Skip to main content

Ta steget mot digital exellens

Oavsett om du planerar en digital omstart, vill skala upp din verksamhet eller möta nya utmaningar, har vi expertisen du behöver. Låt oss diskutera hur vi kan driva din digitala framgång.

Off-page SEO

En omfattande guide för allt du behöver veta om Off-Page SEO. Vad är det och varför det är en så viktig del av sökmotoroptimering (SEO).

Med Off-Page SEO hänvisar vi till tekniker som kan användas för att förbättra en webbplats positioner på sökmotorns resultatsida (SERP). Många förknippar off-page SEO med länkbygge, men det är mer än så.

I allmänhet har Off-Page SEO att göra med marknadsföringsmetoder utanför den egna webbplatsen i syfte att ranka högre i sökresultaten.

Varför är Off-Page SEO viktigt?

Sökmotorer har i årtionden försökt hitta sätt att presentera de bästa resultaten till sökaren.

För att uppnå detta tar de hänsyn till ett antal SEO-faktorer på sidan (beskrivs nedan), några andra kvalitetsfaktorer och Off-Page SEO-faktorer.

Off-Page SEO ger dem en mycket bra indikation på hur världen (andra webbplatser och användare) uppfattar den specifika webbplatsen.

Webbplatser som är av hög kvalitet och som är användbara är mer benägna att ha referenser (bakåtlänkar) från andra webbplatser. Det är mer troligt att de nämns på sociala medier (Facebook-gillar, tweets, pins, etc.) och det är mer troligt att det bokmärks i webbläsaren och delas bland grupper av likasinnade användare.

Alla dessa signaler ger ”grönt ljus” till sökmotorer att ranka en webbplats högre i resultaten.

Off-Page SEO-fördelar

En framgångsrik off-page SEO-strategi kommer att generera följande fördelar för webbplatsägare:

Förbättra rankning – Detta är den viktigaste fördelen med off-page SEO. Webbplatsen kommer att rankas högre i SERP:erna, och detta innebär också mer trafik.

Förbättra PageRank – PageRank är ett numeriskt värde som indikerar vikten av en webbplats i Googles ögon.

Det är systemet som uppfanns av Larry Page och Sergey Brin (Googles grundare) och en av anledningarna till att Google blev så framgångsrikt med att visa de mest relevanta resultaten för sökaren.

PageRank är idag bara en av de 200+ rankningsfaktorer som Google använder för att rangordna webbplatser.

Större exponering – Högre positioner innebär också större exponering, när en webbplats rankas i toppositionerna får den fler länkar, fler besök och fler omnämnanden på sociala medier. Det är som ett oändligt händelseförlopp där en sak leder till en annan och sedan till en annan etc.

Upprätta trovärdighet – Utöver ovanstående har Google nyligen introducerat begreppet expertis, auktoritet och pålitlighet / trust (E-A-T), som spelar en viktig roll och är direkt relaterat till Off-Page SEO.

Enkelt uttryckt vill Google ranka webbplatser som visar expertis och auktoritet i ett ämne och ett av sätten att säkerställa att de webbplatser som plockas upp av algoritmerna är pålitliga är genom antalet och typen av inkommande länkar.

Om ni till exempel vill uppfattas som expert på ett ämne räcker det inte att ni säger det, andra relaterade webbplatser bör hålla med och detta uttrycks genom länkar som pekar på er webbplats.

Off-Page SEO Vs On-Page SEO

För att undvika förvirring för nybörjare, låt oss undersöka förhållandet mellan off-page SEO och andra SEO-typer som On-Page SEO.

on-page-and-off-page-seo

För att förstå skillnaden mellan de två måste ni först förstå vad SEO är.

SEO eller sökmotoroptimering är termen som används för att beskriva en uppsättning processer som syftar till att optimera en webbplats för sökmotorer. SEO är inte bara viktigt för att få högkvalitativa besökare från sökmotorer utan också ett sätt att förbättra användarvänligheten på er webbplats och öka dess trovärdighet.

