Skip to main content

Ta steget mot digital exellens

Oavsett om du planerar en digital omstart, vill skala upp din verksamhet eller möta nya utmaningar, har vi expertisen du behöver. Låt oss diskutera hur vi kan driva din digitala framgång.

Backlinks och länkbygge är en av de viktigaste faktorerna för hur er hemsida rankar på Google. Ta reda på vilka som är de bästa sätten för att få backlinks till er hemsida.

För den som vil förkovra sig inom SEO är ett ständigt återkommande ord: ”backlinks” eller ”länkbygge”. Varför då? Jo, för att de fortfarande har avgörande betydelse för SEO och hur ni rankar, särskilt på Google.

Det är inte alldeles enkelt att få backlinks, men de hemsidor som har pålitliga inkommande länkar från andra webbsidor har bättre anseende hos Google – och det i sin tur gör att de rankar bättre.

I det här inlägget upplyser vi om vad backlinks är, vad de har för betydelse för SEO och hur ni kan skapa backlinks för er hemsida.

Vad är en backlink?

En backlink, som det heter på engelska, är en länk som finns på en domän och som leder till en annan domän. För den webbsida som länkar utåt kallas det en ”utgående länk” och för den webbsida som tar emot länken kallas det en ”inkommande länk”.

En backlink är en länk som finns på en hemsida och leder till en annan hemsida.

Om man tänker på det kan man faktiskt se internet som en samling med ett antal domäner, hemsidor och länkar. Att internet kallas ”webben” eller ”nätet” beror i själva verket på att den utgörs av ett antal sidor som binds samman med hjälp av länkar som bildar just ett sorts ”nät”.

En backlink är alltså när en hemsida länkar till en annan hemsida. Detta är inte samma sak när man har länkar som leder till andra sidor inom samma webbplats. Sådana länkar kallas istället interna länkar.

Varför är backlinks viktiga för SEO?

Varför är alla webmasters och SEO-experter som galna i backlinks och länkbyggande? Vad är vitsen med att någon annan länkar till er hemsida?

Det hela tog sin början 1996 när Larry Page och Sergey Brin (Googles grundare) införde backlinks som en av parametrarna i Googles rankningsalgoritm.

Betydelsen av backlinks i Googles rankningsalgoritm

Idén var enkel, och den gäller än i dag: Backlinks fungerar som en signal om att en sida går att lita på – och en hemsida som har fler backlinks än andra förtjänar att hamna högre i Googles sökresultat.

Saker har givetvis förändrats sedan det tidiga 2000-talet, och det handlar numera inte längre om siffror, utan snarare om kvalitet, så att hemsidor som har fler backlinks av högre kvalitet rankar bättre på söksidorna.

Är backlinks fortfarande viktiga?

Svaret är givet: ja – backlinks har fortfarande stor betydelse för SEO. Alla studier som gjorts kring SEO är eniga om att de sidor som har flest kvalitativa länkar också är de som hamnar högst upp i Google-sökningar.

Nedan ser ni ett diagram från en nyligen genomförd studie av SEMRUSH.

backlinks studie

Betydelsen av länkbyggande för SEO

Vad menar vi då när vi säger länkar med hög respektive låg kvalitet? Jag kommer till detta lite längre ner, men först måste vi förstå hur SEO fungerar och var backlinks kommer in i bilden.

En snabb introduktion till SEO

Det huvudsakliga syftet med SEO är att optimera en hemsida så att den syns så mycket som möjligt i de olika sökmotorerna, särskilt i Google.

För att åstadkomma detta måste ni först se till att sökmotorernas crawlers enkelt kan komma åt och indexera sidorna på er webbplats (detta kallas teknisk SEO).

Därefter måste ni jobba med era sidor (en i taget) och se till att sökmotorerna uppfattar dem på rätt sätt när det gäller sidstruktur, sidtitlar, rubrikermetabeskrivningar (detta kallas on-page SEO).

Dessutom måste ni optimera innehållet för både sökmotorer och användare (detta kallas seo-texter).

När ni gjort allt detta på rätt sätt och är konsekvent med det under en hyfsat lång tid (minst ett par månader) kommer ni märka att vissa av era sidor sakta men säkert börjar närma sig förstasidan för Googles sökresultat.

