Sökmotoroptimering (SEO) är en viktig del av varje digital marknadsföringsstrategi.
Detta är vetenskapen och konsten att förbättra en webbsidas rankning i sökmotorer, öka synligheten och få fler leads till företaget eller organisationen. En effektiv SEO-kampanj som riktar sig till sökmotorer som Google, Bing och Yahoo kan skapa övertygande innehåll, locka till sig länkar, förbättra webbplatsens uppbyggnad och underliggande kod och få mer organisk trafik.
Även om ingen SEO-kampanj är den andra lik kan ni med den här guiden få hjälp på vägen att komma igång då den tar upp vikten av högkvalitativt innehåll, länkar av hög kvalitet och andra viktiga faktorer för att ranka bra och få er webbsida att hamna på Googles förstasida.
- Vad är en SEO-kampanj?
- Steg 1: Hitta rätt sökord
- Steg 2: Publicera och optimera ert innehåll
- Steg 3: Bygg bakåtlänkar
- Steg 4: Övervaka resultaten
- Driv en effektiv SEO-kampanj
Vad är en SEO-kampanj?
Många som kommer in i branschen undrar hur man gör för att driva en effektiv SEO-kampanj. Oftast är det en del av en långsiktig strategi med många rörliga delar, däribland sökordsanalyser, innehållsgranskning, SEO-analys, sidoptimering, länkbyggande och många andra aspekter. Målet är att förbättra er rakning för sökmotorerna.
64 % av alla marknadsförare skapar aktivt SEO-kampanjer eftersom dessa kan hjälpa till att uppnå flera viktiga resultatindikatorer (KPI:er), bland annat ökad trafik, bättre placering av er hemsida för relevanta sökord, förbättrad konverteringsgrad och mycket mer. Det som marknadsförare mest uppskattar är att det brukar vara en väldigt kostnadseffektiv lösning eftersom den bidrar till att nå mer än ett marknadsföringsmål.
En effektiv SEO-kampanj kan omfatta följande:
- Mätning av hur en webbplats mår: Med hjälp av vårt verktyg Site Audit kan ni se alla problem som er domän för närvarande har, t.ex. trasiga länkar, bilder utan alt-attribut och mycket annat, så att ni kan avgöra vad ni ska prioritera under er SEO-kampanj.
- Konkurrentanalys: För att styra er SEO-strategi kan ni börja med att se över vad som fungerar bra och mindre bra för någon av era konkurrenter.
- Sökordsanalys Ni bör hitta både primära och sekundära sökord för specifika sidor. Här kan ni se vår guide för sökordsanalys.
- Högkvalitativt innehåll: När ni har valt rätt sökord bör ni skapa övertygande innehåll som väcker intresse och ger er besökare. Om innehållet inte matchar de sökord ni valt kan besökarna bli besvikna och lämna sidan utan att köpa omvandlas till potentiella kunder.
- On-page SEO: Det här förfarandet optimerar ingående delarna på webbsidor så att de blir lättare att läsa för användare och lättare att söka igenom av sökmotorer. Det kan handla om titeltaggar, metabeskrivningar, H1-taggar, sökordstäthet och mycket mer.
- Genomtänkt länkbygge: Även om många länkar från andra webbplatser kan underlätta för att öka hur er sida rankas, är det viktigare med kvaliteten än kvantitet när det gäller länkar från välrenommerade webbsidor. Ni vill inte ta med länkar från webbsidor som spammar er bara för att öka sin ranking.
- Engagemang i sociala medier: Att dela innehåll på olika sociala medier kan leda till ökad trafik och förbättra hur sidan rankas.
Fortsätt läs för att få ytterligare värdefull information om vilka steg som är viktigast när det gäller att utforma en riktigt bra SEO-kampanj.
Steg 1: Hitta rätt sökord
Research kring sökord handlar om att hitta de viktigaste frågorna som ställs i sökmotorer och som rör er webbplats och era kunder. De här sökorden måste sorteras och prioriteras i logiska grupper så att ni lättare kan skapa nytt innehåll baserade på dem och förfina eller drastiskt förändra det innehåll ni redan har på er webbplats.
Med hjälp av en gap-analys kan ni se vilka sökord konkurrenterna rankar på och vilka ni inte, både för organisk och betald trafik. Analysen gör det möjligt att jämföra konkurrenters sökordsprofiler och visar alla de bästa möjligheterna för varje webbsida, den totala överlappningen av sökord, gemensamma sökord som delas mellan webbsidorna och mycket mer.
När ni ska utforma er SEO-kampanj innebär research kring sökord att ni samlar in alla möjliga varianter av söktermer som kan vara relevanta för er webbplats, ert innehåll, era produkter, era tjänster och de kunder ni riktar in er på.
Steg 2: Publicera och optimera ert innehåll
När man tittar närmare på hur man genomför en SEO-kampanj är det otroligt viktigt med innehållsoptimering. För att lyckas med detta måste ni förstå vad användarna söker efter, varför de söker efter det och vad de förväntar sig att få ut av det när de hittar det.
