Skip to main content
Förstoringsglas

Du har förmodligen alltid följt en mall när du börjat skissa på din sökordsstrategi. Visst, det kan du göra. Men i en modern sökordsstrategi måste du fokusera på sökintention och hur värdefullt det är för ditt företag. Grunden för en bra strategi inom sökmotoroptimering är att alltid börjar med en sökordsanalys. Sökorden du får fram blir riktningen du styr skeppet emot. 

I dagsläget kan en sökkordsstrategi inte enbart utgå från vad användaren skriver i sökfältet. Du måste ta i beaktning att sökfunktionerna har förändrats och utvecklats, kanske till det bättre. 

På senare år har röstsök tagit över en del av hur vi ser på sökningar generellt. Apple, som var tidiga på bollen, har förändrat hur vi upptäcker ny information. Apple lanserade SIRI i oktober 2011 och då med många buggar. Ett tag efter lanseringen kom även Google Home och Amazon Echo. Men hur påverkar egentligen röstsök din sökordsstrategi? 

Vi kan idag se en förändring i sökbeteendet i samband med att användare anpassar sig mer efter gränssnittet. Röstsök brukar vanligtvis användas för hela meningar, vilket gör att antalet ord ökar markant jämfört med sökningar på smartphones eller datorer. Det talas allt jämt om hur viktigt det är att ranka på första sidan i sökresultaten och i takt med att funktionen används allt mer, kommer vi med stor sannolikhet börja prata om hur viktigt det är att ranka på “position noll”. När det handlar om röstsök är det inte topplaceringarna vi kommer att prata om, utan om att svaret som läses upp har störst betydelse. 

Röstsök kommer fortsätta växa och snart kan röstsök vara en del allas vardag. Som en del av SEO är det viktigt att se potentialen i röstsök och anpassa SEO och sökordsstrategin utefter kraven ställes. I en modern sökordsstrategi måste du höja blicken och fråga dig själv: “Har jag fått med allt i min strategi?” 

Nog om röstsök. Nu går vi in på hur du får rätt på din sökordsstrategi. Vi har tipsen – följ med! 

Ladda ned vår sökordsmall: gör din marknadsföring bättre och mer effektiv

Är det inte dags att sluta titta på enbart sökvolymen? 

När du gör din sökordsanalys för att ta fram de sökord du ska fokusera på, är sökvolym förmodligen det mätvärdet du använder i beslutsprocessen. Det finns ett stort antal verktyg till ditt förfogande när du gör en analys, men det är viktigt att du faktiskt förstår och uppskattar den data du får fram. 

Vad ska du tänka på gällande sökvolym? Hög sökvolym är en indikator på att sökordet används frekvent och i de flesta fall är konkurrensutsatt och svårt att ranka på. Samtidigt är de stora generella sökord inte lika nära en konvertering som när någon gör en mer specifik sökning. 

Det naturliga är kanske att enbart fokusera på sökord med hög sökvolym. Men det optimala är naturligtvis att ranka på både de stora och små sökorden. Inom SEO kommer det däremot aldrig bara ta en dag för att börja ranka högt. Låt det ta tid och börja med de sökord som ligger närmast ditt erbjudande. Därefter fortsätter du att kontinuerligt arbeta med att optimera din webbplats för att främja den både ur ett SEO- och sökordsstrategi perspektiv. 

Så, det är viktigt att rikta in sökord i ditt innehåll som faktiskt har verklig sökvolym; om ingen söker efter de nyckelord du riktar in dig på kommer ingen att hitta ditt innehåll. Men om du bara riktar in dig på sökord med extremt hög sökvolym blir det svårt att konkurrera med större webbplatser och få ditt content att ranka. Du får själv göra avvägningen mellan vilka sökord du tror kommer gynna webbplatsen mest. 

När du gör avvägningen, bör du använda long tail keywords. Eftersom konkurrensen inte är lika tuff på långa sökord är det lättare att slå andra webbsidor med innehåll som baseras på long tail sökord i sökmotorer. Long tail innebär att de som söker avslöjar mer av sina intentioner. Dessutom är det lättare att skapa content kring en specifik sökintention med ett long tail sökord.

Förstå sökintentionen när du gör din sökordsstrategi 

Sökmotorer idag har utvecklat en förmåga att förstå avsikten med sökningen på tiondelar av en sekund. Det har därför blivit allt viktigare att förstå avsikten med sökningen, varför det är en viktig del av din moderna sökordsstrategi. Vi måste bara erkänna detta och förstå hur det påverkar vår sökordsstrategi. 

Det kan vara svårt att göra en sökordsstrategi om du stirrar dig blind på sökord och sökvolym. Om du enbart använder dig av sökord med hög sökvolym utan att förstå intentionen bakom sökningen, leder ditt förarbete ingenstans. Jag säger inte att sökvolymen är oviktig, snarare att du även måste förstå vad din besökare är ute efter. 

För att förbli relevant i sökresultatet behöver du förstå syftet bakom sökorden du optimerar för och leverera rätt innehåll till besökaren. Om Google prioriterar att presentera relevant innehåll till rätt användare – borde inte du göra samma sak? 

I slutändan har sökvolymen ingen betydelse – det handlar inte om att generera mer trafik eller högre ranking, utan ditt jobb som marknadsförare är att generera pengar i form av försäljning, leads och kunder. 

Det är här sökintentionen kommer in.

 

Hur undersöker du sökintention?

