Skip to main content
SEO-misstag

Det finns många anledningar till att du inte lyckas lika bra med din SEO som du borde göra. De flesta av dem beror antagligen på några vanligt förekommande SEO-misstag.

Ingen fara. Även den som arbetat med SEO i flera år kan göra fel.

Därför ska jag nu ta upp några av de vanligaste misstagen med SEO och hur du åtgärdar dem.

Häng med för att få veta mer.

Innan jag fortsätter skulle jag vilja tipsa dig om att skriva in din webbplats i vårt kostnadsfria SEO-test. Vårt verktyg går igenom din webbsida och hittar automatiskt ställen med brister i din SEO som du kan undvika.

Jag utgår från den här SEO-kontrollen när jag nu listar några av de vanligaste SEO-felen. Alltså, vi tar en titt på de 9 mest förekommande SEO-missarna och hur du kan undvika dem.

1. Du anpassar inte dina SEO-titlar och metabeskrivningar

SEO-titlar, eller titeltaggar som de också kallas, och metabeskrivningar underlättar för sökmotorer och människor att förstå vad varje sida på din webbplats handlar om.

Om du inte är tydlig när du skriver dem är de inte till hjälp för din SEO och ingen kommer att klicka på dem.

Du bör alltid tänka på ditt viktigaste sökord när du skriver SEO-titlar och metabeskrivningar.

Säg att du designar smycken och har en sida på din webbplats med sökordet ”guldhalsband” och en annan sida med sökordet ”silverhalsband”.

Guld- och silversmycken är helt olika. Du vill absolut att båda dessa sidor ska komma upp i sökresultaten för respektive metall, så du måste ta med rätt ord i SEO-titlarna och metabeskrivningarna för att skilja dem åt.

Om båda dessa sidor på din webbplats hade titeln ”designersmycken” skulle de som letar efter en specifik produkt inte bli hjälpta eftersom de saknas sammanhang i de sökresultat de fått upp.

2. Du använder inte sökord i innehållet eller rubrikerna

Det här SEO-misstaget är lätt att fixa.

Precis på samma sätt som du måste använda sökord i titlar och metabeskrivningar måste du också ha med sökord på alla dina sidor.

Sökord hjälper sökmotorerna att förstå sammanhanget på din sida, bidrar till att fastställa hur den ska rankas och när den ska visas för den som söker.

Innan du börjar skapa innehåll bör du göra en sökordsanalys för att förstå vad människor söker på så att du kan skriva något som ger svar på deras frågor.

Du bör välja ett främsta sökord och sedan några relaterade sökord som ger ett sammanhang åt ditt innehåll.
Vi tänker oss åter igen att du är den där smyckesdesignern och att du vill skriva om hur man rengör smycken.

Om du skriver in ”hur man rengör smycken” i ett sökordsverktyg ser du att det inte är någon galen stor konkurrens kring det och att det finns hyfsad sökvolym. Detta är ett bra mål.

Därefter bör du gå vidare till att söka på ditt huvudsakliga sökord och jämföra resultaten.
Det översta resultatet har en video så det är antagligen klokt att formatera ditt innehåll på samma sätt. Men att göra det bättre.
Och packa inte innehållet fullt med sökord. Använd dem där de smälter in på ett naturligt sätt.

Kort sagt, välj inte bara sökord hur som helst och släng in dem på måfå i ditt innehåll. Gör research och använd dem strategiskt.

3. Du jobbar inte på att få länkar till din webbplats

Länkar är en viktig del av SEO och kan verkligen göra skillnad i hur du rankas i sökmotorerna.

När en annan webbplats har med en länk till din sida i sitt innehåll kan den webbplatsen dela med sig av sitt värde till dig. De här länkarna brukar man kalla backlinks, eller bakåtlänkar, och det värde som överförs till din webbplats benämns link equity, eller länkvärde.

Om vi återgår till smyckesdesignern igen och om du har en sida som handlar om hur man rengör ringar och en stor juvelerarbutik länkar till din sida, då får din sida ett uppsving med hjälp av den länken.
Bakåtlänkar signalerar till Google att folk litar på din webbplats och att den bör hamna högre upp i sökresultaten.

Det är dock inte alla webbplatser som ger lika mycket länkvärde.

Med hjälp av ett verktyg som Ahrefs backlink checker kan du se värdet för olika webbplatser.

afrefs

Det är inte alldeles enkelt att få andra att länka till din sida.

Ibland kan det hända att folk hittar ditt innehåll genom sina egna efterforskningar och länkar till det.
Men så är det inte alltid. Det kan alltså vara klokt att göra lite research kring möjligheter att länka på bloggar och webbplatser som är relevanta för din verksamhet.

När du har hittat potentiella möjligheter till länkar behöver du nå ut och dela med dig av värdet av ditt innehåll.

