En webbplats är hjärtat i företagens online-närvaro och med över 70% av konsumenterna som undersöker företag online innan de köper eller besöker, behöver ni en utmärkt.
Men för att någon ska kunna hitta en webbplats behövs en genomtänkt digital marknadsföringsstrategi – och ett sätt är att ranka högt i sökresultaten för sökningar relaterade till ert företag.
Det är där sökmotoroptimering (SEO) spelar en viktig roll. SEO är processen att optimera en webbplats så att den syns högre på sökresultatsidorna. Rätt SEO-investering ökar er position i resultaten, vilket direkt påverkar hur många som klickar sig vidare till er webbplats.
Till exempel går ca 67% av klicken till de fem första resultaten i Google. Om ni vill att sökare ska se och besöka er webbplats bör ni investera i SEO.
Undrar ni var ni ska börja med er SEO-investering? Ni har kommit rätt! I det här inlägget utforskar vi:
- Behöver ert företag investera i SEO?
- Hur man investerar i SEO
- Avkastningen på en SEO-investering
Behöver ert företag investera i SEO?
Ni vet säkert hur viktig er webbplats är för att hjälpa kunder att hitta er, och ni kanske till och med förstår värdet av en utmärkt plats i sökmotorresultaten.
Men utan en strategisk plan för att öka er sökmotorrankning är chanserna att synas högt på Google nästan helt obefintliga, SEO hjälper er dock att ändra det.
SEO är en ovärderlig marknadsföringsstrategi för alla företag och för med sig fördelar som:
- Synas där sökare letar efter information
- Tillfredsställa er målgrupp med användbara och relevanta svar på sökfrågor
- Få fler kunder till er webbplats
- Generera långsiktiga resultat
- Synergier med andra kanaler som PPC och Content Marketing
Om ert företag inte redan har en SEO-strategi på plats är det nu läge överväga det. Alla företag som vill nå kunder online kommer att dra nytta av att investera i denna grundläggande strategi.
Men när ni planerar er budget, kom ihåg att SEO är en löpande process och involverar många kompetensområden. För att se meningsfulla resultat från er investering behöver ni rätt team, eller så kan ni samarbeta med ett SEO-företag. Ni måste också vara villig att vänta några månader för att se era resultat.
Även om den första väntetiden kan vara lång kommer er investering att fortsätta driva trafik och resultat i många år framöver.
Hur man investerar i SEO
Vad händer om ni funderar på att investera i SEO men inte vet var ni ska börja? Alla företag som vill lägga till SEO i sin marknadsföringsstrategi bör följa dessa steg:
1. Upprätta och analysera befintliga marknadsföringsmål
SEO bör ha en strategisk roll i en större digitala marknadsföringsstrategi. Innan ni upprättar er SEO-plan eller bestämmer den bästa investeringsmetoden måste ni granska era övergripande marknadsföringsmål.
Är det att öka trafiken? Bygga varumärkesmedvetenhet? Öka försäljningen eller generera fler leads?
Hur aggressiv SEO-plan behöver ni? Kommer ni att investera i traditionell eller lokal SEO?
2. Gör en konkurrensanalys
En annan komponent som påverkar er SEO-investering är era konkurrenter och hur de presterar i sökresultaten.
I det här steget tittar ni på sökvolym och sökord som era konkurrenter rankar efter. Att förstå situationen för er bransch hjälper er att utvärdera den potentiella avkastningen på investeringen (ROI).
Ni ser också om målgruppen söker efter mer informativa eller transaktionella sökord eller en jämn blandning av de två. Båda typerna av sökningar är till hjälp för marknadsföringsstrategin, men att förstå denna mix i förväg kommer att styra riktningen för er SEO-investering.
3. Utvärdera er nuvarande SEO-situation
När ni förstår SEO-situationen i er bransch är det dags att utvärdera er egna webbplats. Använd ett SEO-verktyg som Google Search Console eller Ahrefs för att avgöra hur mycket arbete som krävs och hur bra ni rankar i sökresultaten.
Även om ni rankar högt kommer ni sannolikt fortfarande att hitta förbättringsområden. Att veta hur man kan förbättra är dock utmanande på grund av de många faktorer som är involverade i SEO. För att genomlysa områden där webbplatsen kan förbättras kan ni göra ett SEO-test här.