Detta är en bra början – men er organiska trafik är fortfarande inte särskilt stor eftersom majoriteten av Googleanvändarna klickar på ett av de fem översta resultaten när de sökt på något.

Så, om ni inte hamnar bland de fem första för de sökord ni har blir heller inte trafiken särskilt stor.

Vad kan ni då göra för att er sida ska ranka bättre och hamna på en av de fem översta platserna, så att ni därmed får fler besökare? Svaret är: backlinks.

Off-Page SEO och backlinks

Off-Page SEO kallas det när man marknadsför sin hemsida på nätet för att få referenser (länkar) från andra webbsidor.

Varför är då detta så viktigt? Jo, för när det gäller rankningen är backlinks en av de faktorer som algoritmerna tar hänsyn till för att avgöra hur populär en sida är.

En hemsida med många backlinks uppfattas som mer populär än de andra, och blir därför högre rankad.

Tänk er följande:

20 hemsidor bloggar om exakt samma ämnen. Innehållet de lägger ut är av bra kvalitet, snabbt, lätt att använda och bjuder användaren på en bra upplevelse.

Vilken av sidorna kommer då visas högst upp i sökresultaten när någon skriver in en fråga som stämmer överens med sidans sökord?

Det är just här backlinks kommer in i bilden. De hemsidor som har länkar från andra relevanta sidor på nätet är de som hamnar högst upp bland sökresultaten, och därmed också får besökare till sin sida.

Google Pagerank

Smiley-gubbarna representerar hemsidor. Lägg märke till hur mycket större en hemsida blir när den har många backlinks som pekar på den.

Backlinks gör en hemsida starkare och mer populär

Jag har redan nämnt några gånger att även om backlinks är viktiga för SEO, så handlar det absolut inte om volym.

Med andra ord; det handlar inte om hur många länkar ni har, utan varifrån dessa länkar kommer.

Vad är en bra backlink?

En bra backlink som kan inverka positivt på er rankning kännetecknas av följande:

  • Den kommer från en liknande sida som er
  • Den är inte taggad med nofollow (mer om detta längre ner).
  • Den kommer från en hemsida som Google litar på och som har hög domänauktoritet.
  • Den kommer från en hemsida med hög kvalitet.

Vad är en dålig backlink?

En dålig backlink kännetecknas av följande:

  • Ni betalar för den
  • Det bygger på ett länkutbyte
  • Den kommer från en hemsida med låg kvalitet (t.ex en förteckning över artiklar)
  • Den kommer från en sida som Google inte litar på och som har låg domänauktoritet.
  • Den kommer från en hemsida med lite eller inget originalinnehåll
  • Det enda syftet med den är att manipulera rankningen i Google

En webbsida med många dåliga backlinks kan faktiskt riskera bestraffning av Google, antingen för hela webbplatsen eller för någon enskild sida, och också förlora sin rankning i Google.

OBS: Även om vissa av de senaste ändringarna i Googles algoritm handlar om att automatiskt bortse från dåliga länkar kan en hemsida ändå bestraffas.

En introduktion till länkbygge

När Google började växa sig större stod det klart för alla som jobbar med hemsidor att de var tvungna att hamna högt upp i sökresultaten på Google om de skulle få någon trafik till sin sida.

För att ranka högt på Google behövdes backlinks, och då började man leta efter fler sätt att hitta länkar som pekade mot ens hemsida. Det är detta som i SEO-världen kallas länkbygge.

Situationen gick snart överstyr eftersom Googles ursprungliga rankningsalgoritm var så lätt att manipulera.

Detta gjorde att kvaliteten på Googles sökresultat gradvis försämrades och man (det vill säga Googles kvalitetsteam) bestämde sig för att man måste ta till åtgärder för att värna om sitt rykte.

En av de åtgärder de tog till var att införa dofollow– och nofollow-länkar.

Dofollow- och nofollow-länkar

Alla länkar är som standard ”follow-länkar”, det vill säga ”följa-länkar”. I praktiken innebär det att den sökbot som hittar en länk som leder till en annan domän följer denna länk och ser den som ett tecken på trovärdighet från en domän till en annan.

