestverktyg för att se hur er webbplats står sig.
Men den bästa idén är att börja använda Google Search Console (om ni inte redan gör det). Där finns ett helt avsnitt dedikerat till att uppdatera er om webbplatsens prestanda, inklusive hastighet.
3. Mobilvänlighet
Medan vi fortfarande är på ämnet mobil ska vi nämna att mobilvänlighet är en annan viktig rankningfaktor. Fler använder mobila enheter än stationära datorer och det är anledningen till att det har skett förändringar i hur Google rankar sökresultat.
Googles mobile-first index är numera verklighet vilket innebär att de visar resultat från mobiloptimerade webbplatser först. Om er webbplats inte är mobiloptimerad riskerar ni att att gå miste om bättre ranking.
Många av rankningfaktorerna vi kommer att titta på i den här artikeln hjälper er att sätta grunden för en bra sökmotorrankning, men ni måste också ta hand om användarupplevelsen när besökare landar på webbplatsen.
Saker att titta på:
- Ha en responsiv webbplats som automatiskt ändrar storlek så att den passar enheten
- Använd stora teckensnitt för enkel läsbarhet på en liten skärm
- Ha tillgängliga menyer så att er webbplats är lätt att navigera
- Se till att viktigt innehåll inte döljs av annonser
Om ni har teamet, tiden och energin kanske ni vill utforska Google AMP (accelererade mobilsidor). Uppsidan är att sidor laddas nästan direkt från mobila enheter. Det har också gått rykten om att Google rankar webbplatser byggda med AMP högre än andra.
Nackdelen är att ni måste göra en annan version av er webbplats enligt AMPs riktlinjer. Som ni kan föreställa er kan detta vara ett tidskrävande projekt.
Men oavsett om ni bestämmer er för att prova Google AMP eller inte måste ni fortfarande vara säker på att er webbplats är 100% optimerad för mobila enheter.
4. Domänens ålder, URL och auktoritet
Visste ni att nästan 60% av de webbplatser som har en topp tio position är tre år gamla eller mer? Data från en Ahrefs-studie på två miljoner sidor tyder på att väldigt få webbplatser som är mindre än ett år gamla uppnår den rankningen.
Så, om ni har haft er webbplats ett tag och har optimerat den med hjälp av tipsen i den här artikeln är det redan en fördel.
I vissa fall är domännamnet viktigt. Även om Google har ibland straffat domäner med exact match (de där sökordet finns i domännamnet), är det straffet i allmänhet för spammiga webbplatser med tunt innehåll.
En undersökning från Moz visar att exakt matchande domäner som anses vara relevanta, värdefulla och kvalitativa kan se en bra resultat tack vare det. Men om ni redan har en etablerad webbplats behöver ni inte leta efter en exakt matchande domän för ert företag.
Den bästa sättet för att välja er domän? Fokusera på en URL som speglar ert företag och optimera den ordentligt istället!
När det gäller rankningfaktorer är auktoritet viktigt. Det är vanligtvis en kombination av bra innehåll (se nästa tips) och SEO-signaler utanför sidan som backlinks och sociala medier. Och tack vare E-A-T kan det också vara auktoriteten hos innehållets skapare.
Moz har tagit fram ett mätvärde (Domain Authority och Page Authority) från 0 till 100 vilket berättar hur troligt det är att en viss sida eller domän rankas i sökresultaten.
Ni kan kontrollera er domän med Open Site Explorer. Skriv bara er URL till sökrutan så får ni en rapport som visar Domain Authority (DA), Page Authority (PA) och backlinks.
Vi tittar mer på länkningsmetoder för att förbättra SEO i tips #8.
5. Optimerat innehåll
Vi har pratat mycket om innehåll i den här guiden om rankningfaktorer. Det beror på att det är en av de viktigaste rankningfaktorerna (tillsammans med användarupplevelse, länkar och RankBrain, som vi kommer till om ett tag).
Låt oss nu gräva lite och se vad innehållsoptimering betyder för SEO.
I en artikel om sökordsanalys lär ni er om hur Googles sökalgoritm förlitar sig på sökord. Det här är de ord och fraser som era kunder använder när de letar efter information. Det är också orden och fraserna som beskriver de ämnen som er webbplats handlar om.
Förhoppningsvis kommer de att matcha. Det är därför det är så viktigt att använda sökord i ert innehåll.
