Skip to main content
vad är teknisk SEO

Teknisk SEO är en av de mest grundläggande delarna i processen att ranka en webbsida organiskt (sökmotoroptimering). I en värld där företag ständigt uppmanas att skapa nytt innehåll är det enkelt att glömma bort de tekniska delarna av SEO och content marketing.

Problemet är att du kan ha bäst innehåll inom ett visst område i din nisch, men har du olösta tekniska SEO-problem kommer du ha svårt att ranka högt i sökmotorer. I värsta fall uteblir din ROI från content-satsningen eftersom den aldrig når den tänkta målgruppen.

Därför är det mycket viktigt att ägna lite tid åt att optimera din tekniska SEO.

I den här artikeln förklaras de viktigaste delarna av teknisk SEO och 10 praktiska tips som du kan implementera direkt för att förbättra din webbplats närvaro på Google delas.

Låt oss börja med att täcka grunderna i teknisk SEO.

SEO-test – Hur mår din sajt? Gör en snabb analys med vårt gratis SEO-test

Vad är teknisk SEO?

Enkelt utryckt är teknisk SEO ett samlingsbegrepp för arbetet med att optimera din webbplats för genomsökning- och indexering. Med teknisk SEO hjälper du sökmotorer som Google att komma åt, genomsöka, tolka och indexera din webbplats.

Det är allt SEO-arbete som görs förutom innehållet, inklusive:

 • XML-webbplatskartor
 • Genomsökning och indexering
 • Mobiloptimering
 • Webbplatsens hastighet
 • Webbplatsstruktur
 • SSL-certifikat
 • Bild SEO
 • Interna och externa länkar
 • Kanoniska webbadresser

Om du är ny inom SEO rekommenderar jag starkt att du tittar på kapitlet om teknisk SEO i The Beginner’s Guide to SEO av Moz.

10 tips för bättre SEO

Nu när du känner till grunderna för teknisk SEO ska vi gå vidare och titta närmare på 10 tips som du kan använda för att förbättra webbplatsen och öka trafiken.

1. Se till att din webbplats är mobilvänlig

Låt oss börja med det mest grundläggande inom teknisk SEO.

En av de viktigaste Google-algoritmuppdateringarna 2015 var att ge ökad preferens för mobilvänliga, responsiva webbplatser. I det som kallades ”Mobilegeddon” straffades flera toppwebbplatser för att de inte utvecklade en mer mobilvänlig webbplats.

Sedan Google ändrade sitt index till mobile-first, är det idag viktigare än någonsin att ha en mobilvänlig webbplats.

Så hur kontrollerar du mobilvänligheten på din webbplats? Du kan använda något av följande kostnadsfria verktyg:

De olika verktygen ger dig insikter i olika delar som tillsammans ger dig en komplett roadmap. Googles mobilvänlighetstest kommer att avgöra om din webbplats uppfyller Googles kriterier för en mobiloptimerad webbplats eller inte. HubSpots webbplats Grader och GTMetrix ger dig djupare inblick i vad du kan göra för att förbättra mobilvänligheten på din webbplats.

2. Skapa och optimera din XML-webbplatskarta

En viktig del av arbetet med teknisk SEO är webbplatskartor. De fungerar som en GPS som Google använder för att kunna hitta och indexera dina webbsidor.

Lyckligtvis är det enkelt att skapa en XML-webbplatskarta. Om du är WordPress-användare kan du skapa det med gratis WordPress-plugins som Yoast eller Google XML Sitemaps.

När du har skapat webbplatskartan skickar du den till Google via Google Search Console.

För att göra detta loggar du in på ditt Google Search Console-konto och navigerar till webbplatskartor -> Lägg till en ny webbplatskarta och tryck sedan på ”Skicka”.

När din webbplatskarta har skickats kan du sätta upp regler och rutiner för din XML-webbplatskarta:

 • Om du blockerar en sida i robots.txt ska den inte vara kvar i din XML-webbplatskarta
 • Prioritera högkvalitativa sidor i din webbplatskarta
 • Om du har en stor webbplats med över 50 000 webbadresser, använd dynamiska XML-webbplatskartor

SEO-test – Hur mår din sajt? Gör en snabb analys med vårt gratis SEO-test

3. Öka webbplatshastigheten

Webbplatshastighet är viktigt. Om din webbplats är långsam och tar lång tid att ladda kommer Google att lägga en liten straffavgift på din webbplats. Dessutom visar studier att om laddningstiden tar från 1 sekund till 5 sekunder ökar avvisningsfrekvensen (bounce rate) med obegripliga 90%.

