Skip to main content
Vad är long tail sökord

 ”Om du vill att dina inlägg ska ranka, ska du använda long tail sökord”. Det har du förmodligen läst eller hört tidigare. Men vad menar vi med long tail sökord och varför ska du använda dom i dina texter? Här kommer vi att förklara vad de är och hur de kan hjälpa dig att ranka.

Vad är long tail sökord?

Inom SEO och i sökordsanalysen skiljer vi på sökord och long tail sökord. Långa sökord är mer specifika än sökord och oftast, men inte nödvändigtvis, består det av flera ord. Huvudsökordet är en generell term som många människor använder och optimerar för. Ett long tail sökord är ett mer specifikt ämne eller ett delämne som färre skriver och optimerar för.

 

Hur hjälper de dig att ranka?

Det är ganska enkelt. Som nämns ovan finns det mindre innehåll på webben med long tail sökord, eftersom färre personer har skrivit om dem. Mindre innehåll betyder mindre konkurrens! Eftersom konkurrensen inte är lika tuff, blir det lättare att slå andra webbsidor med innehåll om long tail sökord i sökmotorer. Läs här om varför du ska inkludera long tail sökord i din sökordsstrategi.

Dessutom är det lättare att skapa content kring en specifik sökintention med long tail sökord. Sökintention är den avsikt en person som söker har, vill exempelvis någon bara ha information eller vill den köpa något?

long tail sökord
Ladda ned vår sökordsmall: gör din marknadsföring bättre och mer effektiv

Exempel på ett long tail sökord

Ett exempel på ett huvudsökord eller sökord är [pedagogiska böcker]. Det finns många bokhandlare, utgivare och bloggare som skriver om pedagogiska böcker. Om du precis kommit igång med din webbplats, skulle det vara praktiskt taget omöjligt att ranka för den sökningen. Då måste du konkurrera med Akademibokhandeln, Adlibris, Bokus och liknande.

Du bör fokusera på en nisch för bloggen eller butiken. Att hitta en nisch innebär att du inriktar dig på en mycket specifik grupp människor. Du kan göra det genom att skapa mycket specifikt innehåll: innehåll med långa sökord! Ett exempel på ett long tail sökord kan vara: [pedagogiska böcker för autistiska tonåringar]. Om du skriver högkvalitativt innehåll om ett speciellt ämne, kan du slå konkurrenterna om de långa sökorden. Om du också inriktar dig på sökare som har för avsikt att köpa böcker, kan du inkludera den termen och fokusera ditt innehåll på att svara på sökningen.

 

Långsiktig strategi

Du kanske tänker: “Men jag vill ranka för huvudsökordet. Det får mycket trafik! “Det gör det, men om du rankar på sida 10 för sökordet kommer du inte att få ut särskilt mycket av det. Det kan komma mycket trafik, men inget som kommer att konverteras till försäljning eller förfrågningar. Således är vår rekommendation att fokusera din sökmotoroptimering på de mindre konkurrenskraftiga, långa sökorden. När du har skrivit flera artiklar om relaterade long tail sökord och du rankar högt för dem, kan du börja sikta på ett huvudsökord.

Låt oss gå tillbaka till exemplet om [pedagogiska böcker för autistiska tonåringar]. Du kan skriva om [pedagogiska böcker för autistiska församlingar], [bildböcker för autistiska barn] och [läs historier till ditt autistiska barn]. På så sätt kommer Google veta att du har en hel del specialiserat innehåll om detta ämne.

Om detta fungerar kan du börja skriva högkvalitativt innehåll om andra typer av pedagogiska böcker för barn. Sakta men säkert kommer du att komma närmare huvudsökordet. Vi kallar detta för pillar-pagestrategi.

 

Högre konverteringar också!

Mindre konkurrens är inte den enda fördelen med att använda långa sökord. Om du fokuserar på en nisch, kommer dina besökare lättare att konvertera till kunder, prenumeranter på nyhetsbrev o.s.v, särskilt om du tillgodoser deras sökintention. Låt oss säga att dina besökare letar efter en mycket specifik typ av bok. Om de landar på din webbplats, specialiserad på exakt sådana böcker, kommer de sannolikt att hitta och köpa böckerna de letar efter. Där har du ytterligare en anledning till att fokusera på long tail!

Förbättra din SEO med Buzzlemedia

Är du redo för professionell hjälp med din SEO? Du kan nå oss online genom att fylla i ett kontaktformulär, eller så kan du ringa oss på 040-12 49 19

long tail sökord
Abbe El-Madhoun

Författare Abbe El-Madhoun

Fler inlägg av Abbe El-Madhoun
Share via
Copy link
Powered by Social Snap