Skip to main content

Sökordsanalysen är det första steget i att optimera en webbplats synlighet för specifika sökord i sökmotorer. Utan en väl genomförd sökordsanalys kan det bli svårt att arbeta med SEO. Det gäller att vara strategisk och för små företag kan det vara fördelaktigt att undvika sökord med hög konkurrens. Det finns en mängd olika faktorer att ta hänsyn till när du gör en sökordsanalys och planerar en sökordsstrategi. I den här artikeln diskuterar vi bland annat uppdrag, målgrupp och konkurrens.

Vad gör ditt företag unikt?

Innan börjar behöver du veta och definiera vad som gör just ditt företag unikt. Att göra allt på samma sätt eller kanske sämre än konkurrenter, kommer inte göra att ditt företag sticker ut bland mängden. Om ditt företag inte är det bästa, varför skulle då kunder välja dig över någon annan? Varför ska Google ranka din webbplats? Det verkar enkelt, men det är lätt hänt att fokus endast ligger på att ranka och att det faktiskt räknas glöms bort.

Meningsfulla sökord

Våra kunder lyfter ofta att har svårt för att komma på meningsfulla sökord. Om du också kämpar med det, ta några steg tillbaka och titta på ditt företag som helhet:

  • Vad är erbjudandet?
  • Varför finns du?
  • Vilka är dina kärnvärden och styrkor?

Vad får företaget att sticka ut från mängden? Tänk på nischaspekterna i företaget som du är bäst på. Du behöver inte vara bättre än konkurrenterna på precis allt, så länge du hittar tillräckligt många ämnen att bygga en sökordsstrategi runt. För mindre företag innebär det förmodligen att de måste vara bättre på de saker som de stora företagen inte tänkt på eller aktivt valt göra. Kommer du inte på någonting alls här, så har du ett mycket större problem än bara sökord …

Ladda ned vår sökordsmall: gör din marknadsföring bättre och mer effektiv

Målgruppens roll i sökordsanalysen

När du har bestämt dig för vad du erbjuder, är det dags att kartlägga målgruppen. I slutändan handlar sökmarknadsföring om att kunder ska kunna hitta dig. Så det första som behöver göras är att ta reda på vilka ord målgruppen använder för att hitta informationen de letar efter.

Låt oss titta på ett exempel. På Buzzlemedia utför vi sökordsanalyser åt våra kunders vägnar. Således kan det i början vara logiskt att vi optimerar för sökordet ”sökordsanalys”. När vi analyserar trafikdatan visar det sig att vår målgrupp söker efter ”vad är en sökordsanalys och hur gör man en sökordsanalys” oftare. Således är det mycket mer meningsfullt att optimera för de sökfraserna istället. Som det här inlägget du läser just nu. Det är optimerat för ”hur, vad och varför”, så som vad en sökordsanalys är och varför den är viktig. Varje företag har sitt interna ordförråd som ofta inte stämmer överens med målgruppens ordförråd. Därför bör du alltid välja sökord ur målgruppens perspektiv och inte ditt egna. Google Trend kan användas för att undersöka hur ofta vissa sökfraser används jämfört med andra.

Analysera konkurrenternas sökordsstrategi

Slutligen kan du helt enkelt inte utarbeta en ordentlig sökordsstrategi utan att analysera konkurrenterna. Alltför ofta optimeras webbplatser för sökord som företag inte har möjlighet att ranka för. Därför är det viktigt att undersöka konkurrensen för sökorden.

Du kan göra en grundlig analys av alla konkurrenter inom ditt område. Men låt oss hålla fast vid grunderna. Det är faktiskt ganska lätt att få en allmän uppfattning om konkurrensen genom att bara Googla några sökord du vill ranka för och se vilka företag som dyker upp. Hur stora är de företagen som rankar 1-3? Skulle ditt företag passa in bland dessa resultat?

OBS! Du kan inte bara förlita dig på sökresultaten eftersom Google skräddarsyr dem efter personlig sökhistorik, vilket innebär att din webbplats kommer att ranka bättre för dig än för andra som gör samma sökning. Du kan söka i inkognito-mode för att få bättre uppskattning. Annars skulle du också kunna använda en VPN eller ett SEO-verktyg som tex SEMRush eller MOZ.

Utvidga strategin steg för steg

Stora webbplatser kan enkelt ranka för de mest allmänna sökorden. Mindre webbplatser med en mycket specifik nisch kan göra detsamma. För de flesta mindre webbplatserna är dock den allmänna tumregeln följande: Börja med en stor uppsättning long tail sökord som har lite trafik. Därefter arbetar du steg för steg mot tuffare sökord. När webbplatsen har fått SEO auktoritet, börja optimera för mer allmänna sökord. I slutändan kanske du också kan ranka för företagets viktigaste sökord.

Ladda ned vår sökordsmall: gör din marknadsföring bättre och mer effektiv
sökordsanalys workshop
Abbe El-Madhoun

Författare Abbe El-Madhoun

Fler inlägg av Abbe El-Madhoun
Share via
Copy link
Powered by Social Snap