Sökmotorer använder komplexa algoritmer för att bestämma vilka sidor som ska inkluderas i deras index och i vilken ordning de visar dessa sidor i sökresultaten. SEO är sättet att ”tala” med sökmotorer på ett språk de kan förstå och ge dem mer information om er webbplats.

SEO har två huvudkomponenter, On-Page och Off-Page SEO.

On-page SEO

On-Page SEO hänvisar till delar som ni kan ändra på er webbplats så att den är optimerad för sökmotorer.

De viktigaste delarna inom On-Page SEO är:

  • Optimerade titlar och beskrivningar
  • Optimerade URL-strukturer
  • Användarvänlig navigering (brödsmulor, webbplatskartor för användare)
  • Optimerade interna länkar
  • Textformatering (fetstil, kursiv stil osv.)
  • Korrekt optimerad H1-tagg och andra rubriker
  • Bildoptimering (bildstorlek, korrekta bildnamn, användning av ALT-text)
  • Användarvänliga 404 sidor
  • Sidor med snabb laddning
  • Mobilvänliga sidor
  • Högkvalitativt nytt innehåll (Detta är alltid den viktigaste SEO-faktorn!)
  • Externa länkar (inga trasiga länkar eller länkar till ”dåliga” webbplatser)

Off-Page SEO

On-Page SEO har att göra med aktiviteter ni kan kontrollera, Off-Page SEO är ibland utom räckhåll. Det är till exempel enkelt att se till att kvaliteten på ert innehåll är bra men ni kan inte tvinga någon att länka till er webbplats om de inte vill.

Off-page SEO-tekniker

Som nämnts ovan är Off-page SEO aktiviteter som ni kan utföra utanför er egna webbplats. De viktigaste off-page SEO-teknikerna är:

  • Länkbygge
  • Marknadsföring på sociala medier
  • Varumärkesomnämningar
  • Recensioner

Länkbygge

Länkbygge är den mest populära och effektiva off-Page SEO-tekniken.  Genom att bygga länkar till er webbplats samlar ni så många ”röster” som möjligt så att ni kan ranka högre.

Om någon läser och gillar den här artikeln och sen refererar till den från sin webbplats eller blogg, är det som att berätta för sökmotorer att den här sidan har bra information. Sökmotorer kommer att ta hänsyn till det när de bestämmer vilka sidor som ska visas ovanpå resultaten för termen ”Off-Page SEO”.

Under åren har webbansvariga försökt bygga länkar till sina webbplatser för att få högre rankningar och de ”uppfann” ett antal sätt att öka antalet länkar.

Detta ”tvingade” sökmotorer att lägga till fler regler i sina algoritmer och börja skilja mellan bra länkar och dåliga länkar.

Låt oss se skillnaden mellan de två och varför det är viktigt.

Vad är en dålig länk?

En dålig länk är en länk som artificiellt genereras av webbansvariga för det enda syftet att lura sökmotoralgoritmer.

De vanligaste exemplen på dåliga länkar är:

Bloggkataloger – påminner om gula sidorna men varje post har en länk som pekar på en webbplats.

Forumsignaturer – Många kommenterade på forum med det enda syftet att få en länk tillbaka till sin webbplats (de inkluderade länkarna i sin signatur).

Kommentarslänk – Samma koncept som forumsignaturer där ni skulle kommentera på någon annan webbplats eller blogg för att få en länk tillbaka. Men istället för att använda ert riktiga namn används sökord, så istället för att skriva ”kommentar av Abbe El-Madhoun” skrev ni ”kommentar av SEO-expert”.

Artikelkataloger – Genom att publicera era artiklar i artikelkataloger kan ni få en länk (eller 2) tillbaka till er webbplats. Vissa artikelkataloger accepterade endast unikt innehåll medan andra kataloger accepterade allt från spinnartiklar till redan publicerade artiklar.

Delade innehållskataloger – Webbplatser som ”navsidor” tillät er att publicera innehåll och i gengäld kan ni lägga till ett par länkar som pekar på era webbplatser.