Det handlar inte bara om att använda rätt sökord utan också om att använda dem på rätt sätt. Ni kan inte bara slumpmässigt slänga ut sökord i innehållet utan ni måste noga överväga hur de ska tas med så att språket flyter naturligt och känns intakt. Ni måste också se till att det är korrekt och väl genomarbetat samtidigt som ni inkluderar väl genomtänkta både interna och externa länkar.
Ert innehåll måste också uppfylla de krav som finns i sökmotorernas algoritmer för att ni ska ha chans att hamna högst upp i sökresultaten. Några av de faktorer som påverkar er rankning och sådant ni bör optimera på er sida är följande:
- Metabeskrivningar
- Sidans URL
- Titeltaggar
- Bilder och deras respektive alt-taggar
Steg 3: Bygg backlinks
Länkbygge, eller att skapa backlinks, handlar om att få inbound-länkar till er webbsida från auktoritativa källor. När ni bygger länkar måste ni ta hänsyn till hur relevant ämnet för den länkande webbsidan är för er webbsida, hur ny länken är, hur ankartexten används på sidan, hur många andra länkar på sidan som länkar tillbaka till er webbsida och så vidare.
Att få organiska länkar är inte alltid det lättaste, så det kan vara bra att integrera förfarandet i era strategier för innehållsskapande och sociala medier. Att skapa blogginlägg som folk läser och citerar och även inlägg i sociala medier som delas flitigt är ett bra sätt att få organiska bakåtlänkar.
Andra sätt att få bakåtlänkar är:
- Hitta och reparera trasiga länkar: Ni kan vända er till de som ansvarar för en webbsida och rapportera en trasig länk och sedan föreslå en länk till er webbsida som ersättning.
- Gästinlägg: Genom att blogga på andra webbsidor kan ni bygga upp länkar och stärka ert rykte, vilket kan öka trafiken till er webbsida.
- Skapa infografik: Människor älskar att ta del av information genom den enkla visuella hierarkin i infografik. Att skapa infografik som andra delar, med tillhörande inbäddningskoder, är ett bra sätt att få länkar.
- Marknadsför ert innehåll: Sprid budskapet om ert bästa innehåll. Leta efter webbsidor som varje vecka eller månad sammanställer relaterat innehåll och skicka in ert. Om ni har en databas med prenumeranter som är intresserade av ert innehåll, glöm inte bort att skicka e-post till dem.
Steg 4: Övervaka resultaten
Man utformar oftast inte en SEO-kampanj separat. Det ni lär er av en SEO-kampanj bidrar till förbättringar i den ni gör härnäst. Så att följa upp resultaten av varje kampanj är viktigt för att lyckas på sikt.
Några viktiga mätvärden, eller kvantitativa mått, att ta med är:
- Organisk trafik: Detta mäter antalet besökare som kommer till er hemsida via organiska sökningar. Om ni väljer rätt sökord och skapar bra innehåll för dem bör besökssiffrorna stiga.
- Avvisningsfrekvens: Detta är antalet besökare som lämnar er sida direkt utan att ha tittat på den. Om er avvisningsfrekvens är hög betyder det att ert innehåll inte motsvarar besökarnas förväntningar.
- Klickfrekvens (CTR): Detta mäter antalet personer som går vidare till er hemsida från ett resultat på en söksida. Om två personer av tio klickar sig vidare till er webbsida innebär det en CTR på 20 %. CTR visar hur ni fångar människors uppmärksamhet på en sökmotors resultatsida (SERP).
- Sökordsrankning: Hur era sökord rankas i jämförelse med andra.
- Er hemsidas auktoritet: Hur stor auktoritet ni har enligt Google kan bero på vilka bakåtlänkar ni har.
- Sidans laddningshastighet: Detta måste ni veta eftersom långsamt laddade sidor får otåliga användare att ge upp innan sidan laddat klart.
- Nya hänvisande domäner och bakåtlänkar: Antalet nya bakåtlänkar ni får från ett antal unika domäner är viktiga mått på hur bra er webbsida presterar.
Med verktyg som SEMrush, Ahrefs och en rad andra verktyg för spårning av placering kan ni kontrollera er sidas placering över tid och jämföra den med era konkurrenter. Det hjälper er att hitta nya sätt att förbättra er placering på en sökmotors resultatsida.
Driv en effektiv SEO-kampanj
Om ni vill skapa en effektiv SEO-kampanj måste ni vara beredd på att ta er igenom ett maraton och inte bara en snabb sprint. För att lyckas krävs tålamod, metodik, förståelse och en väl beprövad uppsättning SEO-verktyg. Rätt verktyg som används av rätt personer kan ge resultat som förvandlar en SEO-kampanj till en SEO-seger.
Få hjälp med er SEO-kampanj
När det kommer till SEO kan vi vår sak. Vi har ett team med över 10 marknadsföringsspecialister som alla är experter inom sitt område, så om ni är ute efter en fantastisk SEO-byrå så finns vi här för er.
Vi är måna om att hålla oss uppdaterade med branschnormerna, läsa de senaste nyheterna inom branschen och lära oss de senaste strategierna för att se till att våra kunders kampanjer helt enkelt inte kan bli annat än framgångsrika.
Om ni skulle vilja samarbeta med oss för er SEO får ni mer än gärna höra av er!
Välkommen att ringa oss på 040-124919, eller kontakta oss online för att tala med en specialist redan idag!