Skip to main content

Syftet med en landningssida

Landningssidor är viktiga inslag i alla marknadsföringskampanjer på nätet, särskilt inbound marketing. De är utformade för att leda trafik mot en specifik åtgärd, till exempel att köpa en produkt eller registrera sig i er e-postlista.

Vissa företag har dussintals landningssidor. Andra har bara en handfull. Men om ni frågar, ”Vad är en landningssida?” så ligger ni redan efter konkurrenterna. Nu är det dags att komma ikapp.

Ni har förmodligen redan en webbplats. Den har en startsida, en om oss sida, en kontaktsida, och kanske en blogg, alla är sammankopplade via den primära navigation och en sidfot.

Landningssidor finns ofta utanför webbplatsen och kan se annorlunda ut än er primära webbdesign eftersom de ska kommunicera något som är viktigt för en besökare som har ett visst mål i åtanke.

Så, vad är en landningssida, och hur fungerar det? Vad används en landningssida för? Och hur bygger ni en? Låt oss gå igenom processen.

Ladda ner de 30 mest beprövade tips, tricks & idéer för att börja generera  leads idag!

Vad är en landningssida?

En landningssida är en sida som leder användarna till en specifik åtgärd. Det kallas en landningssida eftersom de oftast används för att driva trafik till den via andra online-plattformar.

Låt oss exempelvis säga att du kör Facebook Ads för att marknadsföra er senaste produkt.

Om någon klickar på annonsen kommer de till landningssidan, vilket stärker erbjudandet om produkten, ger mer information och uppmanar besökaren att gå till produktsidan.

Det kan också finnas en köpknapp inbäddad direkt på sidan om du tror att kunden har fått tillräckligt med information för att kunna fatta ett köpbeslut direkt.

Vad är en landningssida? Enkelt utryckt är det en plats för potentiella kunder att landa på så att de kan informeras och övertygas om att vidta de åtgärder som driver ert företag framåt.

Landningssida vs hemsida

På vissa sätt fungerar landningssidor och hemsidor på samma sätt. De är båda utformade för att styra trafik. Landningssidor är dock mer specifika än hemsidor.

Om ni är en e-handelsbutik har ni troligtvis massor av produkter att sälja. Hemsidan kan ha era bästsäljare tillsammans med annan information som kunden kan behöva, en landningssida skulle endast fokusera på en produkt. Dessutom behöver en hemsida tilltala hela målgruppen, alla som skulle kunna vara intresserade av era produkter eller tjänster ska känna sig ”hemma” när de anländer.

Vad är en landningssida igen? Det är en sida som används för att rikta trafik mot en mycket specifik handling. Därför måste den rikta sig till en mycket liten del av din målgrupp för att göra sitt jobb. Vissa företag har bara en produkt, så deras hemsidor kan också fungera som landningssidor. Andra har redan en mycket liten målgrupp, så de behöver inte begränsa den vidare med sina landninssidor.

Hur används de för att generera leads

Landningssidor har en enda uppgift: att generera fler leads.

Landningssidor konverterar genom att fokusera besökare på en enkel åtgärd. De bästa landningssidorna gör erbjudandet så tilltalande att målgruppen bara måste ha det.

Vad är målet med en landningssida? Att få besökare att genomföra en önskad åtgärd. Ju mer komplicerad åtgärden är desto mer måste ni anstränga er för att få besökare att göra något. Det är mycket lättare att registrera sig för ett webbinar som berör ett intressant ämne än att köpa en produkt direkt. Besökaren behöver inte spendera några pengar eller fylla i långa, komplicerade formulär.

Därför kommer du sannolikt att generera fler konverteringar på landningssidor med liknande åtgärder än om det involverar en betalning. Det betyder dock inte att de inte kan användas för att sälja.

Du väljer bilder, texter och uppmaningar (CTA) som gör det enkelt för besökare att köpa produkten. Nedan går vi genom de grundläggande delarna av en landningssida så att du kan se hur det fungerar.

Typ av landningssidor

Det finns två grundläggande typer av landningssidor: de som ska locka användare, top of the funnel, och de används för att konvertera längst ner, bottom of the funnel.

Top-of-the-funnel landningssidor försöker inte sälja något. De är utformade för att få målgruppen att lämna sina kontaktuppgifter, följa företaget på sociala medier, delta i en online-händelse eller något annat som tar dem vidare.

Bottom-of-the-funnel landningssidor försöker sälja något direkt, boka ett möte med en säljare.

Förstå huvudelementen

Nu när du vet vad landningssidor är och varför de är viktiga ska vi gå genom landningsidans huvudelement. Låt oss undersöka de mest kritiska delarna av en landningssida så att du kan sätta ihop din egen.

Erbjudandet

Du bör kommunicera ert erbjudande genom hela sidan, gör det tydligt i rubriken, brödtexten och uppmaningen (call to action). Var specifik, kreativt språk är bra, men inte när det kommer i vägen för specificitet.

Layout och navigation

Landningssidans navigation diskuteras ofta mellan marknadsförare. Vissa säger att den ska tas bort helt medan andra argumenterar för att ge besökarna alternativ så att de inte bara studsar.