Det här vållade problem för annonser som innehöll länkar, kommentarer och andra typer av länkar som användes enbart i informationssyfte, och även för de länkar som pekade på innehåll som kanske inte alltid gick att lita på.

Om ni använder en annonsplattform på er hemsida, som till exempel adsense, vill ni inte att länkarna i annonserna ska överföra sidrankning från er hemsida till annonsören. Samma sak gäller för länkar som dyker upp i kommentarsfältet.

För att lösa det här problemet har sökmotorerna kommit överens om att använda nofollowtaggar för länkar.

Detta är en tagg som ni kan lägga till i era länkar och som säger åt sökmotorerna att de inte ska följa just den specifika länken.

Så här ser det ut i HTML:

nofollow exempel för länkbygge

Genom att införa nofollow-taggar löste man problemet med annonser, kommentarer och andra länkar som webmasters ville lägga till på sina hemsidor utan att överföra värde till andra hemsidor.

Google-straff

En annan åtgärd som Google tagit till för att behålla kvaliteten på sökresultaten är att bestraffa de hemsidor som försöker manipulera deras algoritmer genom att köpa länkar, delta i länkutbyten eller fullständigt bombardera nätet med innehåll av dålig kvalitet (som de oftast hittar i förteckningar med artiklar) bara för att få en länk som leder till deras hemsida.

Google straffade inte bara de hemsidor som tog emot länkarna, utan även de hemsidor där länkarna placerades.

Om ni vill veta mer om Googles bestraffningar i samband med bakåtkänkar kan ni läsa följande:

Det är viktigt att tänka på att Google inte bara kan straffa en hemsida för att den har mängder med inkommande länkar av dålig kvalitet, utan också för att sidan har mängder med onaturliga utgående länkar.

Hur ni skapar backlinks

Hur gör man då för att skapa backlinks på en hemsida utan att riskera Google-straff?

Det finns olika sätt man kan göra detta på, men vi ska ta en titt på de vanligaste metoderna för det.

Naturligt länkbyggande

Detta är det säkraste och mest effektiva sättet att få de där värdefulla backlinks. Som namnet antyder handlar det om att få länkar från andra hemsidor på ett naturligt sätt.

Med andra ord; någon gillar er hemsida och ert innehåll och har därför helt enkelt länkar som leder till era sidor.

Detta är inte bara något som sker i teorin, det fungerar faktiskt på riktigt och dessutom väldigt effektivt. Men för att nå dit måste ni se till att ha en bra hemsida med innehåll av väldigt hög kvalitet som är värt att länka till.

Det är så Google föreställer sig nätet, som webbsidor som publicerar användbart innehåll och andra webbsidor som länkar till dem för att visa att de litar på dem. Google fångar upp de här signalerna och placerar sådana hemsidor högst upp i sökresultaten.

Problemet är dock att ni kan ha otroligt bra innehåll på sidan, men om ingen vet om det kommer heller ingen att länka till det.

Så, vad ska ni göra, då? Marknadsför er sida i sociala medier för att visa upp den för de personer som kan tänkas vara intresserade av att länka till den. Detta innebär att ni använder sociala medier för att kontakta andra bloggare, journalister och influencers och kungöra er existens.

Det här är ingen enkel sak för de minsta av verksamheter, men om ni verkligen vill bygga upp en verksamhet på nätet som ska lyckas hålla sig kvar länge, då måste ni ta kontakt med andra människor. Det är precis samma sak som att marknadsföra ert fysiska företag i den verkliga världen. I båda fall är det lika viktigt att knyta rätt kontakter.

Sök upp bloggare / influencers

Förutom sociala medier kan ni också använda e-post för att komma i kontakt med rätt personer för ert länkbyggande.

Själva grundtanken är densamma som för ovanstående, men här används e-post istället för sociala medier för att komma i kontakt med andra bloggare och influencers inom branschen för att presentera ert arbete och er hemsida.