För att förstå sökintentionen är det bästa sättet att undersöka ditt utvalda sökord, utföra sökningar och analysera sökbeteendet på Google. Vad är det för typ av sökningar som hamnar längst upp i SERPen? Är det t.ex. sidor som ger produkt- och köprelaterade träffar, eller undersöker ämnet på djupet och bidrar med information? 

För att underlätta brukar sidorna kategoriseras utefter 4 områden:

 • Informationssökningar (informational)
 • Navigationssökningar (navigational)
 • Transaktionssökningar (transactional)
 • Kommersiella sökningar (commercial investigation)

Informationssökningar: 

Du gissade rätt. Informationssökningar handlar om att söka efter information. Det kan gälla allt ifrån:

 • Hur lägger man golv?
 • Hur lagar jag en risotto?
 • Vad heter Miljöpartiets partiledare?

Tänk på att erbjuda direkta svar på frågor om du kan. Allt oftare formuleras sökningar som hela frågor och du kan dessutom få Featured Snippets när du jobbar på det sättet.

Navigerings sökningar:

Navigeringssökningar är när du söker efter en specifik webbplats utan att skriva in hela URL:en. Exempel på detta är skriva in:

 • Spotify login
 • Skatteverket deklaration
 • Aftonbladet

Kommersiella sökningar:

Kommersiella sökningar kan förklaras som fasen innan köpet görs. Besökaren vill t.ex. utforska recensioner för att få en klarare bild av produkten eller tjänsten.

 • HP eller MacBook
 • Iphone 12 omdöme
 • Bästa hörlurarna 2021

Köpsökningar:

Köpsökningar är fasen då köparen vet vad den letar efter och vill slutföra köpet. Det kan vara att den vet vilken produkt den vill köpa eller letar efter en rabattkod till en specifik butik. Det påminner mycket om kommersiella sökningar, men detta är närmre ett köp eller konvertering:

 • Köpa iPhone 12 Pro Max
 • Ansök om medlemskap
 • Rabattkod H&M
Ladda ned vår sökordsmall: gör din marknadsföring bättre och mer effektiv

Identifiera vilka som rankar högt på ditt sökord 

Google rangordnar inte sökord linjärt från 1 till 10 baserat på backlinks eller hur många gånger nyckelordet visas på sidan. Googles rankningsprocess är mycket mer komplex och tar hänsyn till en mängd faktorer, inklusive användarupplevelse såsom plats och tidigare sökningar. 

Du kan inte utarbeta en ordentlig sökordsstrategi utan att analysera konkurrenterna. Gör du en grundlig analys av alla konkurrenter inom ert område får du ganska lätt en gedigen uppfattningen om konkurrensen. Googla sökorden du vill ranka på, för att se vilka företag som dyker upp och jämför sedan för att se hur väl ditt företag rankar. Hur stora är företagen som rankar på topplaceringarna? Passar ditt företag in bland resultaten och kan du knipa en plats? 

Du kan inte bara förlita dig på sökresultaten eftersom Google skräddarsyr dem efter personlig sökhistorik, vilket innebär att din webbplats kommer att ranka bättre för dig än för andra som gör samma sökning. Ett tips är att söka i inkognito-mode för att få en bättre uppskattning. 

När du tittar på de webbplatser som redan rankar på de sökord du riktar in dig på behöver du gå igenom: 

 • Vilken typ av content rankar högst upp?
 • Vad leder sidan till? Hur ser landningssidan ut?
 • Är domänen främst inriktad på kommersiellt eller informationsinnehåll?
 • Representerar domänen ett varumärke?
 • Är varumärket associerat med ett specifikt sökord?
 • Tar varumärket aktivt del i marknadsföringsaktiviteter?

Det viktigaste inom sökordsstrategi

Att kontrollera din analys regelbundet för att hålla reda på din SEO-prestanda är oerhört viktigt, men tänk på att du inte kan prestera utan att anpassa innehållet till de specifika behoven och målen i din sökordsstrategi.

Om du har gått igenom alla steg och gjort en grundlig sökordsundersökning, bör du ha en uppfattning om vad du ska rikta in dig på och hur du ska göra det. Du kan använda dessa insikter för att skapa det content du behöver för att din strategi ska bli framgångsrik. Du kan t.ex:

 • Skapa landningssidor
 • Skapa content som är relaterat till varje sökintention
 • Se om röstsök kanske är något som passar din strategi
 • Videos

Eller något annat, möjligheterna är oändliga och det är bara fantasin som sätter gränser. Vägarna till en perfekt sökordstrategi är ofta krokiga, men med vår hjälp blir den lite rakare.

Sammanfattning

Vi har nu gått igenom vad en bra sökordsstrategi är, hur du ska tänka och vilka delar du ska lägga kraft på. Utöver det är dagen kommen att sluta prata om sökordsvolymer och istället börja fokusera på sökintentionen samt hur värdefulla de är för verksamheten.

SEO är komplex och det finns ingen strategi som passar alla, men det finns best practice som kan implementeras för att ge konsekventa resultat.

Förbättra er sökordsanalys med Buzzlemedia 

Är du redo för professionell hjälp med din SEO? 

Du kan nå oss online genom att fylla i ett kontaktformulär, eller så kan du ringa oss på 040-12 49 19 

Det var allt! Tack för att du läste, dela gärna inlägget med någon du tror har nytta av att läsa den.

Förstoringsglas
Axel Harletun

Författare Axel Harletun

Fler inlägg av Axel Harletun
Share via
Copy link
Powered by Social Snap