4. Fastställ SEO-planen
När ni väl känner till er webbplats SEO-styrkor och förbättringsområden, bestäm vilka förändringar som ni tror kommer att ha störst inverkan. Medan de mest strategiska förbättringarna varierar för varje företag finns det några grundläggande delar att ta prioritera:
- Optimera sidhastigheten
- Länkbygge
- Förbättra webbplatsstrukturen
- Optimera befintligt innehåll för SEO
- Skapa nytt SEO-innehåll
Vissa webbplatser kan behöva en omfattande SEO-strategi som med on-page, off-page och tekniska SEO-förbättringar. Andra kan välja att fokusera på ett eller två områden.
5. Utvärdera tillgängliga SEO-resurser
Nu när ni vet vilka SEO-områden ni behöver prioritera är det bra att ta en titt på era interna resurser. För att implementera en grundlig SEO-strategi behöver ni experter inom områden som:
- Webbdesign och utveckling
- Innehållsstrategi
- Copywriting och innehållsskapande
- Analys av data
Om ni inte har den interna kunskap som behövs för att implementera er SEO-strategi måste ni bestämma om ni vill investera i att anställa ny personal eller samarbeta med en SEO-byrå.
Båda har sina fördelar men om ni inte har tid eller resurser att rekrytera, träna och hantera ett SEO-team är ett SEO-företag en bra lösning.
6. Ha realistiska förväntningar
Innan ni går all-in och investerar i SEO, se till att ni och företaget har realistiska förväntningar. SEO har en betydande avkastning men ni måste optimera er webbplats kontinuerligt och vänta på att se resultat.
Oavsett om ni väljer att anlita en byrå eller lär gör det internt, kom ihåg att SEO inte är en taktik som görs under ett par månader för att sedan gå vidare till något annat.
Den långsiktiga karaktären innebär att ni kontinuerligt måste arbeta med ert SEO-företag eller ägna en teammedlem – eller flera – åt optimeringen.
7. Mäta och analysera resultat
En annan kritisk aspekt med att ha realistiska förväntningar är att veta hur ni tillskriver faktiska resultat till SEO. Om ni investerar i denna strategi behöver ni ett sätt att mäta era resultat exakt.
Beroende på era SEO-mål kan ni spåra:
- Sökordsranking
- Organisk synlighet
- Organisk klickfrekvens (CTR)
- Avvisningsfrekvens
- Organisk trafik
- Konverteringar
Att använda analysverktyg som Google Analytics för att spåra dessa mätvärden hjälper dig att utvärdera er SEO och tillskriva den till slutresultatet.
ROI för en SEO-investering
Nu när vi pratar om att spåra avkastningen på era SEO-investeringar, vilken typ av SEO-avkastning ska ni förvänta er?
Liksom de flesta aspekter av SEO beror det på. Er avkastning kan variera från ett annat företags baserat på faktorer som:
- Den befintliga SEO-situationen
- Det belopp ni valde att investera
- SEO-konkurrensen
- Aggressiviteten i er plan
- Med mera
Men när ni investerar strategiskt kommer SEO att generera betydande resultat över tid för ert företag. För att visa potentialen, låt oss säga att ni driver en e-handelswebbplats med ett genomsnittligt ordervärde (AOV) på 1000 SEK.
Innan ni investerar i SEO ser ni i genomsnitt 5000 organiska sessioner varje månad, med en konverteringsfrekvens på 5%.
Era SEO-investeringar hjälper er att landa högre i sökresultaten, så era månatliga organiska sessioner ökar med 50% till 10 000.
Undrar ni om en ökning med 50% är realistisk? Kolla in våra case! Våra SEO-tjänster har drivit långt över en 50% ökning för många kunder.
Med fler månatliga sessioner och samma 5% konverteringsfrekvens genererar ni 250 fler konverteringar varje månad. Vid en AOV på 1000 SEK är det 250 000 SEK mer månatliga intäkter.
En bra SEO-byrå som prissätter sina tjänster i förhållande till sin kompetens och tidigare resultat kostar i genomsnitt 15 000 till 50 000 SEK per månad.
Och det här scenariot tar inte hänsyn till hur SEO bidrar till en högre konverteringsfrekvens också, det tar vi i ett annat inlägg.
Investera i SEO tillsammans med experterna på Buzzlemedia
Redo att investera i en digital marknadsföringsstrategi med en otrolig avkastning?
Våra SEO-experter kommer att skapa en anpassad strategi som genererar de resultat ni behöver för att skala ert företag. Är ni redo att göra er SEO-investering och förbättra ert företags online-närvaro? Ring oss på 040-124919, eller kontakta oss online för att tala med en specialist redan idag!