Skip to main content
Sökordsanalys

Om du ska jobba med sökmotoroptimering måste du först göra en sökordsanalys, för att veta precis vad du ska optimera för och vilka sökord du ska använda. I den här guiden går vi igenom alla steg som krävs för att göra en bra sökordsanalys!

I slutändan får du en tydlig uppfattning om vilka typer av sökord du ska inrikta dig på.

Vad är en sökordsanalys?

En sökordsanalys är processen i vilken du hittar och analyserar sökord som potentiella kunder använder när de söker på sökmotorer. Slutresultatet bör ge dig stor insikt i din målgrupps beteende och är utgångspunkten i din content marketing, så väl som en del av din större marknadsstrategi. Innan vi börjar förklara processen, låt oss se på de viktigaste begreppen.

 • Sökordsanalys kan definieras som det arbete du gör för att ta fram en lista med sökord du vill ranka för.
 • Sökordsstrategi handlar om de beslut du fattar baserat på informationen i sökordsanalysen.
 • Sökfraser är sökord som innehåller flera ord. Vi brukar använda ordet sökord hela tiden, men det betyder inte nödvändigtvis att det bara är ett ord. [SEO byrå] är ett sökord, liksom [det bästa Google Analytics-pluginet]. Sökord består vanligtvis av flera ord! Så, i den här guiden, när vi pratar om sökord, menar vi vanligtvis en fras, snarare än ett enda ord.
 • Long tail sökord är mer specifika och mindre vanliga eftersom de fokuserar på en nisch. Ju längre (och mer specifik) sökfrasen är, desto lättare blir det att ranka högt för frasen. Sökord som är mer specifika (och ofta längre) brukar kallas long tail sökord.
 • Fokussökord eller huvudsökord är det ord eller den fras du framförallt vill att potentiella kunder ska hitta din webbsida med.
 • Sökintention handlar om att förstå vad en potentiell kund verkligen vill ha. Dessa är inte bara sökord, utan de bakomliggande avsikterna för sökningen. Det vill säga vad den potentiella kunden vill veta, göra eller köpa.
Ladda ned vår sökordsmall: gör din marknadsföring bättre och mer effektiv

Varför är sökordsanalys viktigt?

Vi hör allt oftare om hur mycket SEO och Google Ads har utvecklats och förändrats de senaste 10 åren och hur viktiga sökord har blivit för vår förmåga att ranka bra.

Till en viss utsträckning är detta sant; Att använda sökord som exakt matchar en persons sökning är inte längre den viktigaste rankningsfaktorn. Det är snarare att förstå sökintentionen för sökordet och huruvida ditt innehåll löser frågan bakom sökningen eller inte.

Men det betyder inte att sökordsanalysen är en föråldrad process. Låt mig förklara:

Sökordsanalysen berättar om vilka ämnen människor bryr sig om och, om du använder rätt SEO verktyg, hur populära dessa ämnen faktiskt är bland målgruppen. Den operativa termen här är ämnen – genom att undersöka sökord som får en hög volym sökningar per månad kan du identifiera och sortera innehållet i ämnen som du vill skapa innehåll för. Då kan du använda dessa ämnen för att bestämma vilka sökord du letar efter och inrikta dig på dem.

Genom att undersöka sökordens konkurrens, sökvolym och allmän avsikt kan du ta itu med de frågor som de flesta i din målgrupp vill ha svar på.

Hur påverkar intentionen sökordsanalysen?

Som jag nämnde ovan är användarens avsikt numera en av de viktigaste faktorerna för dina chanser att ranka högt på sökmotorer som Google. Idag är det viktigare att din webbsida tar itu med det problem som en sökare vill lösa, snarare än att bara inneha sökordet som sökaren använt. Så, hur påverkar detta din sökordsanalys?

Det är lätt att ta sökord för vad de verkar vara på ytan, men tyvärr kan sökord ha många olika betydelser under ytan. Eftersom avsikten bakom en sökning är så viktig för din chanser att ranka, måste du vara extra försiktig med hur du tolkar sökorden du inriktar dig på.

Jag ska ta dig genom en sökordsprocess som du kan använda för att ta fram och begränsa en lista över sökord du borde rikta dig mot. På det sättet kommer du att kunna planera och genomföra en stark sökordsstrategi som hjälper dig ranka för de sökfraser som är viktiga för dig.

Så gör du en sökordanalys för SEO

Steg 1: Vad är ditt mål?

Det absolut första steget är att definiera ditt mål. Tänk på frågor som: Vem är du? Vad handlar din webbplats om? Vad gör dig speciell? Vem försöker du nå? Vilka löften ger du på din webbplats?

Många företagare kan inte i på rak arm svara på dessa frågor. Du måste veta vad som gör att du sticker ut från mängden. Dessutom måste du veta vilken målgrupp som du vill rikta dig mot. Så ta din tid och skriv ner ditt mål på en bit papper, en dator eller en telefon. När du kan svara på dessa frågor i detalj har du tagit det första och viktigaste steget i din sökordsstrategi.

Steg 2: Skapa en lista över viktiga ämnen baserat på vad du vet om ditt företag.