Det hela går till enligt följande:

  • Skapa ett extremt bra innehåll som är utförligt och informativt och som andra hemsidor gärna kan tänka sig att länka till.
  • Gör en lista över hemsidor/bloggar som tar upp liknande ämnen.
  • Leta reda på bloggarnas kontaktinformation.
  • Skapa skräddarsydda e-postmeddelanden och kontakta bloggarna för att informera dem om ditt arbete och tala om varför de borde länka till ert innehåll.

Rent teoretiskt låter det enkelt, men för att få det hela att fungera måste ni för initialt se till att ert innehåll ger något värde till läsaren och att det är värt att länka till. För det andra måste ni skriva ett personligt anpassat e-postmeddelande, inte något allmängiltigt och stereotypt skrivet meddelande där ni ber om länkar.

Länkbyggande med hjälp av trasiga länkar

Det här är ett annat sätt att skaffa länkar. Det hela bygger på följande:

  • Ni använder verktyg som SEMRUSH för att hitta trasiga utgående länkar på andra hemsidor, dvs. sådana länkar som leder till en sida som inte finns (404-sida). Det här är helt normalt och händer då och då eftersom många webbsidor kan läggas ner eller så kan den som lade upp länken skrivit in fel tecken, osv.
  • Ni skickar ett e-postmeddelande till den som har webbsidan och talar om att de har trasiga länkar på sina sidor och föreslår att ni kan fixa de här länkarna, förslagsvis genom att länka till er hemsida i stället.
  • Ni hjälper dem alltså genom att påtala att de har trasig länk samtidigt som ni erbjuder er att åtgärda det. De flesta webbansvariga uppskattar en sådan gest och länkar mer än gärna till er hemsida.
  • Det enda problemet med den här metoden är att ni måste lägga ner massor med tid på att hitta trasiga länkar som har något samband med ert eget innehåll, och detta är inte alltid det enklaste.

Gästinlägg

Gästinlägg innebär att ni skriver en artikel som ni lägger ut på en annan hemsida som gästskribent. I artikelns brödtext eller i informationen om er bifogas en länk till er hemsida.

Det hela går till så här:

  • Ni letar upp hemsidor som är relaterade till er nisch och som tar emot inlägg från gästskribenter.
  • Ni skickar ett e-postmeddelande till dem med ett förslag (vilken artikel ni tänkt skriva, varför de borde publicera ett inlägg av er, osv.)
  • I artikeln adderas sedan en länk som leder till er hemsida.

Gästinlägg är ett bra sätt att få fler länkar, förutsatt att ni publicerar era artiklar på sidor som håller hög kvalitet och att länkarna är taggade dofollow.

Undersök konkurrenternas backlinks

När ni kommit igång med länkbyggandet märker ni snart att det är svårt att hitta hemsidor som går med på att länka utåt.

Ett sätt att förbättra möjligheterna är att gå till de hemsidor som ni vet redan länkar ut till andra hemsidor.

Med andra ord, om en webbsida redan länkar till en av era konkurrenter är chansen större att också ni kan få en länk från dem, förutsatt att ni erbjuder något bra och approcherar dem på rätt sätt.

  • Det första ni behöver göra är att analysera profilerna för era främsta konkurrenter (med hjälp av SEMRUSH eller något annat verktyg för länkanalys) och ta reda på vilka webbplatser som länkar till dem.
  • Därefter kan ni leta upp kontaktuppgifter till de som driver sidorna och skicka ett personligt och anpassat e-postmeddelande till dem med era förslag.

Ovanstående förteckning är inte komplett. Det finns fler fler metoder för länkbygge, men vi kan ändå konstatera två saker. För det första att länkbygge är viktigt för Google och rankningar, och för det andra att länkbygge kräver mycket tid och är en av de svåraste delarna av SEO.

Slutsats

Backlinks är viktiga för SEO och för en hemsidas tillväxt och hållbarhet. Nya studier visar att backlinks fortfarande spelar en avgörande roll för Googles rankningsalgoritm.

Det ni behöver för att kunna hamna högre upp i sökresultaten är backlinks av hög kvalitet från relaterade hemsidor. Förr sa vi alltid att en länk är en länk, men så är det inte längre. Ni bör välja de länkar som betyder något, inte bara välja vilka länkar som helst.