Överväg att testa båda, se vad som ger bäst resultat för er.

När det gäller layout finns det många alternativ. Överväg att använda en utan sidofält och lägg den viktigaste informationen högst upp på sidan så att besökarna inte missar det.

Design

Stora anpassade bilder fungerar ofta bra på landningssidor. Vad är en landningssida utan lite färg och spännande bilder?

Prova också att använda anpassade illustrationer och pilar. Se bara till att designen inte är för ”klottrig”. Om budskapet försvinner i allt kaos kommer ni att förlora fler besökare än som konverterar.

Texten

Landningssidans text är viktigt, särskilt eftersom det är det enda sättet sidan blir upptäckt av sökmotorer. Använd texter som innehåller viktiga sökord kring erbjudandet.

Kreativa adjektiv och verb går långt, speciellt i rubriker och underrubriker. Se till att få texten korrekturläst av någon annan för att undvika misstag, Se också till att texten är tillräckligt stor.

Formulär

Formuläret ska kännas naturlig. Var noga med att berätta för besökarna precis vad som kommer att hända när de fyller i det och hur de ska ta emot det.

Du kan till exempel ge bort en leadmagnet som en nedladdning eller kanske skicka den via e-post. Kom ihåg att specificitet är viktigt.

CTA / uppmaningen

Uppmaningen är kanske det viktigaste elementet av en landningssida. Det är vad som berättar för besökarna om hur de går vidare.

Använd unik, energisk text för CTA-knappar. Om det är möjligt, gör knappfärgerna annorlunda för att sticka ut mer.

Så här skapar du en landningssida

Det enklaste sättet att skapa en landningssida är att använda en webbmall för landningssidor. Det är en förkonstruerad webbsida som du anpassar med era specifika uppgifter.

Många WordPress-teman har förbyggda landningssidor som kan användas direkt, du behöver inte kunna någon kod för att ändra rubrik, text, CTA och andra element. Även om du inte har en förbyggd landningssida går det att enkelt skapa. Ta bort allt som inte ska användas, ändra koden själv eller anlita en webbutvecklare.

Gör dina landningssidor mer sannolika att konvertera

Vad är en landningssida värd om den inte konverterar? Absolut ingenting.

Du vill att större delen av din trafik ska konvertera, följ dessa tips för att öka dina chanser att få en bra konverteringsfrekvens / konverteringsgrad.

Förstå vad dina webbplats besökare vill ha

Du måste känna din målgrupp mycket bra för att få dem att konvertera. Vad är deras invändningar mot erbjudandet? Hur fattar de köpbeslut? Vad kommer att imponera på dem? vilka funktioner och fördelar?

När du marknadsför mot människor som är sparsamma och kostnadsmedvetna, vill du använda en landningsida och text som betonar värde. Om du kan erbjuda rabatt på din landningssida kommer du att vara så mycket närmare en försäljning.

Låt oss säga att din målgrupp är extremt säkerhetsmedveten. Om du ber om deras kontaktuppgifter, betona ditt engagemang för deras integritet och de åtgärder du vidtar för att hålla data säkra.

Se hur målgruppen navigerar

När du har skapat en landningssida använder du värmekartor (heatmaps) för att förstå hur besökare interagerar med landningssidan. Värmekartor berättar var användarna klickar, hur långt ner på sidan som de bläddrar och mycket mer.

Inspelningar kan också vara mycket värdefulla. Med Verktyg som Crazy Egg och Hotjar är det möjligt att spela in besökarnas musrörelser och göra förbättringar därefter.

A/B tester

Genom att köra A/B-tester kan du förbättra olika delar av landningssidan. Du kan till exempel ändra rubriken, uppmaningar, färger, bilder osv för att se vad som ger bäst resultat.

Många marknadsförare tror sig veta påförhand vad som kommer att fungera och det är ett misstag. Testning är det enda sättet att fatta beslut baserat på fakta och data. Om du inte gör A/B-tester kan du förlora konverteringar. Så enkelt är det.

Glöm inte Tacksidan

Tacksamhet är aldrig en dålig sak när det gäller marknadsföring. Tacksidan är vad besökare ser efter att de har konverterat.

Tacksidan berättar för användaren att de har nått slutet och att du uppskattar deras tid och engagemang. Tacksidan är också ett bra tillfälle att placera en CTA för nästa steg. Har de till exempel laddat ner en e-bok kan du uppmana dem att boka en demo, tid med en säljare eller följa företaget på sociala medier.

Sammanfattning

När du har skapat din landningssida är det dags att marknadsföra den. Dela en länk på sociala medier och gör ett utskick till nyhetsbrevsprenumeranter. Försök få så mycket uppmärksamhet du kan för utan trafik blir det inga konverteringar eller tester.

Lycka till!

Ladda ner de 30 mest beprövade tips, tricks & idéer för att börja generera  leads idag!
Abbe El-Madhoun

Författare Abbe El-Madhoun

Fler inlägg av Abbe El-Madhoun
Share via
Copy link
Powered by Social Snap