Skip to main content
Texter som säljer

Att skriva texter som konverterar kan låta svårare än det är eftersom det faktiskt kan kokas ner till fem steg. I denna artikel ger vi tips på vad du bör tänka på när du skriver din copy! 

Struktur

Friends, Romans, countrymenlend me your ears”, var Marc Anthonys första replik i Shakespeares pjäs “Julius Caesar”. Det är ett väldigt fint exempel på klassisk retorik där en inledning får de som lyssnar att bli intresserade, välvilliga och villiga att lära sig. Så, av denna drama lär vi oss att: 

 • Skriva ett bra intro till artikeln och göra introt fångande. 
 • Att komma till poängen snabbt: vad kan du erbjuda läsaren och vad kan den lära sig? 
 • Precis som i ett tal ska en text också vara strukturerad. 

Idag läser vi mindre och scannar en text desto mer. Således ska textenvara lätt att läsa. Korta paragrafer, titlar och undertitlar ska snabbt kunna ge  läsaren en överblick så att denne kan bilda sig en uppfattning om vad varje sektion handlar om. Förenkla gärna med listor. 

I början av texten ska du placera det som fångar läsaren och ge läsaren det den vill ha. Bloggbesökare läser inte ditt copy av en slump utan de vill ha information, lösningar på problem eller letar efter en produkt. Så ta upp det viktigaste av texten först och högt upp på sidan. 

Läsaren

Det är väldigt viktig att skriva med en tänkt läsare i åtanke och att känna till målgruppen. Men, hur går du tillväga egentligen? Du får en bra början genom att svara på de här frågorna: 

 • Har vi information om vår målgrupp, vem den är och var den hämtar sin information? 
 • Vad vill vår målgrupp veta och vilka problem har den som vi kan lösa? 

Ett väldigt bra första steg är att arbeta datadrivet. Här kan du fråga säljteamet i din organisation, titta på leads och kunder i ditt CRM eller plocka ut de som besöker din sajt och som sedan köper av dig. Att också göra marknadsundersökningar eller en konkurrentanalys är bra taktiker för att lära sig så mycket som möjligt om de befintliga eller potentiella kunderna.  

Ett annat sätt är att helt enkelt skapa en fiktiv kund – en Buyer Persona (den kan vara baserad på verkliga kunder eller en drömkund”) som representerar din tilltänkta läsare. Läs mer om Inbound Marketing

SEO

Vi på Buzzlemedia drar ofta ett likhetstecken mellan content och SEO. Vad menar vi med det? För ett tag sedan var det väldigt viktigt att ligga på plats ett på Google och fokus låg på sökord och kortare inlägg, alla överoptimerade för sökmotorer. Nu har tiderna förändrats.

SEO innebär inte längre att ranka högt för sökord. Det handlar istället om att din målgrupp ska hitta dig för att få hjälp med de problem de är ute efter att lösa. Att ranka för ämnen istället för specifika sökord menar vi är vägen framåt år 2020.

 • Sökordsanalys. Starta med att brainstorma och utgå ifrån din målgrupp. Vilka ämnen är den intresserade av, vad pratar den om och hur?  
 • Du bör även gå bakvägen och titta i ditt Search Console i Google Analytics för att se på vilka sökord du får trafik genom och vad som konverterar. Det kan ge dig uppslag på copy du vill skriva om eller tvärtom – vad du inte vill skriva om eller om du har artiklar som syns dåligt och som du vill förbättra.  
 • En annan bra utgångspunkt är att förstå avsikten bakom de olika sökningarna. Om du själv gör en sökning på Google och ser att många av resultaten är guider eller sidor om info, är avsikten bakom denna sökfras att lära sig mer. Om det å andra sidan ger resultat som t ex produktsidor, signalerar detta sökord att det är kopplat till en sen fas i kundresan där nästa steg blir ett köp eller att ta in offerter. 

Att identifiera vilket content som genererar trafik och vilket content som genererar leads eller försäljning är mycket viktigt för konverteringar. 

Stil

För att texten ska konvertera är stilen på din artikel A och O!  Det är bra att utgå ifrån dessa punkter: 

 • Skriv gärna i andra person (du-form) för att engagera läsaren 
 • Använd gärna infographics, bilder och bulletpoints 
 • Korta ner dina meningar genom att ta bort onödiga ord och fraser. 
 • Försök att undvika besserwisserjargon 
 • Upprepa dig inte 

…och håll det vänligtEn artikel ska vara välkomnande, upplyftande och varm. Skriv lätt och var gärna personlig – då minns läsaren dig! 

Call-to-Actions

Viktigast av allt för att din text ska kunna sälja är att använda engagerande “Call to Actions” (CTA). Vare sig det handlar om att få en kommentar, attrahera följare eller sälja en produkt, ska det tydligt framgå vad en “Call to Action” vill att besökaren ska göra. Den ska gärna väcka uppmärksamhet och stå ut ifrån din copy. Även om din artikel ger mervärde för läsaren så att den vill dela den eller om din produkt är ett kap, så måste du få läsaren att förstå hur den kan dela eller köpa!

Alltså, content som är brett och generellt skrivet fungerar ej längre! Du ska utbilda dina potentiella kunder i specifika kategorier i ditt ämne, göra det med intressanta artiklar och gör det med stil – det är det som driver konverteringar.

Texter som säljer
Peder Grönvall

Författare Peder Grönvall

Fler inlägg av Peder Grönvall
Share via
Copy link
Powered by Social Snap