Marknadsföringens roll vid digital transformation

Av 2021-02-10april 5th, 2021Marknadsföring
digital transformation

Om du läser en marknadsföringsblogg kan det betyda att du redan vet hur viktigt digital marknadsföring är. Ingen framgångsrik marknadsförare kan förbise det och så har det varit ganska länge nu. Faktum är att vi har nått en intressant tidpunkt i historien om digital marknadsföring – mer än någonting annat lever vi i en tid med digital transformation.

Har du aldrig hört den frasen förut? Inga problem. Låt oss ta reda på exakt vad digital transformation betyder och varför marknadsförare bör bry sig om det – och utöver det, hur din egen digitala transformation kan göra ditt företag till en spelare att räkna med.

Vad är digital transformation?

En av de viktigaste utvecklingen under de senaste trettio åren har varit den växande och intensifierande inverkan som internet har haft på alla aspekter av livet – politik, affärer, socialisering, dejting, utbildning och naturligtvis marknadsföring. De större samhällseffekterna av detta är något som jag definitivt inte är tillräckligt insatt i för att analysera; lyckligtvis är du här för marknadsföringsdelen.

”Digital transformation” är egentligen bara en del av hur det blir. För att verkligen förstå digital transformation måste vi först förstå hur den totala processen för vårt samhälles digitala återfödelse fungerar. Vi delar upp det i tre segment: digitisering, digitalisering och (vårt ämne) digital transformation.

Digitisering

Som ni ser fortskrider dessa tre steg i kronologisk ordning – det är ganska svårt att komma till digital transformation utan de två första stegen. Tidigare var allt på papper. I ett ännu djupare förflutna etsades det oftast i stentavlor, men det fanns verkligen inte på datorer. När datorn uppfanns, populariserades och äntligen blev tillgänglig var en av de mer praktiska användningsområdena för företagen möjligheten att ta dessa pappersregister och bli av med dem för alltid. Det är digitisering: konvertering av information från analog till digital form.

Och det var ett stort steg framåt. Utrymme som tidigare var fyllt med arkivskåp som sträckte sig till oändlighet kunde rensas. I stället för att behöva bläddra igenom fil efter fil efter fil för att hitta något som kan ha fallit under ett skrivbord kan du bara använda en sökfunktion för att hitta exakt vad du behöver. Det känns gammalt nu – och med goda skäl, för att ingen modern verksamhet idag skulle fungera som ett typiskt företag gjorde på 60-talet – digitisering var en stor vändpunkt.

Digitalisering

Digitisering möjliggör digitalisering: kortfattat är det processen att använda digitala verktyg för att vara mer effektiv i arbetet, öka tempot du arbetar i och förenkla hur du gör ditt jobb. Det handlar inte om att uppfinna hjulet på nytt – det gör bara gårdagens arbete lättare att göra idag.

Digital transformation

Och det är där vi befinner oss nu. Idag är internet överallt omkring oss och en integrerad del i våra liv. Nya industrier har skapats som tidigare inte var möjliga – åtminstone inte på samma sätt – utan den.

En postorder film-tjänst kan existera utan internet och var dessutom en stor marknad. Det många kanske inte känner till är att Netflix, i sina tidiga dagar brukade skicka filmer och i Sverige hade vi en del leverantörer också. Det skiljer sig inte så mycket från filmuthyrning, bara lite mer bekvämt. Men tanken på en digital videotjänst som kan konkurrera med de traditionella nätverken och biograferna och vinna kan inte existera utan modern online-anslutning och ett internet som är vävts djupt in i vår kultur.

Kortfattat, digital transformation skapar helt nya sätt att göra affärer.

Varför är digital transformation viktig just nu?

Det är ganska uppenbart varför detta är viktigt – om du vill att ditt företag ska vara kvar måste du reagera på hur Internet förändrar din bransch och världen i stort.

Men det är faktiskt mer kritiskt än någonsin tidigare. Varför? Tänk på vad som har hänt det senaste året.

Det är svårt att tro att det är möjligt men vi har faktiskt blivit ännu mer beroende av våra telefoner och på internet sedan början av 2020. COVID-19 tvingade oss att hålla oss borta från varandra men det förändrade inte något av de naturliga behov som vi alla har som människor.

Många kunde inte gå till jobbet som vanligt så vi höll virtuella happy hours via Teams. Möten med kollegor, kickoffs med nya kunder – allt detta blev svårare och alla lösningar var online. Enligt en enkät i juli från amerikanska CIO sa 59% av IT-beslutsfattarna att pandemin tvingade dem att öka takten i sina digitala transformationsinsatser. Och de globala utgifterna för digital transformation förväntades växa med över 10 procent. Ingen som har arbetat det senaste året bör vara chockad av resultaten.

Och genom allt detta har vi upptäckt att kanske några av de sätt vi har tvingats arbeta är värda att hålla fast vid. Du skulle vara svårt att hitta en restaurang idag som inte erbjuder någon sorts av take-away eller hemleverans. Något som förmodligen inte försvinner.