Länkutbytessystem – Istället för att försöka publicera innehåll kan ni komma i kontakt med andra webbansvariga och utbyta länkar. Med andra ord kan jag länka till er webbplats från min och ni kan göra detsamma. I vissa fall kan ni till och med göra mer komplicerade utbyten genom att göra en 3-vägslänk: Jag länkar till er webbplats från min webbplats men ni länkar till min webbplats från en annan webbplats.

Lägg märke till att jag använde dåtid för att beskriva alla ovanstående metoder, det är inte bara för att de inte fungerar idag, ni borde inte ens prova dem.

Om ni försöker ”lura” sökmotorer med konstgjorda länkar är det mer troligt att ni får ett straff (särskilt när det gäller Google).

Vad är en bra länk?

Så, om ovanstående länkar inte är användbara, vad är en bra länk? Här är en sammanfattning av de viktigaste egenskaperna hos bra länkar:

Bra länkar kommer från betrodda webbplatser – Ett av de grundläggande begreppen ni behöver förstå om länkbygge och länkar är att det inte bara är en fråga om kvantitet utan det är också en fråga om kvalitet.

Med andra ord spelar det inte längre någon roll hur många länkar som pekar på er webbplats utan det är viktigare varifrån dessa länkar kommer.

Till exempel har en länk från en vanlig blogg inte samma ”värde” som en länk från SVT eller från någon annan mycket betrodd webbplats på Internet.

Bra länkar kommer från relaterade webbplatser – För att en länk ska ha värde måste den ges av en relaterad webbplats. Om ni till exempel bloggar om SEO och ni får en länk från en modeblogg har det inte samma ”värde” som en länk som kommer från en relaterad blogg så som Dagens Media.

Bra länkar har relevant ankartext – Ankartext är textbeskrivningen av en länk och det ger sökmotorer en stor ledtråd i vad en landningssida handlar om. Bra länkar ska ha relevant ankartext.

Till exempel är en länk som pekar på det här inlägget med texten ”vad är off-page SEO” viktigare än en länk med ankare ”klicka här”.

Bra länkar har INTE taggen ”nofollow” – I sitt försök att bekämpa spammiga länkar och för att ge webbansvariga ett sätt att länka till en webbplats utan att skicka någon ”länkjuice” (till exempel när det gäller annonser) introducerade sökmotorer det som kallas ”nofollow-länken”

Det här är en speciell tagg som ni kan lägga till i en länk som berättar för sökmotorer att inte räkna den specifika länken som en ”förtroenderöst” till den refererade webbplatsen.

No-follow länk

Detta gjordes så att ni kan länka till andra webbplatser från er utan att riskera att ertappas med att sälja eller utbyta länkar.

När det gäller off-page SEO ignoreras länkar som bär taggen ”nofollow” av sökmotorer och har inget inflytande på er ranking.

Hur får ni högkvalitativa länkar till er webbplats?

Om ni frågar Google kommer de att berätta att alla länkar som pekar på er webbplats måste vara naturliga länkar.

Naturliga länkar är precis vad deras namn antyder. En webbplatsägare eller bloggare gillar en annan webbplats eller blogg och lägger naturligtvis till en länk till sin blogg.

Händer detta i verkligheten eller är det en annan myt? Det gör det med jämna mellanrum men oftast krävs lite arbete. Ta till exempel den här bloggen. Den har många inkommande länkar eftersom andra webbansvariga tycker att innehållet är intressant och vi länkar också till andra webbplatser i våra artiklar eftersom vi tycker att deras innehåll är intressant.

Det här är vad naturligt länkbyggge handlar om.

Ändå finns det sätt att bygga länkar till er webbplats som följer Googles riktlinjer.

De mest effektiva teknikerna är:

  1. Publicera länkvärdigt innehåll – Det här kan låta klyschigt men det är extremt viktigt av två skäl.

Det första är att bra innehåll kommer att ge er naturliga länkar om ni marknadsför er sida korrekt till rätt personer (med hjälp av marknadsföring på sociala medier – mer om detta nedan).