En negativ rankningfaktor att vara medveten om är duplicerat innehåll. För SEO är nytt och originalinnehåll alltid bäst. Och om ni har innehåll som påminner om varandra bör ni berätta för Google vilken som ska rankas med hjälp av kanoniska webbadresser.
Men en av de största frågorna vi får på Buzzlemedia handlar om hur man använder LSI-sökord för att optimera innehållet. Så låt oss börja där.
Förstå LSI-sökord och SEO
SEO handlar inte bara om huvudsökordet. Det är också viktigt att tänka på ord som är relaterade till de viktigaste sökorden som kunderna söker efter. Dessa kallas LSI-sökord (latent semantic indexing). De är en slags ordassociation online för att hjälpa Google att veta vilka resultat som ska visas.
Det är också värt att notera att när fler och fler söker med rösten och det betyder att vissa LSI-sökord kommer att vara längre eftersom människor tenderar att tala annorlunda än de skriver.
Låt oss säga att ni äger en restaurang. Och hälften av era kunder skriver frasen ”bästa restaurangen nära mig.” Men sedan söker folk också efter ”vilken är den bästa restaurangen i Malmö” när de söker med rösten.
Även om båda frågorna handlar på samma sak kan Googles resultat se annorlunda ut. Att använda LSI-sökord skulle vara ett sätt att se till att er restaurang rankas för båda sökningarna. Ju mer hjälp ni kan ge Google att förstå ert innehåll, desto mer sannolikt är det att ni rankas i er nisch.
Förstå sökintention för innehållsoptimering
Sökintention eller sökavsikten är också viktigt när ni optimerar innehåll. Det handlar om att förstå vad sökare verkligen letar efter när de skriver in sökord.
Låt oss till exempel säga att ni har identifierat ”Fastigheter Malmö” som ett sökord ni vill ranka för. Ni kanske tror att det är en bra idé att skriva innehåll för människor som letar efter fastigheter i Malmö. Men om de personer som söker efter den termen också är fastighetsmäklare som vill sälja i Malmö kommer ert innehåll inte att uppfylla deras behov och er sida kommer inte att rankas.
Genom att ha låga klickfrekvenser och höga avvisningsfrekvenser (som vi kommer att diskutera mer om ett ögonblick) kommer Google konstatera faktumet att ert innehåll inte matchar användarens sökintention.
Ibland är det tydligt vad folk letar efter. Om de till exempel använder ordet ”jämför” försöker de sannolikt välja mellan att köpa en produkt. Och om de använder ordet ”köp” vill de göra ett köp.
Sökorden de använder varierar beroende på om de vill:
- Hitta en viss webbplats (navigering)
- Få svaret på en fråga (informativ)
- Jämför innan ett köp (undersökande)
- Gör ett köp (transaktionellt)
Optimerade företagswebbplatser kommer att innehålla innehåll för var och en av dessa söktyper.
Så, hur gör ni för att se till att sökordet matchar avsikten? Gå direkt till källan!
Öppna Google i ett privat fönster och skriv sökordet. Se vilka resultat som rankas och avgör om ert innehåll skulle passa bra bland dem eller inte.
Ni kan också göra en analys av de 10 bästa resultaten för att se hur ert innehåll kan bli ännu bättre! Då kan ni optimera ert innehåll genom att erbjuda en förbättring till aktuella sökresultaten.
Är innehållslängd en rankningfaktor?
Med ett ord, ja. Google vill att innehållet ska vara kvalitet och ha en viss längd. Det betyder inte att skriva fler ord bara för att utan om ett ämne kräver djup, ge det djup.
Det finns många undersökningar som tyder på att innehåll över 2000 ord får fler topp tio-positioner i Google.
Detta är inte en regel som är huggen i sten och det finns säkert några undantag. Men skapa innehåll som är runt 2000 ord eller mer om ni verkligen vill vara maximera chanserna att ranka högt på Google.
Längre innehåll får också fler länkar och delningar vilket enligt de flesta SEO-experterna är den näst viktigaste rankingfaktorn och som vi kommer att täcka inom kort.
Svarsrutor eller ”nollposition”
Google visar alltmer svar på frågor via svarsrutor och det är en annan aspekt av att optimera innehåll. Så här ser en svarsruta ut:
Vår erfarenhet tyder på att optimering för svarsrutor går ut på att:
- Svara på frågor
- Använda frågorna som rubriker med korrekt formaterade titeltaggar (mer om det i nästa tips)
- Se till att svaren är korrekta, relevanta och inte för långa
- Rikta innehåll till sökord som redan har svarsrutor
- Lägga till listor eller tabeller
Det finns dock en nackdel med den eftertraktade ”nollpositionen”:
Det hindrar ibland sökare från att klicka sig vidare till er webbplats.