Paradigmförskjutningarna i hur vi arbetar efter 2020 innebär att den takt som digital transformation sker och de effekter den kan ha på enskilda företag och branscher i stort har vuxit exponentiellt. Det är viktigare än någonsin att tänka på hur dessa förändringar påverkar ditt företag.

Hur ska företag reagera på digital transformation?

På grund av den digitala transformationens karaktär – det vill säga det faktum att den ställer nya krav på hur ett företag eller en bransch kan se ut – är det svårt att ge ett direkt svar. Precis som med mycket annat som vi pratar om som marknadsförare och företagare finns det inget rätt svar som gör allt okej.

Men det finns ett antal takeaways som kan leda dig i rätt riktning.

Oavsett storlek, omfamna transformationen

Det är lätt att vara nöjd med var du befinner dig. Speciellt om ditt företag är litet och du inte har drömmar om marknadsdominans. Då kan du vara nöjd med att bara göra det du gör. Det är också lätt att säga att ditt företag vet bäst och att marknaden kommer till dig snarare än tvärtom.

Men oavsett hur stort eller litet ditt företag är måste digital transformation vara något du tänker på. Oavsett om din budget är massiv eller ganska begränsad, måste du ägna tid och resurser åt att tänka på hur teknikförändringar påverkar dig och var du kan utnyttja möjligheterna att skapa värde genom att ändra vinkel.

Tänk utanför boxen

När du funderar på att transformera ditt företag är det viktigt att se till att du funderar på det i en revolutionerande mening. Kommer du ihåg tidigare när vi pratade om stadierna i den digitala världens tillväxt? Idag är inte dagen för digitisering och det är definitivt inte digitalisering. Du måste vara öppen för att ändra allt. Vänta inte på att dina konkurrenter ska ha The Big Idea och sedan försöka hålla jämna steg med dem. Prova nya saker. Tänk på världen på ett annat sätt. Försök inte bara uppdatera det som redan finns.

Ett bra exempel på vad som kan hända när man tänker utanför boxen är hur vi på Buzzlemedia arbetar med sökmotoroptimering. Vi har utvecklat en ”Sprint”-metodik där vi kan slutföra sex månaders SEO-arbete på sex veckor och där varje sprint levereras som en fristående tjänst. Våra SEO “Sprintar” är ett agilt och enkelt alternativ till dyra och långa avtal. Du betalar för det du behöver, inget mer.

Vad vill din målgrupp?

Hur väl känner du till dem som du försöker göra affärer med? Det är redan en svår uppgift att förnya men blir ännu tuffare när du inte vet vad de vill ha. Gör lite undersökningar för att ta reda på vad de tycker om dig och företaget – varför de kommer till dig, vad du gör bra och dåligt. Vi gjorde detta och som jag nämner ovan resulterade det i ett helt nytt sätt att arbeta, ett sätt som är helt unikt för en SEO byrå i Sverige. I tider med stor osäkerhet är det få företag som vill binda upp sig på några längre avtal och därför blev sprint-systemet en stor hit.

Se vad de vill ha av dig och dina konkurrenter och försök att utveckla nya sätt att få det att hända. Eller hitta ”nästa sak”: det de inte ber om men kommer som ett möjligt nästa steg från vad de tror att de vill ha nu.

Affärsmålen kommer först

När du har börjat tänka utanför boxen är det lätt att ta hamna lite för långt utanför. Det är inte nödvändigtvis en dålig sak, för några av de mest främmande idéerna kan leda till något fantastiskt.

Men se alltid till att du håller minst en fot på marken och tänk på vilka dina affärsmål är. Till exempel vad Netflix är idag utifrån var de var tidigare – ett videouthyrningsföretag.

Om jag skulle föreslå att Buzzlemedia svänger från digital marknadsföring till en streamingtjänst … kan det bli mindre väl mottaget. Det passar inte våra talanger, våra förmågor, vår hårdvara eller programvara – det hjälper inte oss att komma dit vi försöker komma.

Du har specifika saker som ni försöker åstadkomma som företag. Digital transformation är en väg för att hitta nya sätt att åstadkomma dessa.

Var agil och anpassningsbar

Digital transformation handlar om att röra sig framåt. Det handlar om nästa steg och framtiden för ditt företag och din bransch. Så, för att du ska kunna surfa den vågen måste du vara redo att ändra kurs snabbt och smidigt. Omfamna det. Njut av förändringen, snarare än att bara försöka överleva den. Förändring är inte något du ska uthärda. Det är det som gör att ditt företag kan växa och utvecklas till den bästa versionen av sig själv.

digital transformation
Abbe El-Madhoun

Författare Abbe El-Madhoun

Fler inlägg av Abbe El-Madhoun
Share via
Copy link
Powered by Social Snap