Så får du rätt sökordsstrategi!

Av 2021-05-20juli 16th, 2021SEO
Förstoringsglas

Du har förmodligen alltid följt en mall när du börjat skissa på din sökordsstrategi. Visst, det kan du göra. Men i en modern sökordsstrategi måste du fokusera på sökintention och hur värdefullt det är för ditt företag. Grunden för en bra strategi inom sökmotoroptimering börjar alltid med sökordsanalys. Sökorden du får fram blir riktningen du styr skeppet emot. 

I dagsläget kan en sökkordsstrategi inte enbart utgå ifrån vad användaren skriver i sökfältet. Du måste ta i beaktning att sökfunktionerna har förändrats och utvecklats, kanske till det bättre. 

På senare år har röstsök tagit över en del av hur vi ser på sökningar generellt. Apple, som var tidiga på bollen, har förändrat hur vi upptäcker ny information. Apple lanserade SIRI (en funktion som vi alla känner till) i oktober 2011 och då med många buggar. Ett tag efter lanseringen kom även Google Home och Amazon Echo. Men hur påverkar egentligen röstsök din sökordsstrategi? 

Vi kan idag se en förändring i sökbeteendet i samband med att användare anpassar sig mer efter gränssnittet. Röstsök brukar vanligtvis användas som hela meningar vilket gör att antalet ord ökar markant jämfört med sökningar på smartphones eller datorer. 

Det talas allt jämt om hur viktigt det är att ranka på första sidan i sökresultaten. Och i takt med att funktionen används mer och mer, så kommer vi med stor sannolikhet istället prata om hur viktigt det är att ranka på “position noll”. När det handlar om röstsök är det inte topplaceringarna vi kommer att prata om, utan det är svaret som läses upp som har störst betydelse. 

Röstsök kommer fortsätta växa i samma takt och jag ser snart en framtid där röstsök är en del av vardagen för alla. Som en del av SEO är det viktigt att se potentialen i röstsök och anpassa sin SEO och sökordsstrategi utefter kraven som människor ställer. I en modern sökordsstrategi måste du höja blicken och fråga dig själv: “Har jag fått med allt i min strategi?” 

Nog om röstsök. Nu går vi in på hur du får rätt på din sökordsstrategi. Vi har tipsen – följ med! 

Ladda ned vår sökordsmall: gör din marknadsföring bättre och mer effektiv

Är det inte dags att sluta titta på enbart sökvolymen? 

När du gör din sökordsanalys för att ta fram sökorden du ska fokusera på, är sökvolym förmodligen mätvärdet du använder i din beslutsprocess. Det finns ett stort antal verktyg till ditt förfogande när du gör en analys, men det är viktigt att du faktiskt förstår och uppskattar den data du får fram. 

Vad ska du tänka på gällande sökvolym? Hög sökvolym är en indikator på att sökordet används frekvent och i de flesta fall är konkurrensutsatta och svåra att ranka på. Samtidigt är de stora generella sökord inte lika nära en konvertering som när någon gör en mer specifik sökning. 

Det naturliga är kanske att enbart fokusera på sökord med hög sökvolym. Men det optimala är naturligtvis att ranka på både de stora och de mindre sökorden, men inom SEO kommer det aldrig bara ta en dag att ranka högt. Låt det ta tid och börja med sökord som ligger närmst ditt erbjudande. Därefter fortsätter du att kontinuerligt arbeta med att optimera din webbplats för att främja den ur både ett SEO- och sökordsstrategi perspektiv. 

Så, det är viktigt att rikta in sökord i ditt innehåll som faktiskt har verklig sökvolym; om ingen söker efter de nyckelord som du riktar in dig på kommer ingen att hitta ditt innehåll. Men om du bara rikta in dig på sökord med extremt hög sökvolym blir det svårt att konkurrera med större webbplatser och få ditt content att ranka. Du får själva göra avvägning mellan vilka sökord som du tror kommer gynna webbplatsen mest. 

När du gör avvägningen vilka sökord som du tror kommer hjälpa din webbplats, bör du använda long tail keywords. Eftersom konkurrensen inte är lika tuff på långa sökord är det lättare att slå andra webbsidor med innehåll om long tail sökord i sökmotorer. Long tail innebär att de som söker avslöjar mer av sina slutliga intentioner. Dessutom är det lättare att skapa content kring en specifik sökintention med long tail sökord.

Övning ger färdighet!

Förstå sökintentionen när du gör din sökordsstrategi 

Sökmotorer idag har utvecklat en förmåga att förstå avsikten med sökningen på tiondelar av en sekund, och det ligger inte i närheten av hur det såg ut för 10 år sedan. Det har därför blivit allt viktigare att förstå avsikten med sökningen och är därför en viktig del av din moderna sökordsstrategi. Vi måste bara erkänna detta och förstå hur det påverkar vår sökordsstrategi. 

Det kan vara svårt att göra en sökordsstrategi om du stirrar dig blind på sökord och sökvolym. Om du enbart använder dig av sökord med hög sökvolym men inte förstår intentionen i sökningen, leder ditt förarbete ingenstans. Jag säger inte att sökvolymen är oviktig, utan mer att du måste förstå vad din besökare är ute efter. 

För att vara relevant i sökresultatet behöver du förstå syftet bakom sökorden du optimerar för och leverera rätt innehåll till besökaren. Om Google prioriterar att presentera relevant innehåll till rätt användare – borde inte du göra samma sak? 

I slutändan har sökvolymen ingen betydelse – det handlar inte om att generera mer trafik eller högre ranking, och ditt jobb som marknadsförare är att generera pengar i form av försäljning, leads och kunder. 

Det är här sökintentionen kommer in – förståelsen för att avsikten med sökningar kan förändras över tid eller till och med på ett ögonblick på grund av verkliga händelser. 