Det betyder att även om ditt innehåll är i världsklass, kommer din webbplats att rankas lägre i SERP än om din webbplats hade sämre innehåll men snabbare laddningstider.

Detta är en teknisk SEO-aspekt som du helt enkelt inte har råd att ignorera.

Använd något av följande kostnadsfria verktyg för att testa webbplatsens hastighet:

Om det tar lång tid att ladda din webbplats kan det påverka användarupplevelsen negativt. Följ dessa steg för att din webbplatshastighet:

 • Optimera webbplatsens bilder – Använd ett komprimerat bildformat som JPG i de flesta av dina inlägg och använd sedan ett verktyg som TinyPNG för att ytterligare komprimera bildfilerna.
 • Aktivera cachning i webbläsaren – Detta låter dig tillfälligt lagra en del data på en besökares datorer så att de inte behöver vänta på att webbplatsen laddas varje gång de besöker den.
 • Aktivera komprimeringEnligt Yahoo kan komprimering minska HTML- och CSS-filer med 50-70% och öka webbplatshastigheten avsevärt.
 • Minska serverns svarstid – Google rekommenderar att serverns svarstid är under 200 ms.
 • Content Delivery System (CDN) – Använd ett CDN som Cloudflare för att öka din webbplatshastighet.

4. Gör veckovisa granskningar av din tekniska SEO och åtgärda dina webbplatsfel

Om du vill ranka högre och driva mer trafik måste du åtgärda felen på din webbplats genom att göra en granskning av din tekniska SEO varje vecka.

Så hur gör du en teknisk SEO-granskning?

Det finns flera verktyg på marknaden som kan hjälpa dig att göra detta.

Semrush, Moz och SERanking är alla fantastiska verktyg. Men jag rekommenderar SERanking och Semrush för den här aktiviteten eftersom de anses vara branschens guldstandard och ger omfattande inblickar i de tekniska aspekterna av din webbplats.

För att utföra en webbplatsgranskning på SERanking, klicka på ”Lägg till nytt projekt”, ange detaljerna och välj spara. Granskningen startas automatiskt.

Verktyget kommer att skanna din webbplats för fel, varningar och problem och därefter ge dig rekommendationer för att åtgärda dessa fel så att du kan förbättra den allmänna tekniska hälsan på din webbplats.

5. Optimera interna länkar

En intern länk är en hyperlänk som pekar till en annan sida på samma webbplats.

Även om interna länkar kanske inte har samma inflytande på sökrankningar som externa länkar, spelar de fortfarande en viktig roll för att hjälpa sökmotorer att förstå informationshierarkin för din webbplats och upprätta en SEO-vänlig webbplatsarkitektur.

Så vilket är det lättaste sättet att optimera webbplatsens interna länkar? Moz rekommenderar att du använder beskrivande sökord i ankartext som ger en känsla av de sökord som källsidan försöker rikta in sig på.

För att lära dig mer om att optimera interna länkar på din webbplats, kolla in den här djupgående guiden om interna länkar.

6. Inkludera dina huvudsökord i alt-text

Google kan inte se vad som finns i en bild. Istället används metadata som bildfilens namn och bild-alt-text (alternativ text) för att bestämma vad som finns i en bilden.

Alt-text används i en HTML-kod för att beskriva utseendet och funktionen för en bild på en sida.

Vanligtvis är den bästa metoden för alt-text att göra den beskrivande och med de viktigaste sökorden som du riktar in dig på. Se bara till att du inte fyller det med sökord.

Det finns mer i bild-SEO än att bara lägga till alt-text. Bildoptimering kan leda till förbättrad prestanda på din webbplats i sökmotorer.

7. Använd kanoniska webbadresser för att undvika duplicerat innehåll

Din första prioritet bör alltid vara att ta bort duplicerat innehåll på din webbplats. Använd ett SEO-verktyg som Screaming Frog för att skanna och hitta duplicerat innehåll på din webbplats.