Eftersom de redan får svaret på sin fråga direkt har de inte har någon anledning att fortsätta till innehållet. Det betyder att kanske 10 000 personer ser ert företag i svarsrutan men bara 1000 klickar sig vidare.
Men låt oss vara ärliga: att få nollpositionen är bra eftersom det betyder att Google tänker mycket på ert innehåll (vilket alltid är smickrande), ni får mycket mer varumärkesigenkänning och ni kommer också att få mer trafik än ni skulle ha.
Dessutom, om ni inte får den platsen kommer någon annan att ta den.
Använda video för att förbättra SEO
Cisco förutspådde att videoinnehåll kommer att stå för hela 80% av onlinetrafiken redan år 2021.
Vår sammanställning av videomarknadsföringsstatistik visar att:
- Människor tittar på video i alla åldersgrupper
- Cirka 79% skulle hellre titta på en video än att läsa ett blogginlägg
- De använder video för att hjälpa dem att fatta köpbeslut (kommer ni ihåg dessa transaktionssökningar?)
Slutsatsen? Börja använda video i er innehållsstrategi. Video ökar tiden som spenderas på sidan, delas och länkas till vilket ger massor av signaler för att förstärka er SEO.
6. Teknisk SEO
Vi sa tidigare att att få koden rätt är en aspekt av att optimera innehåll. Teknisk SEO kan vara skrämmande, särskilt om ni är mer av en ordguru än en ”techie”.
Här är några delar ni kan göra även om ni inte är en kodare:
- Lägg till sökord och fraser i sidtitlar, det är där Google först tittar för att avgöra vilket innehåll som är relevant för vilken sökning
- Använd rubriktaggar för att visa innehållshierarki som börjar med er titel på h1 och använd sedan h2 eller h3 för underrubriker
- Skapa en metabeskrivning som både lockar läsare och innehåller sökord
- Håll dessa metabeskrivningar korta och lockande på cirka 160 tecken
- Använd sökord i alt-taggar för bilder för att visa hur dessa bilder är relevanta för innehållet
- Att använda alt-taggar hjälper också personer som är synskadade att förstå innehållet
- Använd schema markup för att berätta för Google vilken typ av innehåll ni producerar
Ni kan enkelt göra allt detta med ett plugin som All in One SEO eller YOAST.
7. Användarupplevelse (RankBrain)
Under ett tag har Google använt artificiell intelligens för att ranka webbsidor, de kallar den signalen RankBrain. Detta handlar om andra signaler som påverkar er sökmotorrankning.
Dessa är bland annat:
- Klickfrekvens: andelen personer som klickar för att besöka er webbplats efter att en sida visats i sökresultaten
- Avvisningsfrekvens (bounce rate): antalet personer som klickar på er sida och snabbt går tillbaka till sökresultaten
- Uppehållstid: hur länge besökare stannar på er webbplats när att de har anlänt
Om besökare landar på er webbplats, inte gillar den och studsar tillbaka, kommer Google att tro att sidan inte är relevant för deras behov. Om tillräckligt många gör detta kan det vara svårare för er webbplats att rankas högre i sökresultaten.
Detta kan vara en bra indikator på att ert innehåll inte matchar sökarens avsikt. Ni kan behöva gå tillbaka och utvärdera valet av sökord.
Däremot, om besökare klickar sig vidare till er webbsida och stannar kvar ett tag säger det till Google att ert innehåll är relevant för deras sökning.
Så, när ni optimerar titlar, beskrivningar och innehåll, gör det för att få klick och leverera värde till läsaren så blir ni belönad med bättre ranking.
8. Länkar
Som vi sa i början är webben byggd på länkar. Så naturligtvis är länkar en viktig rankningfaktor. Det finns tre typer av länkar att tänka på:
- Backlinks
- Utgående länkar
- Interna länkar
Alla tre är vanligtvis knutna till en beskrivande ankartext.
Backlinks
Google använder backlinks som ett sätt att avgöra hur auktoritativt och relevant ert innehåll är. Det bästa scenariot är där en ledande webbplats i er branch innehåller en relevant länk till er sida i en del av deras innehåll.