I det andra steget av din sökordsanalys skapar du en lista med ämnen som är relevanta till ditt företag. Tänk på de ämnen du vill ranka för som generiska lådor. Du kommer att komma på ca cirka 5-10 ämneslådor som du tycker är viktiga för ditt företag och sedan använder du dessa ämneslådor för att ta fram specifika sökord.

Om du är en regelbunden bloggare, är det förmodligen de ämnen du bloggar mest om. Eller kanske är det ämnen som ofta dyker upp i försäljningssamtal. Sätt dig själv i din målgrupps sits – vilka ämnen skulle din målgrupp söka efter för att hitta ditt företag? Vi på Buzzle säljer digital marknadsföring och våra ämndeslådor kan se ut så här:

 • Inbound marketing (880)
 • Sökmotoroptimering (2,9k)
 • Lokal SEO (30)
 • Facebook annonsering (480)
 • Instagram annonsering (40)
 • Sociala medier marknadsföring (260)
 • E-postmarknadsföring (90)
 • Marketing automation (880)
 • Google Ads (5,4K)

Siffrorna i parentes till höger om varje sökord är dess månatliga sökvolym. Med de data kan du mäta hur viktiga dessa ämnen är för målgruppen och hur många olika delämnen du kan behöva skapa innehåll för.

Steg 3: Fyll ämneslådorna med sökord.

Nu när du har några ämnen som du vill fokusera på, är det dags att identifiera några sökord som passar i lådorna. Det här är sökord som du tycker är viktiga att ranka för i SERPs (sökmotorens resultatsidor), eftersom din målkund använder orden i sina sökningar.

Om jag tex tog ämnet SEO (sökmotoroptimering) från listan ovan skulle jag brainstorma några sökfraser som jag tror att folk skulle använda relaterat till det ämnet. De kan vara:

 • Vad är SEO?
 • Hur fungerar Google?
 • Varför är sökmotoroptimering viktigt?
 • SEO verktyg
 • Sökordsanalys guide
 • Long tail sökord
 • On-page analys
 • Länkarbete och strategi

Poängen med det här steget i sökordsanalysen är inte att ha en slutgiltig lista över sökord. Det ska vara en lista med sökord som du tror att potentiella kunder kan använda för att söka efter innehåll som är relaterat till det aktuella ämnesområdet. Vi kommer att trappa ned listan senare i processen. När du har den slutgiltiga listan finns det flera datordrivna verktyg som kan hjälpa dig att ta reda på vilka sökord du med störst sannolikhet kommer att ranka bra för.

Steg 4: Skapa landningssidor

Nästa steg mot en långsiktig sökordsstrategi är att skapa grymma landningssidor. Tidigare har varje sökord fått en egen landningssida. Men idag är sökmotorerna så smarta att de framförallt använder sökintentionen för att visa sökare de bästa svaren på deras frågor. Webbsidan som på bästa sätt svarar på frågorna, kommer att ligga på toppen. Sökmotorer förstår också subtila skillnader mellan sökord, således behöver du inte skapa landningssidor för alla subtila variationer av ett sökord. Du kan istället optimera en sida för flera sökord, synonymer och relaterade sökord.

Skapa en översikt

Vi rekommenderar att bygga din sidstruktur på ett välstrukturerat sätt. Kalkylprogram som Excel eller Google Docs är ett bra sätt att göra detta på. Skapa en tabell och lägg till din lista med sökord. Att använda en tabell hjälper dig att skapa struktur och vidare en relevant landningssida. Ange sökord i den första kolumnen och lägg till kolumner för de olika nivåerna av webbplatsens struktur.

Skapa landningssidor

Därefter måste du bygga en landningssida för dina sökfraser, men du behöver inte skapa alla dessa sidor omedelbart utan det kan vara en långsiktig plan. Ju mer specifika dina sökord är, desto längre ner i din webbplatsstruktur ska termens landningssida vara. De viktigaste sökorden leder till dina viktigaste artiklar, de kallas för pillar pages eller cornerstone content. Detta är de sökord du definitivt vill ranka högt för. För att göra detta skapar du det bästa möjliga innehållet om sökordet genom att skriva kvalitativt och allomfattande, precis som den guide du läser just nu. Alla dina stödjande artiklar kommer att länka till detta ”pillar” innehållet. Detta bör ingå i din interna länkstrategi, det vill säga att du länkar från ”tail to head”.

När du slutfört din sökordsanalys bör du ha en tydlig översikt över de sökord som folk använder och vad sidorna på din webbplats måste innehålla för att ranka. Denna översikt blir din utgångspunkt för din skriftliga content marketingstrategi.

Långsiktig sökordsstrategi

Ingen webbplats borde förlita sig på ett enda sökord eller sökfras för dess trafik. Du bör använda ditt mål som utgångspunkt samt följa våra steg för att genomföra en korrekt sökordsanalys och arbeta mot en solid bas: en sökordsstrategi. Det här avsnittet förklarar varför det är viktigt att ha en långsiktig sökstrategi.

Hur många sökord?