Det andra är att om ni inte har bra innehåll, även om ni lyckas säkra länkar, kommer er sida inte att rankas. En rankningfaktor som är viktigare än länkar är att ha innehåll som uppfyller användarens avsikt. Om dessa två inte finns (bra innehåll och länkar) kommer ni inte att kunna ranka.

Exempel på länkvärdigt innehåll är fallstudier, undersökningar, guider, olika åsikter om ett ämne och i allmänhet innehåll som är unikt och opartiskt.

  1. Gästinlägg på andra webbplatser – Gästinlägg är en populär metod för att få länkar till er webbplats. Idén är enkel:
  • Ni hittar webbplatser som accepterar inlägg från gästskribenter
  • Ni pitchar era idéer
  • Ni får inläggen publicerade med en länk som pekar på er webbplats

Problemet är att webbansvariga har övermissbrukat denna metod genom åren och Google har lagt till regler i sina algoritmer för att upptäcka gästlänkar.

De har fortfarande värde om de kommer från betrodda webbplatser som också har mycket innehåll på egen hand och inte bara gästinlägg.

Med andra ord, om en webbplats bara publicerar inlägg från gästförfattare är det troligt att en länk inte kommer att ha något värde eller positiv effekt på er ranking. Men en länk från en webbplats som har bra ranking och bra innehåll från sina egna författare och gästbidrag kan påverka er ranking positivt.

  1. Be om länkar – En annan populär teknik för att bygga länkar är att be om länkar. Jag är inte ett stort av den här metoden men jag får tiotals e-postmeddelanden per månad som ber om länkar.

Tanken är att ni hittar relaterade webbplatser, mailar dem och ber om att länka till ert innehåll.

Chanserna att få positiva svar är begränsade men inte noll, så för att den här metoden ska fungera måste ni skicka många e-postmeddelanden.

Jag gillar inte den här metoden av flera skäl men andra använder den och den fungerar om ni är villig att göra det i stor skala.

  1. Länka till andra webbplatser från ert innehåll – En bättre version av ovanstående metod är att länka till andra webbplatser från ert innehåll och maila dem om det. Webbansvariga tar gärna emot länken och returnerar tjänsten.

Detta skiljer sig från ett länkutbyte (som strider mot Googles riktlinjer) eftersom det är upp till dem att returnera länken och det är inte en del av ett avtal eller ett betalt avtal.

  1. Publicera länkvärdiga bilder – Det här är en gammal teknik som fortfarande fungerar bra. Tanken är att publicera bra bilder på er webbplats (infografik, statistik, grafer, illustrationer, diagram) som andra kan tycka är användbara att lägga till i sitt innehåll med en länk till den ursprungliga källan.

Off-page SEO och svart hatt SEO

Länkbygge var ett enkelt sätt att manipulera sökmotoralgoritmerna och många spammare försökte dra nytta av detta genom att bygga länknätverk som gradvis ledde till skapandet av det som allmänt kallas black hat SEO. Google har blivit mycket intelligent när det gäller att känna igen black hatttekniker och med lanseringen av flera algoritmiska uppdateringar lyckades de kontrollera problemet och skydda sina sökresultat från spammare.

De viktigaste är:

  • Panda – Ursprungligen släppt i februari 2011 med fokus på webbplatser av låg kvalitet
  • Penguin – Introducerades 2012 med fokus på länkfarmar, länkar av låg kvalitet och överoptimerad ankartext

Marknadsföring på sociala medier

Marknadsföring på sociala medier är en del av ”off-page SEO” och om ni tänker på det är det också en form av länkbygge.

Några saker att veta om marknadsföring på sociala medier och off-page SEO:

Google säger officiellt att sociala signaler (som gillar, kommentarer, delningar) inte direkt påverkar rankningen. Den främsta anledningen är att de lätt kan manipuleras eller köpas.

Det bör också noteras att nästan alla länkar ni får från sociala medier är ”nofollow”, vilket innebär att de ignoreras av sökmotorer.