 

Hur undersöker du sökintention?

För att förstå sökintentionen är det bästa sättet att undersöka ditt utvalda sökord, utföra sökningar och analysera sökbeteendet på Google. Vad är det för typ av sökningar som hamnar längst upp i SERPen? Är det t.ex. sidor som ger produkt- och köprelaterade träffar, eller undersöker ämnet på djupet och bidrar med information? 

För att underlätta brukar man kategorisera sidorna utefter 4 områden:

 • Informationssökningar (informational)
 • Navigationssökningar (navigational)
 • Transaktionssökningar (transactional)
 • Kommersiella sökningar (commercial investigation)

Informationssökningar: 

Du gissade rätt. Informationssökningar handlar om att söka efter information. Det kan gälla allt ifrån:

 • Hur lägger man golv?
 • Hur lagar jag en risotto?
 • Vad heter Miljöpartiets partiledare?

Tänk på att erbjuda direkta svar på frågor om du kan. Alltmer sker sökningarna i form av hela frågor, och du kan dessutom få Featured Snippets när du jobbar på det sättet.

Navigerings sökningar:

Navigeringssökningar är när du söker efter en specifik webbplats utan att skriva in hela URL:en. Exempel på detta är skriva in:

 • Spotify login
 • Skatteverket deklaration
 • Aftonbladet

Kommersiella sökningar:

Kommersiella sökningar kan förklaras som fasen innan köpet görs. Besökaren vill t.ex. utforska recensioner för att få en klarare bild av produkten eller tjänsten.

 • HP eller MacBook
 • Iphone 12 omdöme
 • Bästa hörlurarna 2021

Köpsökningar:

Köpsökningar är fasen när man är redo att göra ett köp och vet vad man letar efter för att slutföra köpet. Det kan vara att man vet vilken produkt man vill köpa eller rabattkod till den butiken så att man kan genomföra sitt köp. Det påminner mycket om kommersiella sökningar men detta är närmre ett köp eller konvertering:

 • Köpa iPhone 12 Pro Max
 • Ansök om medlemskap
 • Rabattkod H&M
Ladda ned vår sökordsmall: gör din marknadsföring bättre och mer effektiv

Identifiera vilka som rankar högt på ditt sökord 

Google rangordnar inte sökord linjärt 1 till 10 baserat på saker som backlinks eller hur många gånger nyckelordet visas på sidan. Googles rankningsprocess är mycket mer komplex och tar hänsyn till en mängd faktorer inklusive användarupplevelse, som plats och tidigare sökningar. 

Du kan inte utarbeta en ordentlig sökordsstrategi utan att analysera konkurrenterna. Gör du en grundlig analys av alla konkurrenter inom ert område får du ganska lätt en gedigen uppfattningen om konkurrensen. Googla sökorden du vill ranka på för att se vilka företag som dyker upp, jämför sedan hur väl ditt företag rankar. Hur stora är företagen som rankar på topplaceringarna? Passar ert företag in bland resultaten och kan ni knipa en plats? 

Ni kan inte bara förlita er på sökresultaten eftersom Google skräddarsyr dem efter personlig sökhistorik, vilket innebär att er webbplats kommer att ranka bättre för dig än för andra som gör samma sökning. Ett tips är att söka i inkognito-mode för att få bättre uppskattning. 

När du tittar på de webbplatser som redan rankar på de sökord du riktar in dig på behöver du gå igenom: 

 • Vilken typ av content rankar högst upp?
 • Vad leder sidan till? Hur ser landningssidan ut?
 • Är domänen främst inriktad på kommersiellt eller informationsinnehåll?
 • Representerar domänen ett varumärke?
 • Är varumärket associerat med ett specifikt sökord?
 • Tar varumärket aktivt del i marknadsföringsaktiviteter?

Det viktigaste inom sökordsstrategi

Att kontrollera din analys regelbundet för att hålla reda på din SEO-prestanda är oerhört viktigt, men tänk på att du inte kan prestera utan anpassat innehåll till de specifika behoven och målen i din sökordsstrategi.

Om du har gått igenom alla stegen och gjort en grundlig sökordsundersökning bör du ha en uppfattning om vad du ska rikta in dig på och hur du ska göra det. Du kan använda dessa insikter för att skapa content du behöver för att din strategi ska bli framgångsrik. Du kan t.ex:

 • Skapa landningssidor
 • Skapa content som är relaterade till varje sökintention
 • Se om röstsök kanske är något som passar din strategi
 • Videos

Eller något annat, möjligheterna är oändliga och det är bara fantasin som sätter gränser. Vägarna att ta för att göra en perfekt sökordstrategi är ofta krokig. Men med vår hjälp blir den lite rakare.

Sammanfattning

Vi har nu gått igenom vad en bra sökordsstrategi är, hur du ska tänka och vilka delar du ska lägga kraft på. Utöver det är dagen kommen att sluta prata om sökords volymer och istället fokusera på sökintentionen och hur värdefulla de är för verksamheten.

SEO är komplex och det finns ingen strategi som passar alla, men det finns best practice som kan implementeras för att ge konsekventa resultat.

Så det är viktigt att vi utbildar och informerar våra kunder om en modern sökordsstrategi och förklarar varför saker är bra (eller dåliga) idéer.

Förbättra er sökordsanalys med Buzzlemedia 

Är du redo för professionell hjälp med din SEO? 

Du kan nå oss online genom att fylla i ett kontaktformulär, eller så kan du ringa oss på 040-12 49 19 

Det var allt! Tack för att du läste, dela gärna inlägget med någon du tror har nytta av att läsa den.

Förstoringsglas
Axel Harletun

Författare Axel Harletun

Fler inlägg av Axel Harletun
Share via
Copy link
Powered by Social Snap