4. Du använder inte rätt omdirigeringar

När du vill omdirigera någon permanent från en gammal eller borttagen sida på din webbplats till en ny sida bör du alltid använda en 301-omdirigering.

Dessa omdirigeringar leder användaren till den nya sidan så att de inte bara möts av ett felmeddelande. Omdirigeringen överför också länkar från den gamla till den nya sidan.

Åter igen, länkvärde är det värde som en webbplats ger till en annan webbplats när de inkluderar en länk i sitt innehåll.

Om du använder en tillfällig 302-omdirigering i stället för en 301-omdirigering förlorar du det åtråvärda länkvärdet, så se till att vara säker på vilken omdirigering du använder.

5. Du talar inte om för sökmotorerna vilka sidor du vill att de ska gå igenom

Intern länkning är en bra strategi för att få sökmotorerna att söka igenom och indexera de sidor du har på din webbplats.

När sökroboten kommer till en sida som länkar till andra sidor följer de länkarna till de andra sidorna, och sedan vidare till ytterligare andra sidor, och så vidare.
Men ett vanligt misstag när det gäller SEO är att man inte har någon XML-sitemap, eller på svenska webbplatskarta, som innehåller länkar till de sidor man vill ha med i sökresultaten.

Jag vill särskilt påpeka att du bara ska ta med sidor i din XML-sitemap om du vill ha dem i sökresultaten.
Sidor som du inte vill ha med i sökresultaten hamnar i en robots.txt-fil, vilket är min nästa punkt.

För att skapa en XML-sitemap kan du använda en sitemapgenerator eller till och med en plugin i vissa CMS.

6. Du blockerar oavsiktligt sökmotorer från att söka igenom ditt innehåll

En robots.txt-fil är ett användbart verktyg för att blockera vissa sidor på din webbplats från sökrobotar.

Men det är också lätt av misstag råka blockera sökrobotar från sidor du faktiskt vill att de ska söka igenom.

För att åtgärda det här SEO-misstaget behöver du bara titta på din robots.txt-fil (skriv in webbadressen till din webbplats och lägg till /robots.txt i slutet).

User-agent, eller användaragenten, är den sökrobot du vill blockera. Bredvid ”disallow” står de undermappar du vill sökroboten ifrån.

Stjärnan betyder att du vill blockera alla användaragenter.

Så om du har ställt in en asterisk på din user-agent och sedan använder disallow med ett framåtlutande snedstreck blockerar du alla sökrobotar från hela din webbplats.

Om det ser ut så här bör du förmodligen åtgärda det (såvida du inte vill att din webbplats inte ska visas i sökmotorerna).

7. Du optimerar inte med tanke på mobile-first

Ett av de vanligaste misstagen för SEO är att inte tänka på mobilanvändare när man lägger till och uppdaterar sidor.
Det enklaste sättet att få en webbplats att fungera på både mobila och stationära enheter är att ha en responsiv sida.
Detta innebär att din webbplats anpassas till en mängd olika skärmstorlekar. När du går igenom ditt innehåll bör du se till att alla multimediainslag är responsiva, inklusive videor och foton.

Du kan även fundera på att använda AMP (Accelerated Mobile Pages) på din webbplats för att ytterligare öka hastigheten.

8. Din webbplats är inte säker

Tro det eller ej, men webbplatsens säkerhet har betydelse för hur du rankas. Och vem skulle vilja uppge sina personliga uppgifter på en sida som har varningen ”inte säker”?

Inte jag i alla fall.

Om webbadressen till din webbplats börjar med HTTP är den inte säker. Hackare kan komma över all personlig information som du samlar in, som till exempel e-postadresser och kreditkortsnummer.

Om webbadressen till din webbplats börjar med HTTPS, grattis! Du har ett extra säkerhetslager som krypterar de personliga uppgifter som anges på din hemsida.

För att säkra din sida måste du installera ett SSL-certifikat.

9. Du är inte tillräckligt tålmodig med din SEO

Sist men inte minst… SEO tar tid. Jag upprepar: SEO tar tid.

Det är ett stort misstag att ge upp med SEO efter bara några dagar eller veckor. Det kan ta allt från några veckor upp till ett halvår innan du märker av några förändringar efter att du har uppdaterat din webbplats.

Med en PPC-kampanj kan du se resultat så fort du kör igång den, men SEO fungerar annorlunda. SEO är en långsiktig strategi.

Om du gör större förändringar utan att märka av några förbättringar, ge inte upp. Var bara tålmodig.

Nu när du känner till några av de vanligaste misstagen kring SEO kan du jobba på att undvika dem.

SEO-misstag
Abbe El-Madhoun

Författare Abbe El-Madhoun

Fler inlägg av Abbe El-Madhoun
Share via
Copy link
Powered by Social Snap