Så att artificiellt få tusentals likes på ett inlägg hjälper inte er webbplats alls. Men om ett inlägg får riktig uppmärksamhet på sociala medier eller till och med blir viralt kommer detta att ha en indirekt inverkan på er ranking.

Populära inlägg ses av tusentals människor och det är mer troligt för webbansvariga att faktiskt länka till ert inlägg från sina bloggar.

Ett annat sätt att tänka på hur man använder sociala medier för länkändamål är detta:

När ni publicerar ett inlägg kommer det bara att ses av era följare och om det inte börjar rankas högt i resultaten kommer ingen annan att läsa det eller hitta det på Internet. Det kommer att gå vilse i miljarder publicerade sidor.

Å andra sidan, om ni marknadsför vart och ett av era inlägg på sociala medier och når en större publik, är det mer troligt att fler kommer att läsa det och det är möjligt att vissa kommer att länka till det.

Om ni vill ta det ett steg längre kan ni optimera era sociala mediekampanjer mot personer som är mer benägna att länka till ert inlägg.

Sammanfattningsvis kan sociala medier indirekt hjälpa off-page SEO om de används korrekt.

Varumärkesomnämningar

Google älskar varumärken och föredrar att ranka märkeswebbplatser högt i resultaten. Anledningen är densamma som förklaras ovan om expertis, auktoritet och pålitlighet. Varumärken är mer tillförlitliga och detta innebär en bättre användarupplevelse och lyckligare Google-användare.

Skillnaden mellan varumärkesomnämningar, länkbygge och marknadsföring på sociala medier är att varumärkesomnämningar inte nödvändigtvis har en länk som pekar på er webbplats. Det kan nämnas i forum, artiklar, recensioner eller sociala medier.

Googles sökrobotar kan ”plocka upp” dessa signaler och utvärdera dem för att skapa en mer exakt bild av hur ert varumärke uppfattas av andra människor.

Som en del av er Off-page SEO-strategi bör ni försöka driva positiva omnämnanden av er webbplats, produkter eller författare och se till att ni svarar på negativa eller vilseledande kommentarer.

Recensioner

Kundrecensioner oavsett om det gäller ert företag, webbplats, tjänster eller produktrecensioner, har en roll att spela i er ranking. Recensioner är den mest effektiva off-page SEO-tekniken för lokal marknadsföring online.

Majoriteten av recensionerna kommer att ha taggen ”nofollow” bifogad men om de kommer från betrodda webbplatser (som Google My Business, TrustPilot, etc.) kan de påverka er lokala ranking positivt. Google litar på dessa recensioner och använder dem som en rankningssignal.

Så om ni säljer produkter eller tjänster gör anspråk på er företagsprofil på alla större recensionswebbplatser och be era kunder att publicera recensioner.

Att lägga till recensioner i er Off-page SEO-strategi hjälper er att få mer exponering på sökmotorer och bygga förtroende hos era användare.

Slutsats

Off-page SEO är lika viktigt som On-page SEO. Om ni vill att era SEO-kampanjer ska bli framgångsrika måste ni göra båda.

När ni tänker på länkbygge ta inte den lätta och snabba vägen. En bra tumregel är att ju svårare det är att få en länk, desto mer värde har den.

Tidigare kunde ni enkelt få tusentals länkar och ranka högre men nuförtiden måste ni också ägna särskild uppmärksamhet åt kvaliteten på ert innehåll.

Mitt råd till nybörjare är att först koncentrera sig på att skapa en bra webbplats med fantastiskt innehåll och sedan börja arbeta med off-page SEO för att få länkar som kan göra skillnad i er ranking.

Prova varje metod separat och ta reda på vad som fungerar bäst för er webbplats och gör det konsekvent och snart kommer ni att se en positiv effekt på er ranking.

Förbättra er SEO med Buzzlemedia

Är ni redo för professionell hjälp med er SEO?

Ni kan nå oss online genom att fylla i ett kontaktformulär, eller så kan ni ringa oss på 040-12 49 19