Ert mål är att få så många mycket auktoritativa webbplatser att länka tillbaka till er. Det betyder också att ni vill ha väldigt få backlinks från domäner av låg kvalitet.
Ni kan se era backlinks i Google Search Console eller med hjälp av ett SEO-verktyg som Ahrefs.
Utgående länkar
Samtidigt vill ni visa att ni skapar kvalitetsinnehåll för era besökare. Det innebär att ni använder utgående länkar som länkar till relevanta, auktoritativa webbplatser i er nisch.
Så betyder det att ni ska ha massor av utgående länkar för att öka er auktoritet? Absolut inte.
Det betyder att ni länkar när ni är övertygad om att informationen är värdefull för läsare.
Interna länkar
Slutligen kan interna länkar, länkning till eget innehåll, hjälpa till att knyta ihop sidor för både Google och besökare vilket gör varje sida mer värdefull. Om ni har en auktoritativ sida och länkar till en annan sida på er webbplats hjälper det era besökare att hitta den andra sidan och hjälper till att stärka den.
Detta hjälper den andra sidan att ranka på Google.
När ni skapar nytt innehåll, se till att bygga ett nät av interna länkar så att era sidor kan stödja varandra. Glöm inte heller vad vi sa i början av det här avsnittet:
Alla tre typer av länkar är knutna till beskrivande ankartext. När ni lägger till en länk till en text i ert innehåll ska den texten beskriva vart länken är på väg!
9. Sociala signaler
När någon delar ert innehåll på sociala medier är det ett annat tecken på att det är värdefullt. En studie av 23 miljoner delningar fann en definitiv koppling mellan delningar på sociala medier och sökmotorrankning.
Googles officiella uttalande är att delningar på sociala medier inte är en direkt rankningsfaktor. Länkar från LinkedIn eller Facebook räknas inte på samma sätt som länkar från andra auktoritativa webbplatser.
Ändå kan det inte förnekas att de högst rankade sidorna i Googles sökresultat vanligtvis har många delningar. Även om detta förmodligen beror på relaterade faktorer:
- Fler sociala delningar genererar mer trafik till själva sidan
- Fler delningar ökar också chanserna att få backlinks till innehållet
Därför hjälper det att få fler sociala delningar.
10. Korrekt företagsinformation
Det sista tipset är viktigt för lokala företag eftersom företagsinformation är en av de viktigaste lokala rankningfaktorerna.
Så det är viktigt att ta ha:
- NAT (namn, adress, telefonnummer)
- Företagsuppgifter på Google My Business och Facebook
- Recensioner på både dessa webbplatser och relevanta kataloger som Hitta.se och andra
- Rätt lokala söktermer
Det är allt! Nu känner ni till de viktigaste rankningfaktorerna för SEO.
Ska ni sträva efter att tillgodose er målgrupp eller behaga Google?
Detta är verkligen vad kärnan i SEO handlar om. Är målet att skapa innehåll som Google enkelt kan läsa och ranka, eller är det att skapa innehåll som era kunder kommer att uppskatta?
Tyvärr är svaret inte det ni förmodligen skulle vilja: det är båda.
Att fråga vilken av dessa två aspekter som är viktigare är som att fråga vilken sida av en kniv som är vassast. Båda delarna av SEO måste vara perfekt för att rankas bra. Som sagt…
Ni bör aldrig offra er användares upplevelse (UX) för att göra Google glad. Att göra det kommer bara att irritera besökare vilket då ironiskt nog kommer att ge er lägre ranking.
Dessutom bör ni komma ihåg att även om synlighet på Google kan hjälpa ert företag växa kommer Google aldrig att vara en betalande kund. Era besökare, kanske.
Så, om ni vill få det bästa SEO-tipset som finns är det:
Skapa fantastiskt innehåll som era användare kommer att älska. Optimera sedan innehållet med lika mycket energi för att hjälpa Google att förstå varför er målgrupp tycker om det så mycket. Men börja alltid oavsett vad, med er användare i åtanke.
SEO, en miljardindustri kan helt enkelt kokas ner till det.
Ta er SEO till nästa nivå med experterna på Buzzlemedia
Våra SEO-experter kan skapa en anpassad strategi som genererar de resultat ert företag behöver för att ranka högt på Google och växa. Om ni är redo att förbättra ert företags online-närvaro kan ni ringa oss på 040-124919, eller kontakta oss online för att tala med en specialist redan idag!