Vi kan inte säga det exakta antalet sökord du borde ha, men du behöver många – så många du kan tänka dig. Mer än 1000 sökord är däremot förmodligen för många!

Även om du är ett litet företag, kommer du antagligen att sluta med ett par hundra sökord. Men det är inte nödvändigt att omedlebart skapa sidor för alla dessa. Det som är bra med att ha ett Content Management System (CMS) som WordPress, är att du kan lägga till lite innehåll i taget. Tänk på vilka sökord du vill ranka för nu och vilka som inte är lika viktiga direkt. Förstå dina prioriteringar och planera skapandet av ditt innehåll.

Betydelsen av long tail sökordsstrategi

Att fokusera på long tail sökord är en viktig del av en långsiktig sökordsstrategi. Sökord med long tail (lång svans) är sökord eller fraser som är mer specifika (och vanligtvis längre) än vanligare sökord, ofta kallade huvudord. Long tail sökord får mindre söktrafik, men brukar konvertera högre, eftersom de fokuserar på en viss produkt eller ett ämne.

Se hur dina konkurrenter rankar för samma sökord.

Bara för att din konkurrent gör något betyder inte att du måste göra samma. Detsamma gäller för sökord. Bara för att ett sökord är viktigt för din konkurrent betyder det inte att det är viktigt för dig. Att förstå vilka sökord dina konkurrenter försöker ranka för är dock ett bra sätt för dig att utvärdera din lista.

Om din konkurrent rankar för vissa sökord som finns på din lista, bör du definitivt arbeta för att förbättra din ranking för dem. Men ignorera inte de sökord dina konkurrenter inte verkar bry sig om. Detta kan vara ett utmärkt tillfälle för dig att ta marknadsandelar på viktiga ämnen som dina konkurrenter förbisett.

Hur ser jag vilka sökord mina konkurrenter rankar för? Bortsett från att du manuellt kan söka efter sökord i en inkognito-webbläsare och se vilka positioner dina konkurrenter har, erbjuder verktyg som SEMrush och SERANKING att köra ett antal gratisrapporter som visar dig några av sökorden för domänen du anger. Detta är ett snabbt sätt att få en känsla av de typer av fraser dina konkurrenter rankar för.

Steg 6: Använd Google Ads Keyword Planner / sökordsplaneraren för att skära ner sökordslistan.

Nu när du har rätt mix av sökord, är det dags att trappa ned dina listor med lite mer kvantitativ data. Det finns många verktyg till ditt förfogande, men vi delar med oss av den metodik som funkar för oss.

På Buzzlemedia föredrar vi att använda en blandning av sökordsplaneraren (du måste konfigurera ett Ads-konto för detta, men det betyder inte att du måste skapa en annons) och Google Trends.

I sökordsplaneraren kan du få tillgång till sökvolymer och trafikuppskattningar för sökord.

Använd sökordsplaneraren för att markera alla fraser på din lista som har alltför liten (eller alltför stor) sökvolym och inte hjälper dig att behålla en hälsosam mix. Men innan du tar bort något, kolla dess trendhistorik och prognoser i Google Trends. Du kan se om vissa lågvolymvillkor kan vara något du borde investera i nu och kassera in fördelarna av senare.

Om du tittar på en lista med sökord som du är osäker över och du måste trappa ned på något sätt, kan Google Trends hjälpa dig att bestämma vilka sökord som trendar uppåt och är därmed värda mer av ditt fokus.

Sammanfattning

En sökordsanalys bör vara början på en hållbar SEO strategi. Resultatet blir en lång lista med sökord som du vill hittas med. Men den svåraste delen är fortfarande inte klar: att skriva allt innehåll. Du borde skriva artiklar och blogginlägg för varje sökord du vill ranka för. Det är en utmaning! Du har nu en lista med sökord som hjälper dig att fokusera på de rätta ämnena för ditt företag. Du kan även ladda ner vår gratis SEO-mall för att hjälpa dig att organisera dina sökord och spåra vilka du fokuserar på för olika sidor på din webbplats.

Var noga med att löpande omvärdera dessa sökord, kvartalsvis är ett bra riktmärke men vissa företag tycker om att göra det ännu oftare. När du fått mer auktoritet i SERP: kommer du kunna lägga till fler och fler sökord i dina listor till när du börjar växa i nya områden.

Om sökordsanalys är något du har funderat på och vill ha hjälp med, är du välkommen att höra av dig till oss. Buzzlemedia är en SEO byrå som jobbar med en sprint-metod – ett agilt och enkelt alternativ till dyra och långa SEO-kontrakt. Du betalar för det du behöver, inget mer. Våra SEO-sprintar är alltid mellan tre till sex veckor och du vet exakt när en sprint börjar och slutar, vad vi gör under en sprint och varför. Kontakta oss för mer information. 

Organisera dina sökord i en praktisk mall

Ladda ned vår sökordsmall: gör din marknadsföring bättre och mer effektiv
Sökordsanalys
Abbe El-Madhoun

Författare Abbe El-Madhoun

Fler inlägg av Abbe El-Madhoun
Share via
Copy link
Powered by Social Snap