Som sagt, det finns vissa fall där det inte går att undvika att ha duplicerat innehåll på din webbplats. I sådana fall ska du använda kanoniska webbadresser. Det gör du för att markera vilket URL som är originalet.

Kanoniska webbadresser är bra när du tex kopierar ett blogginlägg från en webbplats till en annan. De är särskilt användbara om du driver en e-handel med hundratals identiska sidor.

Så för att undvika duplicerat innehåll och ett Google-straff, skapa en kanonisk URL med hjälp av den rel-kanoniska taggen. Är din webbplats byggd i WordPress kan du lägga till rel-canonical-taggen via plugin som Yoast SEO.

8. Installera ett SSL-certifikat för din webbplats

Google gick redan 2014 ut med att SSL-certifikat, även känt som HTTPS-kryptering, nu är en rankningssignal.

Så om du har funderat på att få ett SSL-certifikat för din webbplats är det nu dags att uppgradera, inte bara för förbättrad säkerhet utan också för SEO.

Prata med ditt webbhotell och se vad som gäller.

9. Kontrollera och åtgärda genomsökningsfel i Google Search Console

Kontrollera om det finns genomsökningsfel i Google Search Console en gång i veckan och åtgärda dem omedelbart eftersom det här är allvarliga tekniska problem som kan hindra webbplatsens prestanda och skada din ranking.

Medan du håller på med det, kontrollera också din robots.txt-fil för att se till att du inte blockerar sidor som inte bör blockeras.

10. Hitta och fixa trasiga länkar på din webbplats

Trasiga länkar är inte bara dåliga ur ett SEO-perspektiv, de kan också skada användarupplevelsen på din webbplats.

Du vill inte att någon av dina läsare ska hamna på sidan ”404 – sidan hittades inte”. Det skapar bara ett dåligt första intryck och användaren kanske aldrig återvänder till din webbplats igen.

Därför måste du regelbundet söka efter trasiga länkar på din webbplats och fixa dem.

Lyckligtvis finns det en enkel lösning på detta problem om din webbplats körs på WordPress. Installera bara det kostnadsfria tillägget för Broken Link Checker.

När tillägget är aktiverat kommer det att skanna hela din webbplats var 72:e timme efter trasiga länkar. Du kommer att få e-postaviseringar när trasiga länkar hittas på din webbplats så att du kan åtgärda dem omedelbart.

Teknisk SEO – checklista och sammanfattning

Teknisk SEO hamnar ofta i skuggan av content marketing och arbetet med externa länkar (backlinks), men det är lika viktigt att åtgärda tekniska problem på din webbplats för att prestera bättre i SERP.

Om teknisk SEO är något du har funderat och du vill ha hjälp är du välkommen att höra av dig till oss. Buzzlemedia är en SEO byrå som jobbar med en sprint-metod, ett agilt och enkelt alternativ till dyra och långa SEO-kontrakt. Du betalar för det du behöver, inget mer. Våra SEO-sprintar är alltid mellan tre – sex veckor och du vet exakt när en sprint börjar och slutar, vad vi gör under en sprint och varför. Kontakta oss för mer information. 

För att sammanfatta teknisk SEO och vad vi gått genom:

 1. Optimera din webbplats för mobila enheter
 2. Skapa och optimera din XML-webbplatskarta
 3. Öka din webbplatshastighet
 4. Åtgärda webbplatsfel och varningar med veckovisa webbplatsgranskningar
 5. Optimera interna länkar
 6. Inkludera dina sökord i bildalternativtext
 7. Använd kanoniska webbadresser för att undvika duplicerat innehåll
 8. Installera ett SSL-certifikat
 9. Kontrollera och åtgärda genomsökningsfel i Google Search Console
 10. Hitta och fixa trasiga länkar på din webbplats

Buzzlemedia är en SEO-byrå som erbjuder både strategisk och operativ rådgivning inom digital marknadsföring. Om du vill ha hjälp eller bara få feedback på er nuvarande situation är du välkommen att ringa oss på 040 – 12 49 19 eller kontakta oss online idag!

vad är teknisk SEO
Abbe El-Madhoun

Författare Abbe El-Madhoun

Fler inlägg av Abbe El-Madhoun
Share via
Copy link
Powered by Social Snap